Теми статей
Обрати теми

Інвалідний норматив: «шкідливі» поради

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На вулиці весна! Хочеться на природу, шашличків, у відпустку (наскільки дозволить робота)… «Ну який інвалідний норматив?!» — скажете ви. На жаль, але якщо підприємство (ФОП) цього року планує збільшувати чисельність працівників, замислитися про необхідність виконання інвалідного нормативу слід уже зараз. Чому? Справа в округленні! Заінтригували? Зараз пояснимо.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений для роботодавців (підприємств і ФОП) ст. 19 Закону № 875*.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Його розмір — 4 % від середньої кількості штатних працівників (СКШП) облікового складу за рік. Якщо ж СКШП за рік — від 8 до 25 осіб, інвалідний норматив дорівнює одному робочому місцю. При цьому у виконання нормативу роботодавці враховують осіб з інвалідністю, працевлаштованих ними за основним місцем роботи.

Про виконання/невиконання інвалідного нормативу роботодавці звітують, подаючи до Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) щорічно до 1 березня, що йде за звітним роком, Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів № 10-ПI (далі — Звіт).

У цьому ж Звіті роботодавці серед іншого проводять розрахунок:

— СКШП облікового складу за звітний рік — рядок 01 Звіту;

— СКШП облікового складу, яким установлена інвалідність і які були працевлаштовані роботодавцем у звітному році, — рядок 02 Звіту;

— інвалідного нормативу — рядок 03 Звіту.

А тепер увага! Пункт 3.4 Інструкції № 42** вимагає, щоб дані в рядках 01, 02 і 03 Звіту були відображені в цілих одиницях.

** Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПI (річна), затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється у бік збільшення)

Отже, якщо ви хочете при розрахунку СКШП отримати округлення у бік збільшення (що, можливо, дозволить виконати інвалідний норматив), необхідно, щоб після коми було число 5 або більше.

Для цілей інвалідного нормативу нам з вами потрібні показники СКШП за рік усіх працівників і окремо осіб з інвалідністю. Ці показники визначають шляхом ділення суми середньооблікової кількості штатних працівників (штатних працівників з інвалідністю) за місяці роботи підприємства у звітному році, на 12 (місяців).

Звідси висновок: якщо для виконання інвалідного нормативу підприємству необхідно працевлаштувати одну особу з інвалідністю, бажано зробити це не пізніше за початок липня. Тоді при розрахунку СКШП, яким установлена інвалідність за звітний рік, ви отримаєте 1 (за умови, що працівник пропрацює у вас до кінця року).

Наприклад, підприємству для виконання інвалідного нормативу необхідно працевлаштувати одну особу з інвалідністю. Такий працівник був прийнятий на основне місце роботи з 1 липня 2019 року і пропрацював ударно до кінця року (6 міс). Тоді СКШП з інвалідністю за 2019 рік складе:

1 ос. х 6 міс.: 12 міс. = 0,5 ос. ≈ 1 ос.

А якщо не виконати/не працевлаштувати?

Якщо не виконав

За загальним правилом, за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцеві загрожують адміністративно-господарські санкції (АГС), передбачені ст. 20 Закону № 875. Їх розмір залежить від кількості осіб, працюючих на підприємстві за основним місцем роботи.

Так, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею, необхідно сплатити АГС в сумі, що дорівнює:

— половині середньої річної зарплати штатного працівника, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб;

— середній річній зарплаті штатного працівника, якщо на підприємстві працює 15 і більше осіб.

Пощастило в цьому питанні лише установам, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, і неприбутковим організаціям. На них АГС за невиконання нормативу не накладаються.

Звісно, звичайний роботодавець навряд чи зрадіє необхідності сплатити АГС. Скоріш за все, він докладе зусиль, щоб уникнути таких санкцій. Як це можна зробити? Пропонуємо варіанти.

Зростання без збільшення

Завдання 1. Підприємство планує збільшити кількість працівників, але не готове (не може через специфіку роботи) створити робоче місце під особу з інвалідністю. Чи є вихід? Так.

Справа в показнику СКШП. У його розрахунок включають основних працівників (тобто прийнятих на роботу з трудовою книжкою).

При цьому повз СКШП «пролітають», зокрема:

— особи, прийняті на роботу на умовах сумісництва (п.п. 2.6.1 Інструкції № 286***);

*** Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

— особи (несуб’єкти господарювання), залучені до виконання робіт за цивільно-правовими договорами (п.п. 2.6.2 Інструкції № 286).

Як це можна використати?

На створювані нові робочі місця підприємство може приймати сумісників

У результаті кількість працівників збільшуватиметься, а ось показник СКШП, в розрахунку якого беруть участь основні працівники, зростати не буде. Але особливо захоплюватися цим варіантом не радимо, щоб не накликати Держпраці (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 29).

А якщо все-таки не ризикувати, як виконати норматив?

Про це ми поговоримо далі. Тут же відмітимо, що визначитися з категоріями працівників, які включаються до розрахунку СКШП, і з порядком розрахунку цього показника вам допоможе інформація, наведена на сайті i.factor.ua/journals/nibu в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 58.

Хто шукає?

Завдання 2. Підприємство прийняло рішення створити робоче місце для працевлаштування особи з інвалідністю в рахунок виконання нормативу.

Підшукати відповідного працівника підприємство може (але не зобов’язане) самостійно, наприклад, розмістивши відповідне оголошення про наявну вакансію на сайті з добору персоналу.

Проте врахуйте, щоб працівник з інвалідністю допоміг вам виконати норматив, він має бути прийнятий за основним місцем роботи. Сумісників у виконання нормативу не включаємо!

А ось зайнятість працівника неважлива. Якщо працівник з інвалідністю прийнятий за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу, то у виконання нормативу його зараховуємо як повну одиницю.

А якщо самим морочитися з пошуком не хочеться? Без проблем! Використовуємо варіант з кодовою назвою «Центр зайнятості»! ☺ Пояснимо.

Обов’язок роботодавця зі створення робочих місць для осіб з інвалідністю не супроводжується його обов’язком здійснювати пошук таких осіб для працевлаштування. Такий обов’язок (обов’язок пошуку осіб з інвалідністю) покладений ст. 181 Закону № 875 на Державну службу зайнятості.

Роботодавець лише забезпечує працевлаштування осіб з інвалідністю, тобто оформляє на роботу відповідно до вимог трудового законодавства осіб з інвалідністю, прибулих для працевлаштування (що самостійно звернулися до нього) або направлених з відповідного центру зайнятості (див., наприклад, постанову Верховного Суду від 30.01.2018 р. № К/9901/49/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/71911805).

Важливо! Розглядаючи справи, суди сходяться в тому, що адміністративно-господарські санкції не можуть застосовуватися до роботодавця, що вжив усіх залежних від нього заходів з працевлаштування осіб з інвалідністю на створені ним робочі місця (див., наприклад, постанову Третього апеляційного адмінсуду від 06.02.2019 р. у справі № 804/3940/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/80347059).

Яких саме заходів повинен вжити роботодавець, щоб суди стали на його бік? Ось ті декілька кроків, які допоможуть йому в цьому.

Крок 1. Створити (виділити) робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю. Тобто у вас у штатному розписі повинна з’явитися вакантна (незайнята) штатна одиниця (чи її частина), на яку ви плануєте працевлаштувати особу з інвалідністю.

Зверніть увагу: не обов’язково, щоб таке, виділене для особи з інвалідністю, робоче місце мало ідеальні умови праці. Воно цілком може бути зі шкідливими та важкими умовами праці, з особливим характером праці, якщо це обумовлено специфікою госпдіяльності роботодавця і відповідає його потребам (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 05.02.2019 р. у справі № 857/4431/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/79638658). Для підприємства головне — створити. А ось де знайти особу з інвалідністю, яка погодиться працювати в таких умовах? Ну тут нехай болить голова у центру зайнятості. Тільки треба не забути зробити крок 2.

Крок 2. Проінформувати центр зайнятості про створені ним робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом надання відповідних звітів (форма № 3-ПН). Обов’язково зробіть відмітку про те, що ви хочете працевлаштувати саме особу з інвалідністю.

Коли краще подати форму № 3-ПН?

Якщо ви розумієте, що «потрапляєте» на інвалідний норматив, рекомендуємо зробити це в тому місяці, в якому у вас СКШП досягне 8 осіб.

Якщо у вас вже СКШП 8 осіб, але форму № 3-ПН ви не подали, настійно рекомендуємо вам подати її найближчим часом, але не пізніше за липень звітного року. Чому так? Тому що Фонд теж знає про округлення у бік збільшення і розуміє, що працівник з інвалідністю може потрапити в норматив як повна одиниця, тільки якщо відпрацює на підприємстві 6 або більше місяців. Цей підхід Фонд застосовує у тому числі й у випадках подання форми № 3-ПН.

А що суди? Якщо ви затягнете з поданням форми № 3-ПН, то, можливо, суди першої інстанції і стануть на ваш бік (див., наприклад, рішення Львівського окружного адмінсуду від 05.11.2018 р. у справі № 813/3052/18 і від 10.10.2018 р. у справі № 813/3022/18) // reyestr.court.gov.ua/Review/77912431 і reyestr.court.gov.ua/Review/77299667 відповідно).

Але не факт, що апеляційна Феміда буде до вас так само прихильна. Підтвердження тому — постанова Восьмого апеляційного суду від 03.04.2019 р. у справі № 857/261/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/81136618) В ній апеляційний суд не обмежився просто перевіркою наявності поданої форми № 3-ПН (а подана вона була у кінці звітного року).

Він надав можливість підприємству довести, що до місяця подання форми № 3-ПН до центру зайнятості в останнього був відсутній обов’язок зі створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Яким чином? Надати суду інформацію про те, якою була СКШП в місяцях звітного року ДО місяця подання зазначеної форми і скільки працівників з інвалідністю працювали на підприємстві. Підприємство ці відомості суду не надало, і суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що воно не вжило необхідних заходів для реального працевлаштування необхідної кількості осіб з інвалідністю.

Зазначимо, що звітність за формою № 3-ПН роботодавці подають до центрів зайнятості за наявності попиту на робочу силу (вакансії). При цьому на сьогодні не треба щомісячно направляти такі звіти до центру зайнятості, якщо на початок місяця місце, виділене для особи з інвалідністю, залишилося незайнятим. Достатньо проінформувати центр зайнятості один раз, не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

Актуальність зазначених у формі № 3-ПН вакансій центр зайнятості уточнює сам не рідше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку.

І якщо центр зайнятості не направив вам потрібну кількість осіб з інвалідністю, або направив, але вони відмовилися від запропонованої роботи, або ця робота їм була протипоказана згідно з висновками МСЕК, то провини підприємства у невиконанні нормативу немає. А отже і АГС до нього застосовуватися не повинні.

Проте сподіваємося, що до АГС у вас справа все-таки не дійде, оскільки вирішити «інвалідне» питання вам допоможе наша стаття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі