Теми статей
Обрати теми

Заміна єдинником РРО на РК з КОРО

Децюра Сергій, податковий експерт
У ФОП — платника ЄП групи 2, що займається продажем продовольчих товарів, розмір доходу за 2019 рік досягає мільйонної межі. Призупиняти свою діяльність до початку 2020 року він не бажає, як і не збирається переходити на використання РРО. Чи може платник ЄП при перевищенні межі у мільйон замінити використання РРО на розрахункову книжку (РК) з Книгою обліку розрахункових операцій (КОРО)?

Тільки-но дохід ФОП платника ЄП доходить до мільйонної межі і він розуміє, що ось-ось «перевалить» за цю межу, то замінити обов’язкове використання РРО на використання РК з КОРО здається непоганою ідеєю. ФОП-загальносистемники з успіхом нею користуються.

І хоча ідея непогана та скористатися нею може не кожен. Річ у тім, що право використовувати замість РРО РК з КОРО дає ст. 10 Закону про РРО тільки тим, хто здійснює діяльність, яка перелічена у Переліку № 1336.

У п. 1 Переліку № 1336 прямо говориться, що ФОП, які сплачують ЄП і здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами (крім підакцизних товарів), можуть розрахунки проводити без РРО, але з використанням РК та КОРО.

Отже, здається, що всі ФОП — платники ЄП, які торгують продовольчими товарами, крім підакцизних товарів (тобто ПММ у ємностях до 20 літрів, пивом, сидром, пері (без додавання цукру) та столовими винами*), зможуть після досягнення мільйонної межі перейти на застосування РК з КОРО і не використовувати РРО.

* Тільки цими підакцизними товарами дозволено торгувати ФОП — платникам ЄП відповідно до п. 294.1 ПКУ.

Після цих слів чимало ФОП зрадіють (у тому числі й той, хто поставив запитання). А якщо до цього ще й вони відшукають лист ДФСУ від 22.11.2018 р. № 4920/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК, де фіскали вважають, що Перелік № 1336 поширюється й на ФОП — платників ЄП, тільки коли вони перевищать мільйонну межу, то взагалі повірять у те, що Перелік № 1366 відкриває їм шлях у світ без РРО.

Водночас насправді така радість може бути передчасною. Річ у тім, що на сьогодні в останньому абзаці п. 2 постанови № 1336 міститься фраза, яка, напевно, ставить хрест на такій рокіровці. А саме там говориться, що для форм та умов проведення діяльності, визначених у Переліку № 1336, платники ЄП другої та третьої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн грн., обов’язково застосовують РРО.

І напевно, опираючись на неї, більшість фіскалів будуть стверджувати, що останній абзац п. 2 постанови № 1336 просто говорить про те, що дія п. 296.10 ПКУ має більший пріоритет, ніж Перелік № 1336. Тобто використовувати РК з КОРО можуть тільки ФОП — платники ЄП, у яких дохід не «перевалив» за мільйон. А тільки-но це відбудеться, то всі ФОП потрапляють під РРО-ярмо. Ба більше, що такого висновку й до появи у п. 2 постанови № 1336 доходили окремі контролери, наприклад столичні податківці (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.11.2015 р. № 3469/К/26-15-11-04-16 та категорії 109.2, 109.4 БЗ). Тепер у них є й аргумент для своїх фіскальних висновків.

Звичайно, якщо у когось буде ентузіазм і час, то можна спробувати довести, що підхід податківців занадто фіскальний. Наприклад, можна говорити, що норму із п. 2 постанови № 1336 слід розуміти більш лояльно. А саме, що вона не встановлює пріоритет п. 296.10 ПКУ над Переліком № 1336, а лише пояснює, хто із ФОП — платників ЄП має право замість РРО використовувати РК з КОРО.

Але, як ви розумієте, іти напролом буде собі дорожче. Тому, як варіант, можна спробувати отримати у фіскалів індивідуальне роз'яснення з приводу того, чи можна ФОП — платникам ЄП, які перевищили мільйонну межу, застосовувати РК з КОРО. Можливо, комусь пощастить і фіскали зроблять лояльний висновок, наприклад, такий, як у листі від 22.11.2018 р. № 4920/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК.

Без отримання лояльного роз’яснення ФОП — платникам ЄП застосовувати замість РРО РК з КОРО не радимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі