Теми статей
Обрати теми

Відображаємо у ПДВ-обліку загибель тварин

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 09.10.2019 р. № 680/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

висновок документа

При знищенні поголів’я тварин, яких віднесено до основних засобів (ОЗ), податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються

У листі, що коментується, йдеться про знищення через спалах особливо небезпечної хвороби тварин (свиней), які є довгостроковими біоактивами і віднесені ПКУ до ОЗ (їх вартість перевищує 6000 грн. і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання перевищує один рік). Таку операцію слід оподатковувати ПДВ за правилами, встановленими для ліквідації ОЗ, тобто нараховувати ПДВ-зобов’язання не слід, якщо довести, що такі тварини були знищені, унаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням (п. 189.9 ПКУ).

Такий підхід не новина (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 64, с. 18). Як бачимо, його підтримали і фіскали.

Більш того, вони перелічили, які саме документи повинен мати аграрій, щоб не нараховувати ПДВ-зобов’язання. На думку податківців, це можуть бути документи, створені постійно діючою на підприємстві комісією, яка уповноважена проводити огляд тварин і приймати рішення про їх знищення. Тобто, на наш погляд, фіскали говорять про Акт на вибуття поточних біологічних активів тваринництва (забій, прирізка та падіж) (ф. № ПБАСГ-6) чи Обліковий лист забою та падежу худоби (ф. № ПБАСГ-8), а також висновок ветлікарів про причину загибелі чи дорізки тварин.

Тим же аграріям, які не зможуть підтвердити такими документами знищення довгострокових біоактивів, які визнані ОЗ, слід буде нарахувати ПДВ відповідно до п. 189.9 ПКУ виходячи із звичайних цін, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

висновок документа

При знищенні поточних біоактивів ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ нараховують виходячи з вартості товарів/послуг, які були придбані з ПДВ та використані для вирощування таких тварин

Також фіскали пояснили правила нарахування ПДВ при ліквідації (знищенні) тварин, які є поточними біоактивами (у тому числі у зв’язку із форс-мажорними обставинами). На їхню думку, в цьому випадку уникнути нарахування ПДВ-зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ не вдасться.

При цьому вони переконані, що нараховувати ПДВ слід виходячи з вартості товарів/послуг, які були придбані з ПДВ та використані для вирощування таких поточних біологічних активів.

Висновки контролерів щодо правил визначення бази оподаткування ПДВ дуже гарні. Річ у тім, що інколи фіскали на місцях вважали, що компенсуючі ПЗ з ПДВ слід нараховувати виходячи із балансової вартості тварин, що загинули, тобто застосовуючи той же підхід, що і у випадку знищення придбаних товарів (п. 189.1 ПКУ). Але оскільки ми говоримо про власновироблені товари (тварини), а не про придбані, то їх підхід був невірним. Тепер же все стало на свої місця.

Що стосується нарахування при загибелі таких тварин компенсуючих зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ, то ми вважаємо, що це не стосується тільки загибелі (в тому числі і дорізки) поточних біоактивів у межах природних норм загибелі. Вартість таких тварин за правилами обліку (див. п.п. 2 п. 9.1 Методрекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від від 18.05.2001 р. № 132) потрапляє до витрат на виробництво, а тому бере участь в оподатковуваних операціях і не викликає нарахування ПДВ-зобов’язань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі