Теми статей
Обрати теми

Зміни в Класифікатор професій

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чули, посада інспектора з обліку і бронювання військовозобов’язаних стала називатися якось інакше. Підкажіть, як у цьому випадку внести зміни до кадрових документів? Чи треба цю інформацію відображати в таблиці 5 Звіту з ЄСВ?

Дійсно, 15.02.2019 р. Змінами № 8* в чинний Класифікатор професій** була внесена чергова, вже восьма, порція «покращень». Зокрема, професійна назва роботи «Інспектор з обліку і бронювання військовозобов’язаних» була замінена на «Інспектор з військового обліку».

* Затверджено наказом Мінекономрозвитку від 15.02.2019 р. № 259.

** Затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Але хапатися за голову і кричати пробі не варто. Річ у тім, що самі ці зміни досить вузькоспрямовані і торкнулися здебільшого держорганів та органів місцевого самоврядування, освіти і медицини. Тобто більшість роботодавців вони обійшли стороною. Але якщо ви потрапили до лав «щасливчиків», то врахуйте таке.

Заміна. Якщо в результаті внесення змін до Класифікатора професій відбувається заміна одного професійного найменування роботи на інше без зміни трудової функції, то роботодавець повинен зробити такі кроки.

Крок 1 — проінформувати працівника про зміну найменування посади.

Крок 2 — видати наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису або затвердити штатний розпис у новій редакції безпосередньо грифом затвердження (кому як подобається), виключивши стару посаду і ввівши нову.

Крок 3 — видати наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади і внесення змін до трудової книжки.

Крок 4 — внести відповідний запис у трудову книжку працівника. Відмітимо, що порядок внесення такого запису в Інструкції № 58*** не прописаний. На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади такої-то з такого-то числа змінено на таку-то», а в графі 4 навести назву, дату і номер документа, на підставі якого вносять запис.

*** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Крок 5 — внести зміни в кадрові документи.

Переведення. Якщо відбувається переведення працівника з однієї посади на іншу у зв’язку зі зміною його трудової функції, то тут слід чітко розуміти, що ви маєте справу зі зміною істотних умов праці працівника. Тобто про це працівника треба попередити за два місяці (див. ч. 3 ст. 32 КЗпП). Не хочете чекати і працівник не проти? Тоді діємо так.

Крок 1 — вводимо нову посаду в штатний розпис, видавши відповідний наказ (розпорядження) або виклавши його в новій редакції.

Крок 2 — отримуємо від працівника заяву з проханням перевести його на нову посаду.

Крок 3 — видаємо наказ (розпорядження) про переведення працівника зі старої на нову посаду.

Крок 4 — виключаємо зі штатного розпису стару посаду (штатну одиницю, яку обіймав працівник), видавши відповідний наказ (розпорядження) або виклавши штатний розпис у новій редакції.

Крок 5 — вносимо запис про переведення в трудову книжку працівника: у графі 1 наводимо порядковий номер запису, в графі 2 — дату, з якої працівника перевели, в графі 3 зазначаємо «Переведений на посаду таку-то до такого-то цеху, відділу, підрозділу, на дільницю, виробництво», у графі 4 наводимо назву, дату і номер документа, на підставі якого вносимо запис.

Крок 6 — вносимо зміни в кадрові документи.

Що стосується таблиці 5 Звіту з ЄСВ, то відображати в ній інформацію про зміну найменування посади, наприклад, у зв’язку з приведенням у відповідність до Класифікатора професій, або у зв’язку зі змінами, які були в нього внесені, не треба!

А ось переведення на іншу посаду слід обов’язково відобразити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі