Теми статей
Обрати теми

Придбали товар у підприємця з лінії зіткнення: чи утримувати ПДФО?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство придбало товар у підприємця, зареєстрованого в населеному пункті на лінії зіткнення. Чи треба утримувати ПДФО і ВЗ із суми виплачуваного йому доходу? (м. Харків)

Якщо підприємець, який зареєстрований на лінії зіткнення, надав вам копію документа, що підтверджує його підприємницький статус, утримувати ПДФО і ВЗ із суми виплачуваного йому доходу не потрібно. Пояснимо детальніше.

Працюючи з фізичними особами — підприємцями (як загальносистемниками, так і єдинниками будь-якої групи), будь-яким суб’єктам господарювання слід пам’ятати, що підприємницький статус ФОП-продавців має бути документально підтверджений. Інакше госпсуб’єкт-покупець перетвориться на податкового агента фізичної особи, яка продала йому товар/надала послугу, із супутнім цьому обов’язком утримати ПДФО (і ВЗ) із сум виплачених йому доходів (п. 177.8 ПКУ).

Зверніть увагу: у ПДФО-цілях вам важливо підтвердити саме підприємницький статус фізичної особи, а не відповідність зареєстрованих видів діяльності фактично здійсненим операціям. Тому єдиний обов’язковий документ, який ви повинні отримати з метою виконання вимог п. 177.8 ПКУ, — витяг з ЄДР. А ось, наприклад, витяг з реєстру платників ЄП отримувати зовсім не обов’язково (див. БЗ 107.12).

Зауважте: згідно з п.п. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дія п. 177.8 ПКУ не поширюється на підприємців, місцезнаходження або місце проживання яких знаходиться на тимчасово окупованій території. Тому з доходів таких підприємців ПДФО (і ВЗ) утримують обов’язково незалежно від наявності документів, що підтверджують його підприємницький статус. Причому до 01.01.2017 р. дія п.п. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поширювалася й на підприємців з лінії зіткнення.

Але в редакції цього підпункту, чинній із зазначеної дати, підприємці з лінії зіткнення вже не згадані. Тому з 01.01.2017 р. під час нарахування (виплати) підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є територія населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, суб’єкт господарювання не зобов’язаний утримувати ПДФО (див. лист ДФСУ від 25.09.2017 р. № 2041/Г/99-99-13-01-01-14/ІПК).

Звісно, лише за умови, що підприємницький статус такого підприємця документально підтверджений.

Тобто з 01.01.2017 р. суб’єкти господарювання співпрацюють з підприємцями з лінії зіткнення за загальними правилами. Жодних особливостей для них ПКУ вже не передбачає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі