Теми статей
Обрати теми

Рятувальний круг для РРО-імунітету

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник ЄП випадково після проведення підрахунку доходу за відповідний період року виявив, що перевищив мільйонну межу, яка захищала його від використання РРО. Чи врятує підприємця від застосування РРО повернення ним своєму контрагенту коштів і, відповідно, отримання назад від нього раніше відвантаженого товару? А може, є інші варіанти?

Помилково отримані кошти

Найбезпечнішим варіантом позбавити себе від РРО-ярма для ФОП — платника ЄП — це визнати, що сума коштів, яка «вилізла» за мільйонний критерій, є помилково зарахованою сумою, а тому вона не включається до розрахунку мільйонної межі.

Про те, що цей варіант має право на життя, говорить той факт, що, на думку фіскалів, доходами, які потрапляють до розрахунку мільйонної межі, є ті самі доходи, які ФОП враховує для розрахунку граничної межі перебування на ЄП і нарахування податкових зобов’язань з ЄП (категорія 107.04 БЗ). Перелік цих доходів наведений у ст. 292 ПКУ.

Отже, якщо певна сума коштів не повинна потрапляти до доходу платника ЄП і, відповідно, не включається до розрахунку граничної межі, і до об’єкта оподаткування ЄП, то, навіть якщо вона надійшла на його рахунок, до мільйонної межі вона також не потрапляє.

Водночас щоб визнати отриману суму коштів помилково зарахованою, на думку фіскалів, ФОП має дотримуватися таких вимог:

1) отримання та повернення коштів, які визнаються помилковими, має бути здійснено в одному звітному періоді.

Звітним періодом для ФОП, які є платником ЄП:

— групи 2, є календарний рік, тому якщо бути буквальним, то отриману суму можна не включати до доходу, якщо її повернути до кінця року. Водночас навряд фіскали будуть такі ліберальні. Тим паче, що відповідно до п. 296.10 ПКУ почати використовувати РРО при перевищенні мільйона слід з першого числа кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. Тому щоб не було проблем, треба повернути помилкові кошти до кінця кварталу, в якому вони отримані;

— групи 3 — квартал, тому щоб кошти були помилковими, їх варто повернути до кінця кварталу, в якому такі помилкові суми отримано.

Якщо ці кошти будуть повернені пізніше (в наступному кварталі), то, на думку фіскалів, вони все одно мають потрапити до доходу ФОП у кварталі отримання. А отже, від РРО-ярма з початку наступного кварталу, в якому ці кошти отримано, не відкрутитися.

До відома! У періоді повернення помилкових коштів ФОП зможе здійснити перерахунок доходу (зменшити його) у періоді повернення коштів (тобто зменшення відбувається через поточну декларацію, а не шляхом подання уточнюючої декларації), але це на РРО-обов’язок жодного впливу не матиме;

2) у ФОП повинні бути в наявності письмові пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

На наш погляд, щоб визнати суму помилковою, потрібно, щоб

ФОП мав не тільки заяву контрагента з проханням повернути помилкові кошти, а ще й не мав господарських відносин з таким контрагентом

Тобто у ФОП з покупцем (замовником) не повинно бути укладено договору на продаж товарів чи надання послуг.

Якщо такий договір існував, то, щоб сума, яка надійшла, вважалася помилковою, потрібно, щоб до дати її надходження цей договір був розірваний. Тоді запитань з приводу визнання таких сум помилковими виникнути точно не повинно.

Отже, щоб уникнути РРО-ярма, ФОП-порушник має визнати кошти «помилковими» і повернути їх протягом того звітного періоду, що й отримав.

У такому разі коли кошти, що надійшли ФОП, будуть визнані помилковими (ФОП виконає всі умови, перелічені вище), їм не місце ані у Книзі обліку доходів (доходів і витрат), ані у декларації з ЄП. А якщо ці кошти ніде не засвітяться, крім, наприклад, виписки банку, то й порушення не буде. Той факт, що вони будуть відображені у виписці банку (якщо вони надійшли на ваш поточний рахунок) за наявності у вас всіх документів, які підтверджують, що ці кошти є помилковими (пояснення контрагента і відсутність договірних відносин з ним), а також виписки, де зазначено, що кошти повернені назад клієнту (відбулося це до кінця звітного періоду), на РРО межу в 1 мільйон вплинути не повинен.

Якщо ФОП у день отримання не зорієнтувався і вніс отримані кошти до Книги обліку доходів (обліку доходів та витрат), то запис слід відкоригувати — зазначити суму повернення в гр. 3. Таким чином, ви зменшите загальну суму отриманого доходу (дані гр. 6) і не порушите мільйонну межу.

Увага! Інколи фіскали рахують мільйонну межу, орієнтуючись не на дані гр. 6, а на дані гр. 2 Книги (див. лист ДФСУ від 11.04.2019 р. № 1546/6/99-99-13-01-03-15/ІПК). А тому, навіть повернувши помилкові суми і відкоригувавши Книгу, ФОП не зможе зменшити дохід. На наш погляд, такі підрахунки фіскалів неправильні. Оскільки, опираючись тільки на показники гр. 2, повз дохід пройдуть безоплатно отриманні активи, які також мають потрапити до межі у 1 млн. Тому дуже хвилюватися про те, що у вас у Книзі будуть зазначені помилкові суми, не потрібно.

Був дохід, але його не стало

Водночас коли ФОП отримав аванс, що став причиною перевищення мільйонної межі за чинним договором, і уже виконав зобов’язання за ним, то такі кошти відразу помилковими визнати на момент їх отримання не можна. А отже, здається, що, повернувши такі кошти покупцю і, відповідно, отримавши назад товари, зменшити дохід і вписатися у РРО-межу вже не вдасться. На певну дату перевищення відбулося.

На наш погляд, це не зовсім так. Так

можна спробувати довести фіскалам, що згодом кошти, які спочатку були визнані доходом, втратили свій доходний статус

Наприклад, покупець відмовився від товару або не погодився приймати виконані роботи (надані послуги). А якщо це не доходи, то й уключати їх до розрахунку РРО межі не потрібно.

Про те, що доходом платника ЄП не є сума, що повертається платником ЄП покупцю, якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення, говорить п.п. 5 п. 292.11 ПКУ.

Водночас щоб ця логіка діяла, потрібно, щоб повернення коштів і товарів відбулося до закінчення кварталу, в якому ФОП перевищив мільйон. Чому саме до кінця кварталу? А це через те, що за вимогами п. 296.10 ПКУ ФОП має розпочати використовувати РРО саме з початку кварталу, наступного за тим, у якому допущено порушення. А тому вважаємо, що коли до цієї дати вдасться повернути кошти, то й обов’язку ставити РРО не виникне.

Тому, на нашу думку, коли кошти, які при отриманні були визнані доходом до кінця кварталу, в якому вони надійшли, уже не будуть визнаватися доходом і будуть повернені покупцю, то й до мільйонної межі вони не потрапляють.

Водночас фіскали, опираючись на формулювання п. 296.10 ПКУ, можуть наполягати, що розрахунок перевищення мільйонної межі здійснюється на кожну дату. А отже, той факт, що згодом дохід буде зменшений через повернення коштів для мільйонної межі, ролі не відіграє. Головне, що в момент отримання коштів ФОП визнав отриману суму доходом, який перевищив мільйон, і не зміг довести, що вона помилкова (про те, що це за суми, див. вище).

З цим можна спробувати поборотися. Але, напевно, робити це доведеться через суд.

Перед тим як вирушити до суду, можна спробувати вирішити все мирно. А саме отримати у фіскалів лояльну індивідуальну консультацію.

Якщо лояльного роз’яснення не отримали, то або переходьте на використання РРО при здійсненні готівкових операцій, або переводьте всі свої операції у виключно безготівкову площину.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі