Теми статей
Обрати теми

Форма № 2-мс новоспеченого високодохідника

Свіриденко Алла, податковий експерт
Річний дохід підприємства за 2018 рік уперше перевищив 20 млн грн. Як слід було заповнювати графу 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року: прокреслювати чи заповнювати за даними бухгалтерського обліку? (м. Маріуполь)

Якщо минулого року вам пощастило отримати дохід в сумі, що перевищує 20 млн грн., то розплатою за це буде застосування квартального звітного періоду з податку на прибуток у 2019 році (п. 137.4 ПКУ). І, як наслідок, щоквартальне надання спрощеної фінзвітності у складі Балансу і Звіту про фінансові результати за ф. № 1-мс і № 2-мс.

Враховуючи, що в 2018 році ваше підприємство вважалося річником для податку на прибуток, було мікропідприємством і подало фінзвітність тільки один раз за підсумками року, то узяти готові показники для заповнення графи 4 «За аналогічний період попереднього року» ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року вам було просто нізвідки.

Що робити?

Як відомо, ф. № 1-мс і № 2-мс (№ 1-м і № 2-м) для суб’єктів малого і мікропідприємництва встановлені П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва». В той же час, на «малюків» поширюються принципи і правила складання фінзвітності з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». До такого висновку нас підштовхує п. 2 розд. I НП(С)БО 1, який говорить про застосування стандарту усіма підприємствами, які складають фінзвітність, і, відповідно, не робить ніяких винятків ні для малих, ні для мікропідприємств.

У свою чергу п. 4 розд. II НП(С)БО 1 дозволяє не наводити у фінзвітності статті, по яких відсутня інформація до розкриття. Простіше кажучи, залишити незаповненими (з прокресленням) ви можете тільки ті рядки (графи) звітності, для заповнення яких у вас немає інформації. Чи можна у вашому випадку говорити про те, що ви не володієте достатньою інформацією для заповнення графи 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року? На наш погляд, ні.

Адже ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік* прямо передбачено, що підприємства зобов’язані складати фінзвітність на підставі даних бухобліку. Так, у вашому випадку, на жаль, не було можливості автоматично перенести дані з графи 3 ф. № 2-мс за 1 квартал 2018 року в графу 4 ф. № 2-мс за 1 квартал 2019 року, проте бухгалтерські дані за минулий рік у вас є.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Виходить, відбутися одними лише прокресленнями замість інформації про доходи/витрати за минулий рік у вашому випадку не можна. Графу 4 треба було заповнити за даними бухобліку.

Інакше (з незаповненою графою 4) ваша фінзвітність не відповідає основній меті її складання, а саме: не надає користувачам для ухвалення рішень повної і правдивої інформації про фінансовий стан і результати діяльності підприємства (п. 4 розд. I НП(С)БО 1). Крім того, вона, порушуючи вимоги п. 4 розд. III НП(С)БО 1, не дає можливості користувачам порівнювати вашу фінзвітність за різні періоди.

Також у своїй вимозі обов’язково заповнювати графу 4 Звіту про фінрезультати контролери теоретично можуть спертися на ст. 13 Закону про бухоблік. Вона зобов’язує складати проміжну фінзвітність без будь-яких винятків для малих і мікропідприємств. Мовляв, так, надавати квартальну звітність «малюки» нікому не зобов’язані, але складати її для заповнення порівнянної інформації вимушені.

Якщо ж ви подали ф. № 2-мс (№ 2-м) з незаповненою графою 4, тоді її доведеться відкоригувати. А ось вносити виправлення в декларацію з податку на прибуток за 1 квартал 2019 року не треба. Ваша помилка не викривила величину податку на прибуток, а в таких випадках податківці дозволяють уточненку не складати (див. 102.23.02 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі