Теми статей
Обрати теми

ОЗ для пільгової діяльності: формуємо об’єкт

Адамович Наталія, податковий експерт
Приватний навчальний заклад (загальна система, платник ПДВ) здійснює діяльність, звільнену від ПДВ згідно з п.п. «в» п.п. 197.1.2 ПКУ. Для використання в пільговій діяльності придбало холодильник (для зберігання медикаментів у медпункті закладу) вартістю 6150 грн. (у тому числі ПДВ — 1025 грн.). Як відобразити такий об’єкт в обліку, якщо критерій розмежування ОЗ/МНМА на підприємстві складає 6000 грн.?

Враховувати куплений об’єкт у складі основних засобів (ОЗ) ви маєте право, якщо (1) планований строк його використання перевищує один рік, а (2) вартість придбання перевищує вартісний поріг, установлений у наказі про облікову політику (у вас — 6000 грн.).

При цьому зіставляти з вартісним критерієм (сумою 6000 грн.) треба вартість активу з урахуванням витрат, що формують його первісну вартість, які перераховані в п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби», у тому числі і з урахуванням суми ПДВ, сплаченої при придбанні об’єкта, якщо вона не відшкодовується платникові.

Тож вартість об’єкта ОЗ може формуватися:

без ПДВ, якщо ОЗ планується використати в оподатковуваних операціях;

з ПДВ, якщо ОЗ придбавають для використання в неоподатковуваних і звільнених від оподаткування операціях (п. 198.5 ПКУ);

— з урахуванням частини суми ПДВ, яку розраховують виходячи з частки використання об’єкта ОЗ в оподатковуваних операціях. Це відбувається, якщо підприємство придбаває ОЗ, які братимуть участь як в оподатковуваних, так і в не оподатковуваних ПДВ (звільнених від оподаткування) операціях (ст. 199 ПКУ).

У вашому випадку холодильник призначений для використання в операціях, звільнених від ПДВ (куплений для зберігання медикаментів у медпункті навчального закладу). Тому згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ вже на дату виникнення права на ПК за придбаним холодильником (постачальник зареєстрував вхідну ПН в ЄРПН) ви повинні нарахувати компенсуючі ПЗ виходячи з вартості придбання (п. 189.1 ПКУ).

Роль таких компенсуючих ПЗ — обнулити податковий кредит. Через це такий податковий кредит можна вважати невідшкодовуваним. А для невідшкодовуваних при придбаннях сум непрямих податків п. 8 П(С)БО 7 передбачає один шлях: до первісної вартості ОЗ. Тому ПДВ, який став невідшкодовуваним, слід ураховувати в складі вартості холодильника.

Відповідно у вашому випадку

порівнювати з критерієм розмежування ОЗ/МНМА треба вартість холодильника з урахуванням ПДВ

Це підтверджує і п. 1.4 Інструкції з бухобліку ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141*, що вимагає відображати невідшкодований ПДВ на рахунках обліку необоротних активів або капітальних інвестицій у такі активи.

* Див. також матеріал на с. 25.

Оскільки вартість холодильника складає 6150 грн. і перевищує встановлений на підприємстві вартісний поріг, відповідно обліковувати його слід як об’єкт ОЗ. Тобто спершу сформувати первісну вартість на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». А при введенні в експлуатацію, зважаючи на те, що холодильник обслуговує основну діяльність підприємства, списати в дебет субрахунку 104 «Машини та обладнання»**.

** Як інше обладнання розцінюють холодильник і бюджетні Методрекомендації з бухгалтерського обліку ОЗ суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

До того ж якщо підприємство високодохідник, то додатково має обліковувати об’єкт у податковій групі 4 з мінімальним строком амортизації 5 років (пп. 14.1.138, 138.3.3 ПКУ).

Облік холодильника, придбаного для пільгової діяльності

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Оприбутковано холодильник (відображено не підтверджену ПН суму ПДВ)

152

631

5125

644/1

631

1025

2

Перераховано оплату за холодильник

631

311

6150

3

Відображено ПК (на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

1025

4

Відображено у складі первісної вартості компенсуючі ПЗ, які будуть нараховані у зведеній ПН

152

643/1

1025

5

Нараховано компенсуючі ПЗ у зведеній ПН наприкінці місяця

643/1

641/ПДВ

1025

6

Введено холодильник в експлуатацію

104

152

6150

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі