Теми статей
Обрати теми

Звіт наростаючим підсумком — виправляємо помилки у даті

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ФОП-єдиноподатник помилився в даті доходу (на межі кварталів). Фактично дохід отримано 31 березня 2019 року, а врахували його тільки 1 квітня 2019 року. Можна не виправляти помилку, адже через наростаючий підсумок у результаті все правильно?

Відразу скажемо, що суб’єкт господарювання (причому як «фізик», так і «юрик»), що перебуває на 3 групі єдиного податку, у разі виявлення помилки в І кварталі 2019 року, повинен внести відповідні виправлення до ЄП-декларації за такий звітний період. Причому факт складання звітності наростаючим підсумком жодної ролі тут не відіграє. Інша річ, що зробити це можна або шляхом надання уточнюючої декларації, або в поточній декларації (п. 50.1 ПКУ). Але про все по порядку.

У загальному випадку податковий (звітний) період для єдиноподатників групи 3 — це календарний квартал. При цьому ЄП-декларація відповідає визначенню податкова декларація (п. 46.1 ПКУ). На підставі такої податкової декларації єдиноподатник здійснює погодження суми податкового зобов’язання (єдиного податку). А отже, незважаючи на те, що звітність складається наростаючим підсумком, погодження сум єдиного податку відбувається щоквартально. Відповідно, для кожного звітного періоду (кварталу) свої строки сплати податкового зобов’язання (п.п. 49.18.2 ПКУ).

При цьому форма ЄП-декларації влаштована так, щоб загальний результат (з початку року за наростаючою) зменшувався на зобов’язання попереднього звітного періоду.

Наприклад, у рядку 13 ЄП-декларації за півріччя 2019 року ФОП-спрощенця зазначаємо суму ЄП, нарахованого за минулий звітний період (І квартал 2019 року). У результаті до сплати до бюджету підлягає сума ЄП, нарахованого чітко за ІІ квартал 2019 року.

Тому якщо підприємець не покаже дохід, отриманий 31 березня, у складі ЄП-декларації за І квартал 2019 року, а просто врахує його в загальній сумі доходу за перше півріччя 2019 року, то відбудеться таке.

За І квартал 2019 року сума погодженого зобов’язання буде занижена з усіма можливими податковими наслідками (штрафними санкціями). Тоді як у ЄП-декларації за півріччя 2019 року відбудеться завищення суми ЄП. У результаті, доплачувати саму суму ЄП платникові не доведеться (адже переплата за півріччя перекриє недоїмку І кварталу), але штрафних санкцій за заниження податку в І кварталі не уникнути.

Тому щоб усе зробити правильно, ви можете виправити ситуацію одним з двох способів:

1. Подати уточнюючу декларацію за І квартал 2019 року зі сплатою 3 % штрафу від суми недоплати (рядок 19). Причому важливо: до рядків IV — V розділів (у тому числі до рядка 13 розділу V) ЄП-декларації за перше півріччя 2019 року переносимо дані з урахуванням уточнень.

2. Виправити помилку в поточній декларації за перше півріччя 2019 року зі сплатою 5 % штрафу від суми недоплати (рядок 19). Оскільки помилка виявлена в поточному році, то в розділах IV і V декларації ставимо правильні показники (з урахуванням неврахованого доходу). При цьому в рядку 13 показуємо суму податку з урахуванням виправлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі