Теми статей
Обрати теми

Виплата відпускних: за три календарних чи робочих дні?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19

висновок документа

Обчислювати триденний строк для виплати відпускних потрібно в календарних днях

Частина четверта ст. 115 КЗпП свідчить: заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Аналогічна норма міститься й у ст. 21 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

При цьому гарантії щодо строку виплати ця норма Закону поширює на всі види відпусток.

Ось тільки постає запитання: про які три дні йдеться — робочі чи календарні?

Раніше Мінпраці в листі від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09 висловлювало думку, що в наведених нормах йдеться про календарні дні. Здавалося б, питання закрите.

Але останнім часом усе частіше можна почути в бухгалтерських колах страшилку про те, що виплачувати відпускні потрібно за 3 робочих дні до початку відпустки, а то заробиш «ай-яй-яй» від інспекторів праці.

Звідки взялися робочі дні?

Обґрунтування наводилося таке: ч. 1. ст. 115 КЗпП вимагає виплачувати заробітну плату працівникам у робочі дні. Тому й строки для виплати потрібно обчислювати в робочих днях.

Проте чи правильний такий висновок? Вважаємо, що ні. Пояснимо чому.

Ми завжди дотримувалися думки, що відпускні потрібно виплачувати не пізніше ніж за 3 календарних дні до початку відпустки.

Якщо день виплати припадає на вихідний, то відпускні потрібно виплатити напередодні.

Все це випливає із ст. 115 КЗпП, що встановлює граничні строки для виплати заробітної плати, у тому числі й за час щорічної відпустки. Просто читати обидві частини (ч. 1 та ч. 4) цієї статті потрібно в комплексі.

Так, ч. 1 ст. 115 КЗпП встановлено, що роботодавці зобов’язані виплачувати зарплату працівникам... не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

А ч. 4 ст. 115 КЗпП свідчить, що зарплата за весь час відпустки має бути виплачена не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки.

І хоча в обох випадках немає слова «календарних», ні в кого не виникає сумнівів, що в ч. 1 ст. 115 КЗпП йдеться саме про 7 календарних днів. А раз строки для виплати зарплати вимірюють календарними днями, то й для зарплати за час відпустки (відпускних) — так само.

Радує, що в листі, який коментується, Мінсоцполітики показало незмінність своєї позиції в цьому питанні.

Відомство підкреслило, що відлічувати триденний строк для виплати заробітної плати за час відпустки потрібно в календарних днях!

Як це правильно зробити?

Дивіться, відпускні виплачують не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки.

Отже, між днем виплати відпускних і днем початку відпустки має бути не менше трьох календарних днів.

Але будьте уважними, якщо день виплати відпускних припадає на вихідний (святковий або неробочий) день. У цьому випадку відпускні потрібно виплатити напередодні.

Наприклад, у працівника підприємства (п’ятиденний робочий тиждень):

— перший день відпустки — 25 листопада.

Тоді відпускні потрібно виплатити не пізніше четверга 21 листопада (між датою виплати та початком відпустки 3 дні — 22, 23 і 24 листопада);

— перший день відпустки — 27 листопада.

Відпускні виплачуємо не пізніше п’ятниці 22 листопада, оскільки граничний строк виплати 23 листопада (між датою виплати та початком відпустки 3 дні — 24, 25 і 26 листопада) припав на вихідний день — суботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі