Теми статей
Обрати теми

Прогул без поважних причин: яким днем звільняти?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінсоцполітики від 22.04.2019 р. № 82/0/22-19/133

висновок документа

Днем звільнення за прогул має бути останній день фактичного виконання трудових обов’язків працівником

У ситуації зі звільненням за прогул не останнє місце займає питання щодо дня звільнення.

За загальним правилом, днем звільнення вважається останній день роботи працівника. Це прямо прописано в п. 2.26 Інструкції, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Виняток — випадки, коли працівник не працював, але за ним згідно із законом зберігалося місце роботи (відпустка, хвороба).

Тепер застосуємо правило про день звільнення до ситуації з прогулом.

Якщо прогульника допустили до роботи після вчинення прогулу, то його звільняють за загальними правилами (останнім днем роботи), але з дотриманням строків звільнення за прогул. Нагадаємо, що дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення за прогул може бути застосоване не пізніше одного місяця з дня виявлення прогулу (не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з хворобою або відпусткою) та не пізніше 6 місяців з дня його вчинення.

Саме у день звільнення працівникові мають видати трудову книжку і зробити повний розрахунок.

А якщо працівник, що вчинив прогул, так і не вийшов на роботу? Якою датою його звільняти: датою, на яку припадає останній день роботи працівника перед прогулом, чи датою видання наказу про звільнення за прогул?

Із цим запитанням ми звернулися до Мінсоцполітики. Його відповідь: день звільнення — останній день роботи працівника перед днем, коли він вчинив прогул, за умови, що після його вчинення працівник більше не виходив на роботу. Відзначимо, що аналогічна думка з цього питання викладена в Науково-практичному коментарі до ст. 40 КЗпП: звільнення проводимо із зазначенням останнього дня роботи як дня звільнення. При цьому наказ про звільнення може бути виданий пізніше.

Проте при звільненні заднім числом виникає питання з виконанням вимог ст. 47 КЗпП. Адже роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення і зробити з ним розрахунок згідно зі ст. 116 КЗпП!

Враховуючи наявність такої вимоги в КЗпП, багато роботодавців вважають за краще звільняти за прогул працівників, які так і не з’явилися на роботу, не останнім днем фактичного виконання трудових обов’язків, а датою видання наказу про звільнення.

А що ж суди? На жаль, але тут немає одностайності. Так, у постанові від 26.09.2018 р. у справі № 289/51/16-ц (reyestr.court.gov.ua/Review/77507611) Верховний Суд дійшов висновку, що працівник-прогульник не може бути звільнений у день, який передує дню видання наказу про звільнення.

При цьому при розгляді іншої справи (див. постанову від 11.04.2019 р. у справі № 127/6694/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/81234657) ВС зовсім не збентежило звільнення працівника заднім числом. Більше того, обставини звільнення цього працівника також перевіряло Держпраці. І воно теж не знайшло порушень, що відзначено у згаданій постанові ВС.

Важливо! Якщо ви діятимете згідно з рекомендаціями Мінсоцполітики, то обов’язково в день видання наказу про звільнення проведіть з працівником остаточний розрахунок (перерахуйте суми, що належать йому, на картку або отримайте в касі і депонуйте у встановлені строки). Також надішліть поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення на домашню адресу працівника копію наказу про звільнення і пропозицію з’явитися за трудовою книжкою. У цьому випадку трудові права працівника порушені не будуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі