Теми статей
Обрати теми

Невикористані відпустки: що «згорить», а що ні

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Погодьтеся, ситуація, коли працівник не використовує в поточному календарному році відпустки, трапляється досить часто. І тут головне — чітко розуміти, які з відпусток у працівника «згорають» (не переходять на наступний рік), а які накопичуються.

Допоможе вам у цьому таблиця нижче.

Вид відпустки

Можливість перенесення

Щорічні відпустки — основна і додаткові (ст. 4, 6 — 8 Закону про відпустки*):

— додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Надають за робочий рік

Терміну давності немає. Невикористані дні відпустки переносяться на 2020 рік

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

Додаткова соцвідпустка працівникам, що мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 Закону про відпустки).

Надають за календарний рік

Додаткова «чорнобильська» відпустка* особам, віднесеним до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII).

Надають за календарний рік

Якщо працівник не реалізував своє право на таку відпустку в поточному календарному році, перенесення її на наступний рік не допускається

Додаткова відпустка окремим категоріям громадян і постраждалим учасникам Революції Гідності* (ст. 162 Закону про відпустки).

Надають за календарний рік

Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов’язковому порядку, а також за домовленістю сторін (ст. 26 Закону про відпустки)*.

Перші надають окремим категоріям громадян або при настанні певних обставин, другі (відпустки за домовленістю сторін) — на календарний рік

Навчальна відпустка (ст. 13 — 151 Закону про відпустки).

Надають за навчальний рік

Творча відпустка (ст. 16 Закону про відпустки). Надається в періоди і на умовах, прописаних постановою КМУ від 19.01.98 р. № 45

Відпустка для підготовки і участі в змаганнях (ст. 161 Закону про відпустки).

Надається згідно з Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України на відповідний рік відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 01.06.2011 р. № 565

* «Чорнобильська», «бойова», відпустка за свій рахунок, що надається на календарний рік, початок якої припаде на 2019 рік, а закінчення — на 2020 рік, вважатиметься відпусткою, наданою за 2019 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі