Теми статей
Обрати теми

Валюта-мандрівниця, або Ввезення/вивезення валюти по-новому

Свіриденко Алла, податковий експерт
Які правила ввезення/вивезення інвалюти в Україну/за її межі? Яку суму готівки можна ввозити/вивозити без декларування, а яку доведеться задекларувати?

Актуальні на сьогодні правила ввезення/вивезення інвалюти в Україну/за її межі сформульовано в ст. 8 Закону про валюту. Тут передбачено, що в разі транскордонного переміщення валютних цінностей фізособою в сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10000 євро, вони підлягають обов’язковому письмовому декларуванню (ч. 1 ст. 8 Закону про валюту). А ось порядок ввезення/вивезення готівкової валюти юрособами затверджує НБУ (ч. 3 ст. 8 Закону про валюту).

НБУ не змусив на себе довго чекати і розробив окреме Положення № 3, яке діє з 07.02.2019 р. Воно конкретизує правила переміщення фізичними і юридичними особами готівкової валюти через кордон України, встановлені Законом. Давайте познайомимося з вимогами цього документа.

Фізичні особи. Фізособи-резиденти ввозять до України/вивозять за межі України готівкову валюту/банківські метали в сумі/вартістю, яка в еквіваленті:

не перевищує 10000 євробез письмового декларування митному органу (п. 5 Положення № 3);

дорівнює або перевищує 10000 євро — за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі (п. 6 Положення № 3).

При цьому суму готівкової валюти, що вивозиться/вартість банківських металів перераховують у євро за (п. 3 Положення № 3):

— встановленим НБУ офіційним курсом гривні до євро або

— крос-курсом, визначеним за офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют/банківських металів, установленим НБУ на день перетину кордону України або на день пересилки іноземної валюти/банківських металів.

Крім того, у разі вивезення/пересилки за межі України валютних цінностей у загальній сумі, яка на день вивезення/пересилки перевищує еквівалент 10000 євро, будьте готові пред’явити митникам документи, що підтверджують (п. 18 Положення № 5):

(1) зняття фізособою готівки з власних рахунків у банку і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції із цією готівкою (у разі здійснення такої операції);

(2) придбання фізособою банківських металів.

Зверніть увагу!

Підтвердні документи потрібні виключно на ту суму, яка перевищує в еквіваленті 10000 євро

А ось якщо переміщувана сума не перевищує еквівалент 10000 євро, жодних документів на неї не потрібно.

Строк дії документів, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків, — 90 календарних днів з дня зняття суми, на яку вони видані.

Юридичні особи. Юрособи ввозять/вивозять готівкову інвалюту та банківські метали через повноважного представника без обмеження суми на умовах письмового декларування відповідному митному органу в повному обсязі (пп. 7, 8 Положення № 3). Умова — таке ввезення/вивезення має бути обумовлене господарською діяльністю.

При цьому повноважний представник декларує готівку, яку ввозить/вивозить за дорученням юридичної особи, і власні кошти окремо з використанням двох примірників митної декларації (п. 11 Положення № 3).

Підставою для ввезення/вивезення юрособою банківських металів є договір з контрагентом або документ, що замінює його.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі