Теми статей
Обрати теми

Гранти та інші подарунки для ФОП на ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
До нашої редакції надійшло таке запитання. ФОП — платник ЄП (група 2) отримує грант від ЄБРР як компенсацію частини витрат, здійснених для розвитку бізнесу. Цей грант є підприємницьким чи цивільним доходом фізичної особи? Це запитання є складовою більш широкої теми, а саме — як ФОП має оподатковувати отримані ним подарунки? Розберемося!

Для початку давайте визначимося з термінологією.

Подарунки можуть надходити єдиноподатнику у грошовій і негрошовій формі. Грошовий подарунок є безповоротною фінансовою допомогою (п.п. 14.1.257 ПКУ), а негрошовий — безоплатно отриманими товарами (п.п. 14.1.13 ПКУ).

Щодо власне гранта, то чинне законодавство не містить визначення цього терміна. По суті, грошовий грант — це особлива форма безповоротної фіндопомоги, а негрошовий грант — товари, безоплатно надані на особливих умовах.

Ще одна особливість грантів — вони надаються на умовах, передбачених грантодавцем, і можуть передбачати звіт грантоотримувача перед грантодавцем про використання гранта.

Подарунок— не перешкода для ЄП

Чи може єдиноподатник взагалі отримувати подарунки і гранти зокрема? У принципі, жодних обмежень для того, аби єдиноподатник був обдарованим чи грантоотримувачем, розд. XIV ПКУ не встановлює.

Види діяльності, які не мають права здійснювати єдиноподатники, перелічено в п. 291.5 ПКУ. При цьому жоден з них не містить прямої заборони на одержання подарунків чи грантів.

Грошові подарунки/гранти. Іноді у платників єдиного податку виникає запитання: чи не є отримання подарунків і грантів у грошовій формі фінансовим посередництвом? Адже діяльність у сфері фінпосередництва для єдиноподатників заборонена (п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Одразу заспокоїмо:

отримання подарунків і грантів фінансовим посередництвом не є

Адже згідно з ч. 3 ст. 333 ГКУ фінансовим посередництвом є діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. ФОП, яка отримала подарунок чи грант, не здійснює перерозподіл отриманих коштів на поворотній основі. Вона просто витрачає ці кошти на власний розсуд, а у випадку з грантом — відповідно до цільового призначення, визначеного грантодавцем.

А чи не є отримання гранта у грошовій формі і виконання певної роботи за ці гроші на умовах грантодавця (ЄБРР) наданням послуги цьому грантодавцю? Бо ж єдиноподатник групи 2 має право надавати послуги лише іншим єдиноподатникам або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). А ЄБРР ані до єдиноподатників, ані до населення не належить.

Ні, аж ніяк. Використання грошей ЄБРР для виконання робіт, під які надавався грант, не є наданням послуг. Адже за договором про надання послуг виконавець зобов’язується за завданням замовника надати послугу, що споживається у процесі вчинення певної дії, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 901 ЦКУ).

У нашому випадку підприємець не надає послуг, що споживаються безпосередньо ЄБРР. Тут, швидше, йдеться про пожертву, під якою розуміють дарування грошових коштів для досягнення обдаровуваним наперед обумовленої мети (ч. 1 ст. 729 ЦКУ). Суди також розрізняють отримання гранта єдиноподатником і надання ним послуг (див., наприклад, постанову Львівського апеляційного адмінсуду від 21.06.2018 р. у справі № 876/3054/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/74880102).

Негрошові гранти. Чи не є такий грант своєрідною формою бартеру, коли єдиноподатник отримує від грантодавця річ, а взамін надає йому певні послуги? Теж ні. По-перше, як ми вже з’ясували, витрачання гранта на мету, визначену грантодавцем, не є наданням послуги безпосередньо грантодавцю. По-друге, використання гранта у негрошовій формі не відповідає ані загальному (ч. 1 ст. 715 ЦКУ), ані податковому (п.п. 14.1.10 ПКУ) визначенню бартеру. З правового погляду, йдеться про пожертву у формі нерухомих або рухомих речей (ч. 1 ст. 729 ЦКУ).

Дохід у вигляді подарунка чи гранта

Яким чином відображати отриманий подарунок чи грант тому грантоотримувачу, який є платником єдиного податку? Дохід єдиноподатника визначається згідно зі ст. 292 ПКУ і може бути: (1) або у грошовій формі (п. 292.1 ПКУ) (2) або у матеріальній чи нематеріальній формі (п. 292.3 ПКУ).

При цьому до підприємницького доходу ФОП не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Такі доходи завжди є цивільними.

Подарунок чи грант у грошовій формі

Звичайна безповоротна фінансова допомога, безумовно, є доходом фізичної особи. Підприємницький це дохід чи цивільний? Податківці у БЗ 107.04 наразі однозначно заявляють: цивільний. І, в принципі, заперечити їм нема чого. Адже безповоротна фіндопомога прямо згадується у п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ як дохід у вигляді додаткового блага. Про це ми попереджали ще у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 65, с. 17.

Суди також, схоже, схиляються до того, що безповоротна фінансова допомога — це цивільний дохід фізичної особи (див., наприклад, рішення Чернігівського окружного адмінсуду від 01.10.2019 р. у справі № 620/1934/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/84783566).

Тож фізособа має оподаткувати суму такої фіндопомоги ПДФО (згідно із вищезазначеною нормою) і військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тепер щодо гранта. Згідно з п.п. 4 п. 292.11 ПКУ єдиноподатковим доходом не є суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм. Тож виходить, що

під дію зазначеної норми потрапляють лише внутрішньоукраїнські державні гранти і лише ті, які видані у грошовій формі

Якщо ж грант отримано від іноземних фондів (а ЄБРР є саме таким грантодавцем), він, за логікою, має оподатковуватися єдиним податком.

Однак податківці вважають інакше. Вони наполягають, що будь-який грант є цивільним доходом фізичної особи і оподатковується згідно зі ст. 164 ПКУ (БЗ 107.04). Незалежно від того, звідки отримано цей грант — з українського бюджету чи з іноземних джерел. Зокрема, доходи у вигляді гранта, на думку фіскалів, мають оподатковуватися згідно з п.п. 164.2.20 ПКУ (див., наприклад, лист ДФСУ від 18.04.2019 р. № 1697/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, який стосується грантів з українського бюджету, тобто тих, які підпадають під дію п.п. 4 п. 292.11 ПКУ).

Наша позиція така. Грант від ЄБРР цілком відповідає визначенню безповоротної фінансової допомоги (п.п. 14.1.257 ПКУ). Тому це, безумовно, дохід фізичної особи. Адже немає жодних норм (подібних до п.п. 4 п. 292.11 ПКУ), які б звільняли єдиноподатника від відображення такого доходу. А от цивільним чи підприємницьким буде такий дохід, на нашу думку, залежить від того, хто є грантоотримувачем — громадянин чи підприємець. Тут грант принципово відрізняється від звичайної безповоротної фіндопомоги, адже має цільовий характер і, відповідно, можна визначити його підприємницьке чи цивільне призначення.

У запитанні, що надійшло до редакції, йдеться про грант у формі грошової компенсації витрат, здійснених ФОП для розвитку бізнесу. Відповідно, можна стверджувати, що фізична особа — грантоотримувач — використовує цей грант у підприємницькій діяльності. А якщо цей грант ще й отримано саме ФОП, сумнівів немає — безповоротна фінансова допомога у вигляді такого гранта уключається до єдиноподаткових доходів ФОП.

А от грант, який отримано саме фізособою, оподатковується ПДФО згідно з п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ (ср. ). Також зазначений грант буде оподатковуватися військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто цивільний грант, по суті, нічим не відрізняється у плані оподаткування від звичайної безповоротної фіндопомоги.

Тут слід пам’ятати: якщо подарунок чи грант отримано від особи, яка виконує функції податкового агента, обдарована фізособа може не перейматися про утримання ПДФО і військового збору, адже це функція дарувальника чи грантодавця. А от якщо дарувальник чи грантодавець не є податковим агентом (наприклад, нерезидент або фізособа, яка НЕ є підприємцем), то обдарованій фізособі слід самостійно подбати про декларування подарунка чи гранта і про сплату ПДФО.

Подарунок чи грант у негрошовій формі

Якщо фізична особа отримала подарунок чи грант у негрошовій формі, знову ж таки потрібно розібратися, хто саме отримав цей подарунок — підприємець чи громадянин. На відміну від грошової форми, тут подарунок і грант оподатковуються практично однаково.

Якщо негрошовий подарунок чи грант отримано саме ФОП, він, безумовно, потрапляє до єдиноподаткових доходів. Адже п.п. 4 п. 292.11 ПКУ стосується виключно грантів у грошовій формі. А негрошовий подарунок чи грант для єдиноподатника — це дохід від безоплатно отриманих товарів (п. 292.3 ПКУ). Наявність зазначеної прямої норми у розд. XIV ПКУ дає додаткові аргументи на користь того, що безоплатне отримання ТМЦ може (і навіть має!) бути підприємницьким доходом.

Якщо ж подарунок чи грант отримано фізичною особою (а не ФОП), діє п.п. 165.1.39 ПКУ. Зазначена норма виводить з-під оподаткування ПДФО вартість негрошового подарунка, що не перевищує 25 % мінзарплати станом на 1 січня поточного року. У 2019 році ця сума складає 1043,25 грн., у 2020 році вона складе 1180,75 грн. Різниця між вартістю негрошового подарунка чи гранта (визначеною за звичайними цінами) і цією сумою потрапить до ПДФО-оподатковуваного доходу фізособи.

Якщо це подарунок від юрособи або від ФОП, то це буде дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17, п. 174.6 ПКУ). Звісно, з урахуванням натуркоефіцієнта (п. 164.5 ПКУ). А якщо подарунок від звичайної фізособи — вступає в дію п.п. 164.2.10 ПКУ (пп. 174.6, 174.2 ПКУ). І жодних натуркоефіцієнтів!

Військовий збір утримується лише з тієї частини вартості негрошового подарунка або гранта, з якої утримувався ПДФО (пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Причому податківці дозволяють при сплаті військового збору з негрошових подарунків (які є додатковим благом) не застосовувати натуркоефіцієнт (див. лист ДФСУ від 02.07.2019 р. № 3039/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Увага! Завжди цивільними будуть доходи фізособи від безоплатно отриманого такою особою рухомого чи нерухомого майна, яке реєструється на фізичну особу (автомобіль, будинок, земельна ділянка тощо). Зауважимо: з ПКУ це прямо не випливає, там ідеться про однозначно цивільний статус лише доходів від продажу такого майна (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Однак податківці у своїх усних консультаціях беззастережно проводять тут аналогію і для доходів від безоплатного отримання такого майна.

Подарунок чи грант в обліку і звітності

Єдиноподатник групи 2 веде Книгу обліку доходів (п.п. 296.1.1 ПКУ). Сума отриманих підприємницьких подарунків і грантів у такого єдиноподатника відображається у графі 5 Книги «вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)». Це стосується доходів як від грошового, так і від негрошового гранта/подарунка.

В єдиноподатковій декларації ФОП групи 2 сума доходу відображається у рядку 03. А якщо граничний обсяг доходу (1500000 грн.) перевищено і грант оподатковується за ставкою 15 %, — у рядку 04.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі