Теми статей
Обрати теми

Валютна лібералізація: фізособам

Ярмак Марія, юрист
Валютні послаблення торкнулися не лише суб’єктів господарювання. Дещо перепало й фізичним особам. У цій статті розберемося з тим, які саме переваги ми з вами отримали.

Отже, пройдемося валютними послабленнями.

1. Можливість купувати іноземну валюту і банківські метали онлайн. Купити інвалюту і банківські метали у такий спосіб можна на суму в еквіваленті до 150 тис. грн. на один календарний день в одному банку. Проводити цю операцію дозволено як з гривневого, так і з валютного рахунку. При цьому банку не потрібно подавати документи, що підтверджують наявність підстав/зобов’язань (пп. 58 і 37 Положення № 5). Така процедура буде потрібна для купівлі валюти понад вказаний ліміт (п. 57 Положення № 5).

Фізособа може і банківських металів купити більше. Раніше ліміт становив 3,21 тройської унції (100 г) на тиждень, наразі — у еквіваленті до 150 тис. грн. на день.

2. Ліміт на перекази інвалюти за кордон без відкриття рахунків для фізосіб збільшено з 15 до 150 тис. грн. на рік.

3. Інвалюту можна вносити й при страхуванні життя. Відповідно до п. 86 Положення № 5 резиденти можуть здійснювати купівлю інвалюти/перекази на користь нерезидентів для сплати страхових платежів, внесків, премій, відшкодування шкоди, збитків. На такі купівлю інвалюти/перекази поширюються правила здійснення поточних валютних операцій/валютних операцій, пов’язаних з рухом капіталу, згідно з Положенням № 5 та іншою валютною нормативкою.

4. Рахунки фізосіб*. Переказ коштів з гривневого рахунку фізособи-резидента на рахунки фізосіб-нерезидентів забороняється, крім винятків, установлених п. 116 Положення № 5. Це, зокрема, перекази:

* Детально про можливість відкриття рахунків фізособами за кордоном ви зможете прочитати на с. 25 цього номера.

— на інвестрахунок;

— у разі продажу фізособами-нерезидентами власного майна на території України (якщо таке майно — не об’єкт іноземної інвестиції в Україну) та надання цього майна в оренду;

— залишку коштів з рахунку фізособи-резидента (у зв’язку з його закриттям), якщо цей резидент виїжджає на постійне проживання за кордон;

— на рахунок фізособи-нерезидента в разі повернення фізособою-резидентом позики/поворотної фіндопомоги (включаючи відсотки та інші платежі з обслуговування позики за договором).

Перелік можливих операцій з інвалютними рахунками фізосіб-резидентів установлено в п. 118 Положення № 5. Звісно, під час їх здійснення потрібно враховувати обмеження, встановлені валютною нормативкою. Перелік можливих валютних операцій складається з 25 пунктів. Усі їх перераховувати не будемо, назвемо лише найцікавіші. А саме операції:

— з переміщення валютних цінностей між своїми рахунками і на рахунки родичів**;

** Див. детальніше на с. 17 цього номера.

— із зарахування інвалюти, переказаної з-за кордону/переказу інвалюти за межі України. Тут не забувайте про ліміт на перерахування за межі України в еквіваленті 50000 євро (за курсом/крос-курсом НБУ) протягом календарного року;

— пов’язані із зарахуванням на власний поточний (відкритий для власних потреб) або власний депозитний рахунок в інвалюті (включаючи відсотки за такими депозитами);

— з торгівлі валютними цінностями;

— із переказу коштів для погашення заборгованості за інвалютним кредитом (включаючи відсотки, комісію, неустойку);

— за кредитними договорами / договорами позики з нерезидентами (наприклад, отримання кредиту, позики від нерезидента).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі