Теми статей
Обрати теми

Податковий облік переоцінки необоротних активів

Ольховик Ольга, податковий експерт
Яким чином переоцінка необоротних активів впливає на податковоприбутковий облік підприємства? І чи будуть якісь наслідки з ПДВ? Розбираємося.

Податок на прибуток

Малодохідники. Для малодохідних підприємств об’єктом оподаткування податком на прибуток є бухгалтерський фінрезультат. Жодних коригувань на різниці з розд. III ПКУ (крім збитків минулих років) вони не проводять. Відповідно й переоцінку такі підприємства відображають у податковоприбутковому обліку за бухгалтерськими правилами.

Вплив переоцінок на податковоприбутковий облік малодохідника

Подія

Вплив на прибутковий об’єкт оподаткування

Перша уцінка

Сума такої уцінки в періоді її проведення збільшує витрати і зменшує залишкову вартість уціненого об’єкта. Потрапивши до витрат в періоді її проведення, сума уцінки зменшить бухгалтерський фінрезультат (таким чином зменшивши і прибутковий об’єкт оподаткування). А зменшення залишкової вартості забезпечить зниження витрат на відповідну суму (збільшення об’єкта оподаткування) в подальших періодах. Тобто уцінка тільки перерозподіляє в часі потрапляння вартості НА на витрати (при цьому не змінюючи загальну суму витрат). Разом з ним перерозподіляється і вплив цих витрат на прибутковий об’єкт оподаткування

Уцінка після уцінки

Перша дооцінка

Сума такої дооцінки збільшує первісну вартість дооціненого об’єкта. Отже, і сума нарахованої амортизації за цим об’єктом згодом буде більшою. Потрапивши до витрат, ця збільшена сума зменшить і бухгалтерський, і податковоприбутковий фінрезультат

Дооцінка після дооцінки

Уцінка після дооцінки

На суму уцінки в межах суми проведених раніше дооцінок зменшують первісну вартість уцінюваного об’єкта. Отже, амортизаційні витрати згодом будуть меншими, а об’єкт оподаткування за прибутком — більшим. Таким чином, вплив попередніх дооцінок на прибутковий об’єкт оподаткування нівелюється

Дооцінка після уцінки

Сума дооцінки в межах попередньої уцінки сформує дохід, який збільшить фінрезультат періоду і первісну вартість об’єкта. Таким чином, нівелюється вплив попередніх уцінок. Але разом з доходом збільшиться (відновиться) і первісна вартість об’єкта. Тобто сума амортизації згодом повернеться до первісного вигляду

Високодохідники і малодохідники-добровольці. Такі платники:

1) збільшують фінрезультат на суму уцінок, включених до складу витрат згідно з П(С)БО або МСФЗ (п. 138.1 ПКУ);

2) зменшують фінрезультат на суму дооцінок у межах попередньо віднесених на витрати уцінок (п. 138.2 ПКУ).

Таким чином, уцінка не принесе вигоди в податковому обліку високодохідника або малодохідника-добровольця. Адже зменшений у бухобліку фінрезультат буде відновлений через уціночну різницю. Якщо ж згодом ви будете дооцінювати уцінений об’єкт, то на суму дооцінки в межах віднесеної раніше до витрат уцінки фінрезультат можна буде зменшити.

Не вплинуть на податковий облік високодохідника і проведені дооцінки й уцінки в межах сум попередніх дооцінок. Адже для розрахунку податкової амортизації вартість НА визначають без урахування їх переоцінки (п. 138.3 ПКУ). Тобто (ср. )

проведені в бухгалтерському обліку переоцінки на прибутковий об’єкт оподаткування взагалі ніяк не вплинуть

Підтверджують це й податківці (БЗ 102.05).

Хоча так однозначно було все не завжди. До 01.01.2017 р. у ПКУ була відсутня наведена норма з п. 138.2 ПКУ. Тому формально до зазначеної дати суми дооцінки/уцінки потрапляли до податкової вартості, що амортизується. Хоча податківці й у ті часи такий підхід не підтримували (див., наприклад, лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2784/7/99-99-19-02-02-17).

ПДВ

Незважаючи на те, що сама операція переоцінки ПДВ-оподаткуванню не підлягає, і уцінка, і дооцінка можуть впливати на суму зобов’язань з ПДВ. Але тільки у випадку, якщо переоцінений НА:

1) вибуває;

2) починає використовуватися в неоподатковуваних/негосподарських операціях.

Вибуття НА. Продаж НА — ПДВ-оподатковувана операція. Базою оподаткування є договірна (фактична) вартість, але не нижче балансової за даними бухгалтерського обліку (п. 188.1 ПКУ). Тож при дешевому продажу залишкова вартість НА здійснює прямий вплив на суму ПДВ-зобов’язань. А уцінки/дооцінки безпосередньо впливають на величину залишкової вартості. Тобто уцінки, зменшуючи балансову вартість, зменшують і базу оподаткування ПДВ. А дооцінки — збільшуючи бухвартість, збільшують і ПДВ-базу.

До постачання прирівнюється також ліквідація ОЗ за самостійним рішенням платника податків. У такому разі базу визначаємо, відштовхуючись від звичайної ціни ОЗ, але не нижче його балансової вартості на момент ліквідації (п. 189.9 ПКУ). Тож якщо звичайна ціна ОЗ виявиться нижчою за його залишкову вартість, то уцінки/дооцінки безпосередньо вплинуть на суму зобов’язань з ПДВ.

Неоподатковуване/негосподарське використання. Платник зобов’язаний нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання, якщо НА призначаються для використання або починають використовуватися в неоподатковуваних/негосподарських операціях (звісно, якщо при їх придбанні формувався податковий кредит) (п. 198.5 ПКУ). База оподаткування визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції. Тому дооцінки/уцінки й у цьому випадку здійснять вирішальний вплив на суму податкових зобов’язань з ПДВ.

Зверніть увагу:

при проведенні уцінки підстав для нарахування компенсуючих ПЗ немає

Оскільки уцінені НА продовжують використовуватися в госпдіяльності підприємства в оподатковуваних операціях. Підстави для нарахування компенсуючих ПЗ виникнуть тільки в тому випадку, якщо призначення використання НА зміниться.

висновки

  • Проведені в бухгалтерському обліку переоцінки на прибутковий об’єкт оподаткування високодохідника ніяк не впливають.
  • Переоцінка може впливати на суму ПДВ-зобов’язань у випадку вибуття або використання НА в неоподатковуваних/негосподарських операціях.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі