Теми статей
Обрати теми

Реєстрація акцизних складів і ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Роз’яснення ОВП ДФС від 06.05.2019 р.*

* Див.: officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/377205.html

висновок документа

Відсутність об’єкта оподаткування або наявність неповної або помилкової інформації про нього в Єдиному банку даних перешкоджає процедурі реєстрації акцизних складів у СЕАРП

Ви, шановні читачі, вже знаєте, що платники акцизного податку зобов’язані з 1 травня по 1 червня зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня. Натомість нові платники повинні зареєструвати свої акцизні склади до 1 липня (п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ)**.

** Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 20; 2019, № 30, с. 17.

Практично будь-який акцизний склад (визначення див. у редакції п.п. 14.1.6 ПКУ, яка набуде чинності з 01.07.2019 р.) є об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням у розумінні п. 63.3 ПКУ і п. 8.2 Порядку № 1588***. Наприклад, у нині чинному Довіднику об’єктів оподаткування**** є такі акцизні склади, як автозаправочна станція (код 10), бензоколонка (код 90) або паливно-заправний комплекс (код 694).

*** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

**** Див.: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

Відповідно, інформацію про такі об’єкти ви мали б подати фіскалам через Повідомлення про об’єкти оподаткування (ф. № 20-ОПП)***** протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття (п. 8.4 Порядку № 1588).

***** Докладно про ф. № 20-ОПП читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 2.

Якщо свого часу ви це зробили, то інформація про будь-який акцизний склад має міститися у Єдиному банку даних. Однак на практиці ф. № 20-ОПП щодо деяких акцизних складів не подавалася (до того ж нова редакція п.п. 14.1.6 ПКУ значно розширює визначення акцизного складу). Чим це загрожує?

У роз’ясненні, що коментується, фіскали наголошують, що під час реєстрації акцизних складів здійснюється звірка з даними Єдиного банку даних. І якщо в ньому немає інформації про акцизний склад або ж вона неповна чи помилкова, акцизний склад зареєструвати у СЕАРП не вийде. Іншими словами, аби виконати вимогу п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ щодо реєстрації усіх своїх акцизних складів у СЕАРП, ви маєте попередньо повідомити фіскалів про наявність такого акцизного складу, подавши щодо нього ф. № 20-ОПП!

Для цього фіскали пропонують платникам перевірити у приватній частині Електронного кабінету інформацію про усі об’єкти оподаткування, щодо яких вже було подано ф. № 20-ОПП. А потім провести інвентаризацію об’єктів оподаткування в цілому й акцизних складів зокрема.

Якщо у процесі інвентаризації буде виявлено акцизний склад, інформація про який у ф. № 20-ОПП ніколи не зазначалася (або є неповною чи помилковою), її слід оновити. Тобто ще раз подати ф. № 20-ОПП. До речі, при первинному поданні ф. № 20-ОПП слід у графі 2 зазначити код «1». Натомість, якщо інформація про об’єкт уже зазначалася раніше, але змінився тип, найменування, місцезнаходження, вид права або стан акцизного складу, у графі 2 зазначте код «3» (зміна відомостей).

Зверніть увагу! Формою № 20-ОПП не слід нехтувати! І справа тут не лише у п. 63.3 ПКУ, на який посилаються фіскали і який визначає обов’язок платника повідомляти про свої об’єкти оподаткування. За нереєстрацію акцизного складу у СЕАРП для розпорядника такого складу передбачено величезні штрафи (п. 1281.2 ПКУ)******. А оскільки без подання ф. № 20-ОПП щодо акцизного складу зареєструвати його у СЕАРП не вийде, виходить, що, аби уникнути штрафу, неодмінно доведеться подавати ф. № 20-ОПП.

****** Вважаємо, що пересувних акцизних складів ця вимога не стосується, хоча ф. № 20-ОПП щодо них подавати теж треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі