Теми статей
Обрати теми

«Он? Не он! Не я!!!»*, або Що таке ТСПТ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Два мисливці шукають зайця. Та побачивши його, не впізнають і звертаються до нього за допомогою в пошуках. Заєць намагається їм допомогти, поступово забуваючи, що він сам і є той заєць... Гадаєте, аж надто абсурдний сюжет у цього мультика? Анітрохи. Бо історія з переліком ТСПТ ще абсурдніша. Ставили за мету чеком РРО забезпечити споживачу гарантію на «складний» товар — натомість змушують бити чек і на негарантійні товари теж. Спеціально формували перелік за кодами УКТ ЗЕД — а тепер не можуть за кодом визначити, ТСПТ це чи ні... І що робити у такому разі продавцям? Чим зможемо — допоможемо!

* Фразочка з мультфільму «Зайца не видали?».

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО термін «ТСПТ, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі № 1023. Це непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк (п. 251 ст. 1 Закону № 1023).

Негарантійні ТСПТ — теж із РРО? Як заявляють податківці, винятків щодо можливості незастосування РРО для товарів, які були раніше у використанні, не передбачено (лист ГУ ДФС у Волинській обл. від 01.07.2019 р. № 3005/ІПК/03-20-14-05-11). Причому незалежно від того, надається гарантія на такий товар чи ні, розрахунки мають проводитись через РРО (лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 04.01.2019 р. № 40/ІПК/08-01-14-08-12, БЗ 109.02).

Роботи із застосуванням ТСПТ. Якщо ФОП-єдиноподатник монтує (встановлює) ТСПТ, куплені замовником, то може працювати без РРО (за умови, що його дохід не перевищує 1 млн грн.). Якщо ж він купує ці товари для замовника і монтує їх, то податківці вимагають наявності РРО (лист ДФСУ від 14.06.2017 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК).

Конкретний перелік ТСПТ з метою застосування РРО встановлює КМУ, що він і зробив шляхом затвердження Переліку № 231. Таким чином, РРО-імунітет втрачається тільки в тому випадку, якщо госпсуб’єкт продає ТСПТ, зазначені у цьому Переліку. Для прикладу, сонцезахисні окуляри не є ТСПТ (оскільки прямо не зазначені в Переліку № 231) і при їх продажу РРО-імунітет підприємець не втрачає. Детальніше про те, як користуватися цим Переліком, скажемо нижче.

Які товари увійшли до Переліку № 231? Його структура прив’язана до УКТ ЗЕД із зазначенням відповідних класифікаційних кодів. Він містить 8 груп «складних» товарів (перші дві цифри коду).

У свою чергу, групи поділені на підгрупи (перші чотири цифри коду). А вже в підгрупах наведено конкретні позиції товарів (код УКТ ЗЕД повністю, тобто усі 10 цифр). Загалом у Переліку № 231 понад 50 підгруп і усього понад 300 окремих товарних позицій.

Наведемо приклади найпопулярніших товарів, які потрапили до Переліку № 231, а також тих, які могли до нього потрапити, однак не увійшли до чинної його редакції.

Побутова техніка. Це в основному великогабаритні товари (кондиціонери, плити, духовки, холодильники тощо). На щастя, дрібничок на кшталт побутових фенів, блендерів, міксерів, прасок, м’ясорубок у Переліку № 231 немає.

Інструменти. До Переліку ввійшли шліфмашини, перфоратори, електропили, газонокосарки й інший інструмент. Водночас дрилі з кодом 8467 21 10 00 (які можуть працювати без зовнішнього джерела живлення) у ньому не названі.

Комп’ютерна і друкарська техніка. РРО-імунітет можна втратити при продажу: серверів, настільних комп’ютерів, ноутбуків, планшетів, електронних книг, жорстких дисків (у тому числі зовнішніх), відеокарт, звукових карт, материнських плат, оперативної пам’яті, процесорів, сканерів, принтерів, плоттерів, факсів, плеєрів, колонок, моніторів, проекторів, телевізорів. Не згадані в Переліку № 231 клавіатура і флешки, тому ними торгувати можна без загрози для РРО-імунітету.

Мобільні телефони. І тут, на жаль, порадувати особливо нічим. Торгівля смартфонами, мобільними, дротовими, супутниковими телефонами, смарт-годинниками, міні-АТС, домофонами тощо позбавить вас РРО-імунітету. А ось навушниками і мікрофонами можна торгувати без загрози для РРО-імунітету, оскільки у Переліку № 231 їх немає.

Фото- і відеотехніка. У Переліку можна натрапити на фотоапарати, об’єктиви, фотоспалахи, відеокамери, відеореєстратори, GPS-навігатори, камери відеоспостереження, квадрокоптери для відеозйомки. А от кінокамерам і проекторам пощастило. Ігри. Серед згубників РРО-імунітету: ігрові приставки, геймпади, джойстики і керма, електронні музінструменти, дрони, іграшки на радіоуправлінні і квадрокоптери. Однак йому не загрожує продаж гральних карт, настільних ігор, устаткування для більярда, кегельбану, столів для казино.

Годинники. РРО потрібний тільки при продажу наручних смарт-годинників (код 9102 29 00 00). А продаж інших годинників на РРО-імунітет не зазіхає. Щоправда, підхід податківців дещо інший («Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 28/Д). Вони відносять до ТСПТ усі товари групи 91 «Годинники всіх видів та їх частини» з діапазоном кодів 9101 — 9107, у тому числі механічні та годинники на батарейках, а також виключно «Смарт-годинники («розумні годинники»)» з кодом 9102 29 00 00.

З-поміж інших популярних товарів зазначимо ті, яких точно немає у Переліку № 231. Це, наприклад, радіоприймачі, автомобілі, велосипеди без двигуна, дитячі та інвалідні візки, причепи, медичні товари*, у тому числі тонометри (про них ще скажемо далі) .

* Разом з тим вироби медпризначення самі по собі позбавляють ФОП РРО-імунітету (див. статтю " Лікарські засоби та РРО-імунітет" цього номера).

Як користуватись Переліком № 231? Візьмемо для прикладу підгрупу 8443 «Обладнання друкарське...» із групи 84. До неї входять, зокрема, плотери (код 8443 32 10 00), принтери (код 8443 32 10 00), факс-апарати (код 8443 32 30 00), а також багатофункціональні пристрої (тобто комбінація принтера, копіра, сканера) з п’ятьма різними 10-значними кодами.

Саме при торгівлі цими конкретними позиціями ФОП і втрачає РРО-імунітет. Рештою позицій із цієї підгрупи (скажімо, машинками друкарськими автоматичними з кодом 8443 39 90 10, що відсутній у Переліку № 231) можна торгувати беж жодних РРО-пересторог.

Таким чином,

якщо вказаний конкретний 10-значний код, орієнтуємося саме на названу в Переліку № 231 позицію, а не на 4-значний код товарної підгрупи

Якщо ж деталізації до конкретної позиції з 10-значним кодом немає, а є тільки 4-значний код товарної підгрупи (наприклад, «Музичні інструменти» із кодом 9207, що належать до групи 92), орієнтуємося на увесь вміст цієї підгрупи. Отже, РРО-імунітет знищує продаж будь-якого представника цієї позиції (зокрема, фортепіано цифрових з кодом 9207 10 30 00, синтезаторів з кодом 9207 10 50 00, гітар з кодом 9207 90 10 00 тощо).

Підсумуємо. Товарні підгрупи, які мають 4-значний код, застосовуються лише в тому випадку, якщо вони не мають деталізації на рівні кодів товарних позицій, тобто 10-значних кодів за УКТ ЗЕД. В інших випадках застосовуються лише коди товарних позицій Переліку, визначені на рівні 10 знаків. Такий підхід свого часу висловлювала ДРС.

Що думають суди щодо Переліку № 231? На жаль, подекуди служителі Феміди підходять до класифікації ТСПТ інакше. Так, на думку Першого апеляційного адмінсуду (див. постанову від 16.07.2019 р. у справі № 360/853/19 // reyestr.court. gov.ua/review/83040402, яку відмовився переглядати Верховний Суд // reyestr.court.gov.ua/Review/ 83647660), реалізація певного товару (а саме тонометра**), який підлягає гарантійному обслуговуванню, має здійснюватись через РРО, оскільки він належить до однієї з груп, зазначених у Переліку № 231 (ср. ). Тобто судді вважають, що визначальними для застосування РРО є дві перші цифри коду за УКТ ЗЕД (ознака групи), а не 4 цифри коду підгрупи і тим більше не 10-значний код конкретного товару.

** Зауважимо, що на час виникнення спірних правовідносин медтовари (до яких належить і тонометр), що не належали до ТСПТ, можна було продавати без РРО.

Звісно, ми не можемо погодитися з таким роз- ширеним тлумаченням належності товару до ТСПТ. Однак зважати на правову позицію судів усе ж доведеться. Хоча й недовго. І вже через рік із гаком, коли застосування РРО стане суцільним, увесь цей ТСПТ- абсурд видаватиметься чиїмось невдалим жартом...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі