Теми статей
Обрати теми

Іноземцеві оплатили квитки і проживання: чи буде дохід

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство запросило іноземних партнерів (фізичних осіб) для вирішення виробничих завдань. За рахунок коштів підприємства їм оплатили квитки, проживання, харчування. Чи виникає в цьому випадку оподатковуваний дохід у іноземних громадян? Чи потрібно з суми цього доходу утримувати ПДФО, ВЗ і стягувати ЄСВ? Які нюанси потрібно при цьому врахувати?

Закон проголошує…

Почнемо з ЄСВ. Оплату проїзду, проживання, харчування іноземцям підприємство здійснювало не у рамках трудових відносин. Не є така виплата і винагородою за цивільно-правовим договором за виконання робіт (надання послуг). Тому у базу нарахування ЄСВ такі виплати потрапити не повинні.

А ось із ПДФО і ВЗ не усе так райдужно.

Фізособи-нерезиденти, які одержують доходи з джерелом їх походження з України, є платниками ПДФО і ВЗ (див. п.п. 162.1.2, п.п. 1.1 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У загальному випадку такі доходи, що нараховуються (надаються, виплачуються) на користь нерезидентів, оподатковують за правилами і ставками, встановленими для резидентів (п.п. 170.10.1 ПКУ).

Підприємство, про яке йшла мова в запитанні, надає нерезидентам негрошовий дохід у вигляді блага — оплати квитків, проживання, харчування. При цьому в ПКУ немає норми, яка б звільняла згадані вище доходи іноземних громадян від оподаткування ПДФО (ВЗ). Отже, такі виплати повинні потрапити в оподатковуваний дохід іноземних громадян як дохід у вигляді додаткового блага (див. пп. «а» і «б» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Оскільки дохід наданий у негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт.

А ось ВЗ утримуємо з «чистої» суми.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ ці виплати показуємо з ознакою доходу «126».

Але! Щоб відобразити інформацію про суми такого доходу в розділі I форми № 1ДФ, вам потрібно буде отримати від іноземця реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — реєстраційний номер). Про це свідчать ст. 70 ПКУ і п. 2 розд. IV Положення № 822*.

* Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО, затверджене наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. № 822.

А реальність така

Без реєстраційного номера іноземця підприємство виконувати обов’язки податкового агента в частині подання податкової звітності в контролюючий орган просто не зможе.

Як же бути? Нічого не залишається, як отримати цей реєстраційний номер. Така можливість передбачена Положенням № 822. За його отриманням іноземець може особисто або, що зручніше в цьому випадку, через представника звернутися в територіальні органи ДПСУ в областях або в місті Києві (п. 8 розд. ІІІ Положення № 822). Для реєстрації треба подати такі документи (п. 1 розд. VII Положення № 822):

1) облікову картку фізичної особи — платника податків (далі — облікова картка) за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення № 822). Облікова картка одночасно є заявою для реєстрації в ДРФО;

2) паспортний документ, що засвідчує особу та містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство (після пред’явлення повертається) (див. п.п. 2 п. 1 розд. ІІI Положення № 822);

3) переклад українською мовою документа, що засвідчує особу, завірений у встановленому законодавством порядку (після пред’явлення повертається);

4) копію перекладу, вказаного в п. 3.

Зверніть увагу: іноземці, які проживають за кордоном і не можуть прибути у відповідний контролюючий орган в Україні для реєстрації, можуть направити поштою на адресу ДПСУ облікову картку № 1ДР і ксерокопію з чітким зображенням документа, що засвідчує особу.

Підпис фізичної особи на обліковій картці має бути завірений у встановленому законодавством порядку. При цьому копія паспортного документа має бути засвідчена у встановленому законодавством України порядку і перекладена українською мовою, якщо інше не передбачене міжнародними договорами України (п. 7 розд. III Положення № 822).

Якщо облікова картка подається через представника, то йому слід мати при собі документ, що засвідчує особу, і документ, що засвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на проведення реєстрації фізичної особи в Держреєстрі (після пред’явлення повертається) та її копії.

Отже, ми з’ясували, що доходи фізосіб-іноземців у вигляді вартості безоплатно наданих їм квитків на проїзд, проживання, харчування оподатковують ПДФО і ВЗ. Але найпроблемніше питання не стільки в оподаткуванні цих доходів, скільки в отриманні фізичними особами — іноземцями реєстраційного номера. Зрозуміло, що справа ця морочлива, та і переконати іноземців в необхідності такої процедури може бути непросто. Що робити у такому разі?

Шукаємо вихід

Не варто опускати руки. Можливо, в цьому випадку вам допоможе судова практика.

Так, наприклад, Перший апеляційний адмінсуд у постанові від 23.07.2019 р. у справі № 200/1191/19-а (reyestr.court.gov.ua/Review/83192310), посилаючись на ст. 70 ПКУ, визнав неможливим оподаткування ПДФО доходів іноземних громадян з огляду на те, що

реєстрація фізичної особи — нерезидента — платника податку є його особистим обов’язком

Жодних правових підстав зобов’язати податкового агента зробити це замість фізособи-нерезидента немає.

Відповідно відсутність реєстрації не дозволяє податковому агенту в повному обсязі виконати свої обов’язки в частині оподаткування доходу ПДФО і ВЗ.

Зазначимо, що у відкритті касаційного провадження податківцям було відмовлено (ухвала ВЗ від 02.09.2019 р. у справі № 200/1191/19-а // reyestr.court.gov.ua/Review/84012498).

Але якщо ви не хочете вплутуватися в судові спори, нічого не залишається, як посприяти вашим іноземцям в отриманні реєстраційного номера.

висновки

  • Оплата квитків, проживання, харчування потрапляє в оподатковуваний дохід іноземних громадян як дохід у вигляді додаткового блага (див. пп. «а» і «б» п.п. 164.2.17 ПКУ).
  • До бази оподаткування ПДФО такий дохід повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт. А ось ВЗ утримуємо з «чистої» суми.
  • Для того, щоб підприємство — приймаюча сторона змогло виконати свої функції податкового агента, фізичним особам — іноземцям потрібно отримати реєстраційний номер.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі