Теми статей
Обрати теми

Безповоротна фіндопомога підприємцю: ПДФО*

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування ПДФО Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство надає безповоротну фінансову допомогу фізичній особі (непрацівнику підприємства), яка зареєстрована підприємцем. Чи потрібно оподатковувати таку допомогу ПДФО та ВЗ? З якою ознакою доходу відображати її суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

* Про податковоприбуткові різниці, що виникають при цьому, читайте у «Податки та бухгалтерський облік» , 2017, № 57, с. 6; № 63, с. 4.

Безповоротна фінансова допомога — це (див. п.п. 14.1.257 ПКУ):

— сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;

— сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;

— сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;

— основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV ПКУ, відповідно до п. 162.1 якого платниками податку на доходи фізичних осіб є фізична особа — резидент, яка отримує доходи, зокрема з джерела їх походження в Україні.

Суми безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, включаються до складу оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага. Це прямо зазначено в п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ. При цьому п.п. 168.1.1 ПКУ визначено, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною в ст. 167 ПКУ.

Оскільки в цьому випадку надана безповоротна фінансова допомога не є результатом від здійснення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, що проводиться в порядку та за правилами, передбаченими законодавством для такої категорії осіб, то сума такої допомоги оподатковується за нормами, встановленими ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб як додаткове благо.

Таким чином, сума безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку від податкового агента (юридичної особи, фізичної особи — підприємця), включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку та оподатковується ПДФО за ставкою 18 %.

Крім того, відповідно до п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єктом оподаткування ВЗ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

Пунктом 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого серед іншого включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ).

Отже, сума безповоротної фінансової допомоги, надана платнику податку — фізособі, обкладається ВЗ на загальних підставах. Ставка збору — 1,5 %.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у розділі I безповоротну фінансову допомогу, надану платнику податку, відображають з ознакою доходу «126». Також її суму та суму нарахованого/перерахованого військового збору слід навести в розділі II форми № 1ДФ за рядком з військовим збором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі