Теми статей
Обрати теми

Лікарські засоби та РРО-імунітет

Децюра Сергій, податковий експерт
З початку 2019 року ФОП платники ЄП (груп 2 — 4), які здійснюють торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення, повинні проводити розрахунки в готівковій формі виключно через РРО. Таке правило буде діяти й надалі. Тож у цій статті ми розповімо про те, при продажу яких саме ліків обов’язково слід використовувати РРО, а також які лікарські засоби та вироби медичного призначення позбавляють підприємців РРО-імунітету.

Коли звільнення немає

Всі суб’єкти господарювання, у тому числі й ФОП — платники ЄП, які здійснюють розрахунки у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків тощо), мають обов’язково використовувати РРО й при торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Розраховувати на звільнення від використання РРО при торгівлі такими товарами не вдасться ані підприємствам — виробникам таких товарів, ані ФОП — платникам ЄП*.

* Водночас, як виробники ліків, так і торговці ними, можуть замінити використання РРО на РК з КОРО, якщо будуть торгувати ними на території села та обсяг їх доходу за рік на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів) не буде перевищувати 250 тис. грн. (п. 7 Переліку № 1336).

Так, підприємства — виробники лікарських засобів та виробів медичного призначення не зможуть отримати РРО-звільнення, передбачене п. 1 ст. 9 Закону про РРО, навіть якщо проводитимуть розрахунки у своїх касах з оформленням ПКО і ВКО та видачею відповідних квитанцій. Річ у тім, що у п. 1 ст. 9 Закону про РРО прямо зазначено, що при продажу власновироблених лікарських засобів та виробів медичного призначення звільнення від РРО не діє.

Що стосується ФОП — платників ЄП, то вони також не зможуть розраховувати на РРО-звільнення за п. 296.10 ПКУ. Причому не лише тоді, коли дохід ФОП протягом календарного року перевищить 1 млн грн., а як тільки ФОП почне торгувати цими товарами. На це прямо вказано у п. 296.10 ПКУ.

При цьому звертаємо увагу, що ФОП — платник ЄП

втрачає РРО-імунітет, не тільки коли торгує одночасно лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а хоча б одним із цих товарів

Враховуючи це, у всіх суб’єктів господарювання, у тому числі й ФОП, які збираються торгувати ліками, або торгують і зараз, виникає запитання: які товари визнаються лікарськими засобами та виробами медичного призначення для цілей застосування РРО?

Медичні вироби

У ст. 2 Закону про РРО прямо зазначено, що під виробами медичного призначення (медвиробами) розуміють будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Виходячи з цього визначення виникає найголовніше запитання: як можна визначити, при продажу яких медвиробів розрахунки слід обов’язково проводити через РРО?

Дехто може сказати, що відшукати виключений перелік медвиробів можна, зазирнувши до Держреєстру медтехніки та медвиробів**. На жаль, це не так. Річ у тім, що з 01.07.2015 р. введення в обіг та/або експлуатація медвиробів дозволяють лише в тому разі, коли вони повністю відповідають вимогам техрегламентів, а саме техрегламентів № 753, 754, 755. Той факт, чи є вони у Держреєстрі, значення не має. Тому з цієї дати вищезгаданий Держреєстр уже не поповнюється.

** Шукайте його на офіційному веб-сайті Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками drls.gov.ua.

Водночас, на наш погляд, усі вироби, що згадуються в цьому Держреєстрі, є медвиробами, а тому проводити розрахунки саме за такі товари потрібно точно через РРО.

Але говорити, що тільки ті товари, які згадані у цьому Держреєстрі, є медвиробами, не слід. Є чимала кількість виробів, які в ньому не згадані, але медвиробами вони вважаються.

Цю думку підтверджують і податківці (див. лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 23.01.2019 р. № 254/ІПК/20-40-14-10-19). Фіскали зазначають, що на сьогодні вичерпного переліку медвиробів не затверджено. Тому щоб з впевненістю говорити, при продажу яких медвиробів продавцю слід використовувати РРО, слід пересвідчитися, чи віднесено його товар до медвиробів відповідно до згаданих вище техрегламентів. Тобто

щоб бути впевненим, що товар є медвиробом, на ньому має бути знак відповідності технічним регламентам

Якщо такий знак є, то ви маєте справу з медвиробом і проводити розрахунки слід тільки через РРО.

Лікарські засоби

Відповідь на запитання, що вважати лікарськими засобами, надає спеціальний Закон про ліки. З цим погоджуються й податківці в категорії 109.01 БЗ.

В абз. другому ст. 2 Закону про ліки прямо говориться, що лікарський засіб — це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі — АФІ) та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

До лікарських засобів належать: АФІ, продукція in bulk; готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти); гомеопатичні засоби; засоби, які використовуються для виявлення збудників хвороб, а також боротьби із збудниками хвороб або паразитами; лікарські косметичні засоби та лікарські домішки до харчових продуктів.

При цьому відшукати конкретний перелік лікарських засобів, на відміну від медвиробів, не проблема. Річ у тому, що на сьогодні всі лікарські засоби, які дозволені для виробництва і застосування в медичній практиці в Україні, перелічені у Держреєстрі лікарських засобів України, який розмішений сайті drlz.com.ua.

З цього випливає, що всі лікарські засоби, що знаходяться в цьому Держреєстрі, не дають змогу ФОП — платнику ЄП скористатися РРО-імунітетом.

До відома! Під лікарськими засобами, які позбавляють РРО-імунітету, мають на увазі саме лікарські засоби, призначені для діагностики, лікування, профілактики захворювань організму людини. Враховуючи це, лікарські засоби та ветеринарні препарати, що використовуються у ветеринарній медицині та тваринництві, не є лікарськими засобами для цілей застосування РРО, оскільки їх використовують для лікування тварин, а не людей. Тому ФОП — платники ЄП, які торгують за готівку такими ветпрепаратами, за виконанням вимог п. 296.10 ПКУ (неперевищення за рік мільйонної межі) можуть РРО не використовувати (категорія 109.04 БЗ).

Також варто зауважити: ФОП — платник ЄП, який виробляє самостійно лікарські засоби, тобто ліки, які містяться у Держреєстрі, втрачає РРО-імунітет, якщо операцію оформляють як продаж саме лікарських засобів. Водночас якщо оформити таку операцію як виконання робіт за договором підряду на виготовлення ліків, то не бачимо проблем із поширенням на такі розрахунки РРО-імунтету. Хоча податківці можуть і тут вважати по-своєму та наполягати: оскільки ліки виробляються із матеріалу виконавця, а не замовника, то тут все одно йдеться про продаж ліків, а тому від РРО не сховатися.

Те ж саме стосується й випадку, коли ФОП — платник ЄП надає медпослуги (але тільки до 01.04.2020 р., оскільки починаючи з цієї дати розрахунки за послуги у сфері охорони здоров’я, що надає ФОП — платник ЄП груп 2 — 4, здійснюватимуться виключно через РРО) і при цьому використовує лікарські засоби. Тобто якщо вартість використаних лікарських засобів буде включено до вартості надання послуг (тобто не буде окремим предметом договору), то РРО можна не використовувати. Звичайно, за умови, що ФОП не досягне мільйонної межі. Якщо ж поряд із наданням послуг ФОП будуть окремо продаватися лікарські засоби (про це свідчитиме розрахунковий документ), то без РРО не обійтися. З цим погоджуються й фіскали у листі ГУ ДФС у Рівненській обл. від 06.09.2019 р. № 33/ІПК/17-00-13-02-04 та категорії 109.04 БЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі