Теми статей
Обрати теми

ПДВ та електроенергія — каламутна справа

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами роз’яснення на сайті ОВП ДФС*

* officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/371313.html

висновок документа

Постачальник універсальної послуги відображає ПЗ з ПДВ з постачання електроенергії за касовим методом, у тому числі при надходженні коштів від третьої особи, складає за цією датою ПН на споживача та реєструє її в ЄРПН

Зауважимо, що фактично податківці тут частково роз’яснюють нюанси застосування перехідної норми п. 69 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 69). Із «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 14, с. 14 ви вже знаєте про ПДВшні проблеми, які цього року наздогнали як продавців, так і покупців електроенергії у зв’язку зі зміною правил гри на цьому ринку і зміною низки постачальників, у тому числі й з появою в ПКУ з 01.01.2019 р. п. 69. Тому детальніше читайте там, а тут будемо стисло (згідно з конкретною ситуацією).

У роз’ясненні, що коментується, «на численні прохання трудящих» на ринку електроенергії податківці роз’яснили ПДВшні моменти для тих конкретних ситуацій, коли покупцями електроенергії та послуг з її передачі є побутові або дрібні непобутові споживачі. Пройдемося дійовими особами.

Постачальник універсальної послуги. Нагадаємо, що такі споживачі платять і зараз, як і минулого року, за все на одну адресу**. Але тепер — так званому постачальнику універсальної послуги. З початку року для них це — новий постачальник електроенергії (універсальних послуг). Крім того, щодо них він тепер — новий боржник, якщо йдеться про старі передоплати, які висіли за електропостачальником (тобто попереднім постачальником електроенергії) і перераховуються останнім постачальнику універсальної послуги.

** Непобутові і недрібні споживачі електроенергії можуть з цього року сплачувати не на одну, а на дві адреси (електропостачальнику та оператору системи розподілу), хоча багато хто з них продовжує платити електропостачальнику, але вже двома сумами, а останній розраховується з оператором.

Отже, постачальника універсальної послуги фіскали зобов’язали при здійсненні операції з постачання споживачу електроенергії:

визначити ПЗ з ПДВ за касовим методом, а саме — на дату перерахування безпосередньо споживачем або через будь-яку третю особу грошових коштів на банківський рахунок (до каси) постачальника універсальної послуги у вигляді оплати за постачання електроенергії;

— скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН за такою операцією на споживача.

висновок документа

Електропостачальник при поверненні суми передоплати, отриманої від неплатника ПДВ, складає і сам реєструє «мінусовий» РК, від платника ПДВ — «мінусовий» РК реєструє споживач

Електропостачальник***. Йому фіскали написали — для випадку повернення ним суми передоплати за електричну енергію споживачу:

*** Це — старий боржник/постачальник — той, з яким раніше у споживача був укладений договір на постачання електроенергії та якому перераховувалася передоплата.

— неплатнику ПДВ — шляхом перерахування такої суми постачальнику універсальної послуги з одночасним її зарахуванням на особовий рахунок споживача (неплатника ПДВ), в електропостачальника зменшення сум ПЗ здійснюється на підставі РК до ПН, складеного та зареєстрованого ним в ЄРПН;

— платнику ПДВ — шляхом перерахування такої суми постачальнику універсальної послуги з одночасним її зарахуванням на особовий рахунок споживача (платника ПДВ), в електропостачальника та споживача (платника ПДВ) коригування сум ПЗ і відповідно ПК з ПДВ у бік зменшення здійснюється на підставі складеного електропостачальником РК до ПН і зареєстрованого в ЄРПН. При цьому обов’язок з реєстрації такого РК в ЄРПН покладено на споживача (платника ПДВ).

Нагадаємо, що п. 69 обмежений датою 1 квітня 2019 року, при цьому з норми незрозуміло: чи то електропостачальнику для зменшення ПЗ достатньо встигнути до цієї дати перерахувати гроші (постачальнику універсальної послуги) і виписати РК (на споживача), чи то до цієї дати споживач також повинен встигнути РК зареєструвати в ЄРПН. Не виключаємо, що фіскали наполягатимуть на виконанні до 1 квітня усіх трьох дій…

Тут відзначимо, що перерахування отриманої від споживача передоплати електропостачальником (старим постачальником/боржником) до постачальника універсальної послуги (новому постачальнику/боржнику) автори роз’яснення, що коментується, називають «поверненням передоплати споживачеві». Недосвідченого читача такі словесні обороти можуть спантеличити — оскільки фактично електропостачальник здійснює тут не повернення коштів споживачу, а перекидання їх на рахунок нового постачальника. Щоправда, при цьому постачальник універсальної послуги повинен відобразити такі кошти в особовому рахунку споживача, тож ці гроші не повинні для споживача загубитися, а будуть віднесені на оплату електроенергії. А ось із ПК у споживача (коли він — платник ПДВ) ситуація виглядає більш цікавою, але схоже, не безнадійною (див. нижче).

висновок документа

ПН, оформлена постачальником універсальної послуги при отриманні грошей від електропостачальника, є для споживача (платника ПДВ) підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу ПК.

Споживач. Споживач, коли він — платник ПДВ, у такій ситуації потрапляє в цікаве становище. Адже електропостачальник, який хоче зменшити до 1 квітня свої ПЗ (на підставі п. 69), вимагає від споживача зареєструвати «мінусовий» РК, притому що гроші надійшли постачальнику універсальної послуги. Тобто споживач повинен за таку реєстрацію розплатитися своїм реглімітом. Водночас якщо постачальник універсальної послуги встигне виписати ПН, то усе складеться файно ☺.

Крім того, на думку авторів роз’яснення, що коментується, така ПН, зареєстрована в ЄРПН, є для споживача (платника ПДВ) підставою для відображення ПК.

Хоча, як ви вже знаєте із згаданої публікації, формальних підстав для відображення ПК за такою ПН у споживача немає (див. ст. 198 ПКУ), оскільки він не перераховував передоплату зі свого рахунку на рахунок постачальника (універсальної послуги). Але, сподіваємося, що, враховуючи «куцість» норм п. 69 і нормативну неврегульованість ситуації, місцеві фіскали не чіплятимуться до відображення споживачами такого ПК, що «реанімується» новим постачальником. Якщо не так — показуйте їм це роз’яснення.

Що ж до споживачів — неплатників ПДВ (побутових/громадян або дрібних СПД), то в них просто відбудеться зміна одного постачальника (боржника) на іншого. Їм головне — проконтролювати, щоб така переплата не загубилася, а була зарахована постачальником універсальної послуги на особовий рахунок такого споживача.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі