Теми статей
Обрати теми

Експорт сої та ПДВ: Мінфін став на бік платників

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 11.03.2019 р. № 105

висновок документа

Не поширюється дія ПДВ-пільги при експорті сої на аграріїв, які є сільськогосподарськими товаровиробниками в розумінні п.п. 14.1.235 ПКУ

Як ви знаєте, в абзаці другому п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ прямо прописано, що дія ПДВ-пільги при експорті сої не поширюється на операції з вивезення за кордон сільгосппідприємствами власновирощеної сої. Детально про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 15 та № 71, с. 2.

Водночас податківці в кінці 2018 року одним розчерком пера поставили хрест на цій нормі (див. лист ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5372/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 4, с. 4). Фіскали зачепилися за те, що після скасування ст. 209 у ПКУ немає поняття «сільгосппідприємство». А тому, доки таке визначення у ПКУ не з’явиться, всі експортери сої мають застосовувати ПДВ-пільгу. Тобто ДФСУ заперечує право на ставку ПДВ 0 % при експорті сої аграрієм, який її виростив.

На неправомірність цього висновку вказував і Мінфін у листі від 19.10.2018 р. № 11310-09-5/27170. Він взагалі рекомендував ДФС для цілей незастосування соєвої ПДВ-пільги використовувати поняття «сільгосптоваровиробник», що міститься у п.п. 14.1.235 ПКУ. На думку Мінфіну, це поняття в повній мірі пояснює, хто саме є сільгосппідприємством.

Але фіскали не захотіли нічого і нікого слухати. Вони відмахнулися від Мінфіну з формулюванням: це визначення стосується тільки сплати сільгоспЄП, а отже на нього опиратися при визначенні того, хто не застосовує соєву ПДВ-пільгу, не можна.

І ви знаєте — це образливо. Особливо коли підлеглий (ДФСУ) говорить це в такому тоні своєму керівнику (Мінфіну).

Масла у вогонь підлив і Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики (лист від 07.02.2019 р. № 04-27/10-128). Він стверджує, що висновки Мінфіну є правомірними. Оскільки головною умовою застосування сільгосппідприємствами-виробниками ставки ПДВ 0 % при експорті сої є те, що вона вирощена цими аграріями на власних чи взятих у користування землях.

Крім того, Комітет нагадав Мінфіну, що саме він є головним органом, який забезпечує формування податкової політики. І саме ДФС у своїх консультаціях повинна враховувати позицію Мінфіну та не допускати перевищення повноважень посадовими особами контролюючих органів щодо вільного трактування ПКУ.

Тому Мінфін не став відкладати в довгий ящик і видав Узагальнюючу податкову консультацію (далі — УПК), яка затверджена наказом, що коментується. Тепер, сподіваємося, все стало на свої місця.

У цій УПК Мінфін прямо сказав, що звільняючий від пільги абзац другий п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ ототожнює поняття «сільгосппідприємство» із поняттям «сільгосптоваровиробник». А поняття «сільгосптоваровиробник» міститься у п.п. 14.1.235 ПКУ. І саме на нього слід опиратися при визначенні, кому можна не застосовувати ПДВ-пільгу.

Але робити це слід з одним застереженням: сільгоспвиробником з метою незастосування соєвої ПДВ-пільги може бути тільки підприємство, тобто юрособа. ФОП, які теж за п.п. 14.1.235 ПКУ є сільгосптоваровиробниками, розраховувати на незастосування соєвої ПДВ-пільги не можуть. На це прямо вказує п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Також Мінфін уточнює, що для визначення, чи є юрособа сільгоспвиробником, слід заглянути в ЄДР і пересвідчитися, чи внесено в нього як основний вид діяльності виробництво сільгосппродукції. Якщо такий вид діяльності там є, то таке підприємство може не застосовувати соєву ПДВ-пільгу, якщо воно (і це найголовніше) виростило сою, що експортує, на власній чи орендованій землі.

Видавши таку УПК, Мінфін одним пострілом убив двох зайців: (1) поставив на місце ДФСУ і (2) дозволив виробникові сої не застосовувати ПДВ-пільгу (індивідуальні податкові консультації застосовуються у частині, що не суперечать цій УПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі