Теми статей
Обрати теми

Лікувально-профілактичне харчування: правила видачі

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Яким документом керуватися роботодавцям при визначенні порядку надання безоплатного лікувально-профілактичного харчування працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими умовами праці?

Дійсно, ст. 166 КЗпП і ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон про охорону праці) передбачено, що працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими умовами праці, надається безоплатно за встановленими нормами лікувально-профілактичне харчування.

Перелік виробництв, професій і посад, робота в яких надає право на безоплатне отримання лікувально-профілактичного харчування у зв’язку з особливо шкідливими умовами праці, наведений в додатку 1 до постанови Держкомпраці СРСР від 07.01.77 р. № 4/П-1.

На основі зазначеного Переліку роботодавці розробляють перелік виробництв, професій і посад, робота в яких надає право на безоплатне отримання лікувально-профілактичного харчування у зв’язку з особливо шкідливими умовами праці.

Такий перелік затверджують у вигляді додатка до колективного договору.

Раніше безоплатна видача лікувально-профілактичного харчування була врегульована Правилами, наведеними в додатку 3 до постанови Держкомпраці СРСР від 07.01.77 р. № 4/П-1. Проте відповідно до розпорядження КМУ від 18.12.2017 р. № 1022-р (див. п. 23 додатка 5) з 01.03.2018 р. ці Правила визнані такими, які не застосовуються на території України.

Водночас відміна Правил не є підставою для недотримання положень ст. 166 КЗпП і ст. 7 Закону про охорону праці.

Обов’язок роботодавця щодо видачі лікувально-профілактичного харчування працівникам ніхто не відміняв.

Відповідно невидача працівникам, зайнятим на роботах з особливо шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичного харчування є порушенням законодавства про працю.

Враховуючи наведене, на сьогодні для подальшого забезпечення права працівників на отримання лікувально-профілактичного харчування рекомендуємо роботодавцям самостійно розробити Правила безоплатної видачі лікувально-профілактичного харчування. У них рекомендуємо вказати, серед іншого:

— хто користується правом на отримання лікувально-профілактичного харчування;

— в які дні здійснюється його видача;

— в якому вигляді і в який час видається лікувально-профілактичне харчування;

— в яких випадках працівник не має права на отримання такого харчування;

— категорії працівників, яким надаються безоплатно тільки вітамінні препарати (за наявності);

— випадки надання лікувально-профілактичного харчування додому у вигляді готових блюд;

— вимоги до підприємства, яке займатиметься виробництвом лікувально-профілактичного харчування;

— порядок видачі харчування і вітамінних препаратів;

— осіб, відповідальних за забезпечення працівників підприємства лікувально-профілактичним харчуванням і за дотримання Правил його видачі.

Такі Правила можуть бути затверджені у вигляді додатка до колективного договору підприємства або у вигляді окремого нормативного акта роботодавця, погодженого з виборним органом первинної профспілкової організації або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а у разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Ознайомлення працівників, що користуються лікувально-профілактичним харчуванням, з правилами харчування повинно бути включено в програму обов’язкового інструктажу з правил техніки безпеки і виробничої санітарії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі