Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН/РК: «ми їх душили-душили...»

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 24.04.2019 р. № 391

З подання фіскалів КМУ знову вніс зміни до Порядку № 117*. До речі, 11 травня вони вже набрали чинності (!) і нічого доброго нам не обіцяють ☹. Далі перерахуємо тільки основні з них.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

висновок документа

Звужена друга відсічна блокувальна ознака («500 тис. грн.»): крім іншого, сума ПДВ, сплачена в попередньому місяці (крім ввізного ПДВ), повинна перевищувати 20 тис. грн.

Мабуть, найбільш одіозним із нововведень є доповнення другої з відсічних (антиблокувальних) ознак (див. п.п. 2 п. 3 Порядку № 117) ще й умовою про обов’язкову сплату в попередньому місяці суми ПДВ більше 20 тис. грн.!

Тобто тепер ця ознака вимагає не лише одночасного неперевищення обсягу постачань (підтвердженого ПН/РК) суми в 500 тис. грн. на місяць і при цьому неперевищення постачань одному одержувачеві суми 50 тис. грн., але ще й щоб обов’язково за минулий місяць було сплачено ПДВ більше 20 тис. грн.!

Тепер більшість платників з-під цієї ознаки точно випадуть**, тобто їх ПН/РК загрожуватимуть блокування! Адже щоб на місяць платити по 20 тисяч ПДВ (без урахування імпортного!), обсяг місячних постачань зазвичай має перевищувати півмільйона гривень (середня рентабельність по Україні — 8-9 %).

** Усі, у кого було від'ємне значення, плюс «до 20-тисячні»!..

висновок документа

Посилена відсічна ознака показника податкового навантаження: тепер, крім того, що повинно бути одночасно D > 0,05, а P < Pм х 1,4, ще й загальна сума сплаченого за останні 12 місяців ПДВ (за винятком імпортного) має бути не менше 400 тис. грн.

Фіскали вирішили глушити не лише дрібну ПДВшну рибку, а й велику. До третьої відсічної ознаки (до п.п. 3 п. 3 Порядку № 117) теж додали умову про сплату ПДВ: у загальній сумі за останні 12 місяців (виключаючи імпортний ПДВ) не менше 400 тис. грн.

Тобто, щоб проскочити блокування за цією ознакою, треба дотриматися одночасно трьох умов: податкове навантаження має бути не менше 5 % (D > 0,05); сума ПДВ у зареєстрованих цього місяця ПН/РК не повинна перевищити в 1,4 раза найбільшу місячну суму ПДВ за 12 місяців, що передують поточному; і сплата ПДВ за попередні 12 місяців повинна становити більше 400 тис. грн.!

Інакше кажучи, у середньому ПДВ до сплати має бути близько по 33,4 тисячі на місяць!

висновок документа

Якщо платник згідно з Критеріями віднесений до ризикових, то розблокуванням будь-яких його ПН/РК (незалежно від обсягів постачання) займатиметься центральна комісія ДФСУ

Зміни, внесені до п. 23 Порядку № 117, передбачають, що регіональні комісії ДФС розглядатимуть документи і виноситимуть рішення за заблокованими ПН/РК платників ПДВ, у яких обсяг постачання в ПН/РК поточного місяця був менше 30 млн грн., тільки щодо тих платників, які не відповідають Критеріям ризиковості платника податку***. Виходить, з 11 травня, якщо платник ПДВ відповідає критеріям ризиковості платника (у тому числі потрапив туди згідно з п. 1.6 цих Критеріїв), рішення про (не) розблокування його ПН/РК прийматимуться виключно центральною комісією ДФСУ!

*** Критерії ризиковості платника податку і Критерії ризиковості операцій, що застосовуються фіскалами для блокування ПН/РК, див. за посиланням: sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/357077.html

Зауважимо, що про те, на якій підставі зупинена реєстрація конкретної ПН/РК, повідомляється у квитанції. Тому якщо з отриманої квитанції виходить, що реєстрацію зупинили на підставі якогось з пунктів Критеріїв ризиковості платника податку, то рішення (незалежно від фактичних обсягів постачання!) виноситиметься саме центральною комісією ДФСУ. Це абсолютно не тішить, оскільки тепер під ковпак ДФСУ потрапить і досить дрібна ПДВшна рибка. А крім того, тепер оскарження відмов у реєстрації ПН/РК, винесених у рішеннях центральної комісії ДФСУ, буде можливе тільки в судовому порядку (див. нижче).

А ось якщо в блокувальній квитанції як підстава для зупинення реєстрації зазначений якийсь із Критеріїв ризиковості операцій, то тоді, якщо обсяг не перевищив 30 млн грн., документи будуть розглядати і рішення виносити регіональні комісії ДФС.

висновок документа

Рішення центральної комісії ДФСУ про відмову в реєстрації ПН/РК платники тепер зможуть оскаржити тільки через суд

Зміни, внесені до п. 27 Порядку № 117, на нашу думку, йдуть урозріз з ПКУ. Як ви вже зрозуміли, починаючи з 11 травня рішення комісії центрального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК можуть бути оскаржені тільки в судовому порядку! Ось так! Тобто процедура адміноскарження (оскарження відмови в реєстрації ПН/РК) тепер буде можлива тільки щодо рішень, які виносяться регіональними комісіями. Якщо ж відмовила центральна комісія — шлях тільки до суду! ☹

Але ми вважаємо, що ця зміна вступає в протиріччя з п.п. 56.23.1 ПКУ, де чітко зазначено, що скарга на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну податкову і митну політику. І жодних застережень про те, якою комісією це рішення винесено, у ПКУ немає! Жодних змін у ці норми ПКУ не вносилося. Тобто жодних законних підстав змінювати (посилювати) чинний порядок оскарження в КМУ (і фіскалів) не було!

До речі, незаконності у сфері блокування ПН/РК вже починають присікатися в судовому порядку. Наприклад, є низка судових рішень, що говорять про незаконність чинних Критеріїв ризиковості..., які введені не нормативним актом, а листом ДФСУ (див. виноску ***). Наприклад, з цієї причини Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав ДФСУ відкликати лист, яким затверджені Критерії ризиковості... для блокування ПН/РК (див. рішення від 26.04.2019 р. у справі № 640/1240/19****).

**** www.reyestr.court.gov.ua/Review/81476559

Навіть ВС у постанові від 02.04.2019 р. у справі № 822/1878/18 вказав, що на підставі Критеріїв ризиковості, затверджених листом, а не нормативом, не можна блокувати ПН/РК!

Тому сподіваємося, що незабаром законність у питаннях блокування ПН/РК переможе.

Ну а доки, якщо заблокують ПН/РК, дрібному платникові, якому присвоїли титул сумнівного (тобто підвели під Критерії ризиковості платника, у тому числі під всеосяжний п. 1.6), то пиши пропало! Оскільки вирішувати ці питання через суд багатьом з дрібних не під силу...

Важливо! У Порядку розгляду скарг... (затверджений тією ж постановою КМУ № 117) з’явилася спеціальна форма скарги на рішення регіональної комісії*****. Тож тепер використовуйте тільки її!

***** А також форма рішення за результатами розгляду скарги на рішення регіональної комісії.

На завершення скажемо про введення ще двох форм: (1) про прийняття і (2) неприйняття Таблиці даних платника податку (додатки 4 і 5 до Порядку № 117). Загалом, з кожним днем все «радісніше» жити!..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі