Теми статей
Обрати теми

Електронний реєстр листків непрацездатності

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У загальному випадку підставою для призначення працівникові лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності. Ланцюжок його «життя» такий: (1) заклад охорони здоров’я — (2) працівник — (3) підприємство (комісія із соціального страхування + роботодавець). Але вже з наступного року планується, що в цьому ланцюжкові з’явиться нова ланка, до якої матиме доступ кожен з гравців (1, 2 і 3), а саме електронний реєстр листків непрацездатності. Тож пропонуємо поговорити про це «чудо».

Місія Електронного реєстру листків непрацездатності (далі також Реєстр) — забезпечити накопичення, зберігання та використання інформації про видані, продовжені і враховані лікарняні листи для таких двох цілей.

Перша — реалізація прав застрахованих осіб на отримання лікарняних (оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності), а також допомоги по вагітності та пологах.

Друга — проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Формувати і вести Реєстр буде Пенсійний фонд. Він же буде власником даних Реєстру.

Суб’єктами інформаційного обміну в межах Реєстру будуть МОЗ, Нацслужба здоров’я, Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування (далі — ФСС).

Реєстр формуватиметься як система накопичення, зберігання і використання електронних даних, що надходять:

1) з електронної системи охорони здоров’я, — про медичні висновки;

2) від застрахованих осіб та/або страхувальників, — звернення (повідомлення, заяви) про тимчасову непрацездатність або відновлення працездатності застрахованих осіб у випадках, передбачених законодавством;

3) з ФСС, — про результати перевірки обґрунтованості видачі і продовження листків непрацездатності застрахованим особам, суми допомоги, нарахованої і виплаченої на підставі лікарняних листів, відмови в наданні застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності;

4) від страхувальників, — про суми допомоги, нарахованої і виплаченої на підставі листків непрацездатності, суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, про відмову в наданні застрахованій особі допомоги.

Важливо! Роботодавець-страхувальник зможе отримувати інформацію з Реєстру щодо працівників — застрахованих осіб, які працюють у нього за основним місцем роботи (тобто з трудовою книжкою) за період перебування з ними в трудових відносинах. Доступ до цієї інформації здійснюватиметься через електронний кабінет страхувальника на Порталі Електронних Послуг (portal.pfu.gov.ua).

Цікаво, що частина інформації з Реєстру підлягатиме оприлюдненню. Але переживати не варто. Оприлюднення інформації, що обробляється в Реєстрі, буде проводитися виключно в знеособленому вигляді.

Вже є оприлюднений Пенсійним фондом проєкт постанови «Про затвердження форм оприлюднення інформації з реєстру». Ним запропоновано чотири форми:

— форма інформації про зареєстровані листки непрацездатності;

— форма інформації про кількість, причини, середню тривалість зареєстрованих листків непрацездатності;

— форма інформації про кількість необґрунтовано виданих і продовжених листків непрацездатності;

— форма інформації про кількість днів тимчасової непрацездатності та суми допомоги, виплачені на підставі листків непрацездатності.

Планується, що доступ до цієї інформації з Реєстру буде вільним та таким, що не потребує авторизації чи ідентифікації користувача на порталі послуг.

Нагадаємо, що повноцінно Реєстр повинен розпочати діяти вже з 2020 року. Що ж, поживемо — побачимо. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі