Теми статей
Обрати теми

Ринкове РРО-звільнення недоступне ФОП-спрощенцю

Децюра Сергій, податковий експерт
У ФОП — платника ЄП групи 2 розмір доходу за 2019 рік підходить до мільйонної межі. Чи може він розраховувати на РРО-звільнення на підставі п. 9 ст. 9 Закону про РРО?

Усі випадки звільнення від використання РРО прописані у ст. 9 Закону про РРО. У запитанні ФОП цікавить одне з таких звільнень, а саме те, що міститься у п. 9 ст. 9 Закону про РРО.

Щоб зрозуміти, чи може ним скористатися ФОП — платник ЄП, слід детально проаналізувати умови дії цього звільнення. Так, відповідно до п. 9 ст. 9 Закону про РРО РРО не застосовується при здійсненні фізособами торгівля продуктовими або промисловими товарами (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) за готівкові кошти на ринках.

З наведеного вище здається, що на ФОП — платників ЄП це звільнення не поширюється. Річ у тому, що у п. 9 ст. 9 Закону про РРО прямо сказано, що воно стосується саме фізосіб, тобто звичайних фізосіб-громадян, а не фізосіб — суб’єктів господарювання.

Якби законодавець мав намір поширити цю норму Закону про РРО саме на ФОП, то він прямо сказав би про це. Оскільки він цього не зробив, як, наприклад, у випадку із звільненням, передбаченим у п. 6 ст. 9 Закону про РРО, то довести фіскалам свою позицію навряд чи вдасться.

Хоча спробувати можна. Річ у тім, що вимоги Закону про РРО на фізосіб-громадян не поширюються. На це вказує, наприклад:

ст. 3 Закону про РРО, де говориться, що застосовувати РРО при здійсненні розрахункової операції зобов’язані саме суб’єкти господарювання, а фізособи-громадяни до когорти суб’єктів господарювання не належать;

— преамбула до Закону про РРО, в якій ідеться про те, що положення цього Закон стосуються усіх суб’єктів господарювання, їх господарських одиниць та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

А оскільки вимоги Закону про РРО на фізосіб не поширюються, то що в ньому робить звільнення від РРО для фізосіб-громадян? Цим звільненням ніхто скористатися не може. Фізособи-громадяни апріорі РРО не використовують.

Можливо, це законодавець припустився помилки при наданні такого звільнення: мав на увазі не фізосіб-громадянин, а саме фізосіб-підприємців?

Але зараз говорити про те, що думав законодавець, коли прописував у п. 9 ст. 9 Закону про РРО, що це звільнення стосується фізосіб (фізосіб-громадян чи ФОП?), не вдасться. Якщо читати буквально, а саме так буде робити багато хто, то стосується воно фізосіб-громадян — і крапка.

Та й охочих доводити протилежне не так багато. На сьогодні ФОП — платники ЄП групи 1, які торгують на ринку, й так звільнені від РРО відповідно до п. 6 ст. 9 Закону про РРО в тому ж обсязі, що їм може дати п. 9 ст. 9 Закону про РРО. І будуть звільненими від РРО й надалі. Тому вони клопотатися за дію п. 9 ст. 9 Закону про РРО точно не стануть.

Платники ЄП — груп 2 та 3, якщо вони, звичайно, торгують на ринках (а таких не так і багато) і їх дохід скоро стане більше мільйона, бачачи, що в п. 9 ст. 9 Закону про РРО йдеться про фізосіб, а не саме про ФОП, іти на конфронтацію з фіскалами навряд чи захочуть.

Зверніть увагу! Через те, що в п. 9 ст. 9 Закону про РРО ідеться про звільнення від РРО для фізосіб-громадян, дехто може подумати, що ті громадяни, які торгують на ринку, наприклад, технічно складними побутовими товарами, тобто товарами, на які дія звільнення із п. 9 ст. 9 Закону про РРО не поширюється, мають торгувати такими товарами, тільки маючи РРО. Такі висновки помилкові. Річ у тім, що, як ми сказали вище, вимоги Закону про РРО на звичайних фізосіб не поширюється. А тому для фізособі наявність звільнення від РРО чи його відсутність жодного значення не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі