Теми статей
Обрати теми

Якщо лікарняний збігся з відпусткою, відрядженням, роботою…

Савченко Олена, налоговый эксперт
Трапитися може всяке, й у тому числі накладки з лікарняним. Працівник може принести листок непрацездатності, відкритий/закритий днем, який він відпрацював. Хвороба може збігтися з днями відпустки або відрядження. Другий лікарняний лист може бути відкритий днем закриття попереднього. Такі «дні-накладки» мають певні особливості в оплаті. Які? Розглянемо їх у цій статті.

Робочий день / день хвороби

Працівникові відкритий лікарняний лист днем його звернення до медустанови. Але цей день працівник повністю відпрацював, і, відповідно, цей день зафіксований у табелі обліку використання робочого часу як робочий день. Як бути?

Тут виходимо з того, що в цьому випадку робочий день відпрацьовано. Отже, перший день непрацездатності (день накладки) оплачуємо як звичайний робочий день.

За наступних 4 дні непрацездатності нараховуємо оплату лікарняних за рахунок коштів підприємства (якщо лікарняний лист виданий у зв’язку із захворюванням або травмою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням), а далі — допомогу по тимчасовій непрацездатності. Якщо лікарняний повністю має бути оплачений за рахунок ФСС, допомогу нараховуємо з дня, що настає за днем накладки (див. лист від 02.02.2015 р. № 5.2-32-254 і додаток до листа від 17.05.2016 р. № 2.4-46-753).

Ще момент. Уважно визначаємо розрахунковий період для лікарняного з «накладкою», відкритого в останній день місяця. Наприклад, якщо лікарняний відкритий 30.11.2019 р. («день-накладка») та оплачувати його будуть починаючи з наступного дня — з 01.12.2019 р., розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати є 12 місяців, що передують місяцю хвороби, а саме — листопаду. Тобто розрахунковим періодом буде листопад 2018 року — жовтень 2019 року.

Вихідний день / день хвороби

Працівник надав лікарняний лист, який відкритий у неробочий для нього за графіком день, вихідний або у свято. Оплаті за таким лікарняним листом підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період тимчасової непрацездатності — робочі, неробочі, вихідні чи святкові.

День хвороби / день хвороби

Закінчення одного лікарняного листа збігається з відкриттям іншого, інакше кажучи — лікарняні видані «внапуск». Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. За двома лікарняними один страховий випадок. У цій ситуації йдеться про продовження першого лікарняного листа шляхом відкриття наступного. Якщо одним і тим же днем перший лікарняний закритий, а наступний відкритий, нічого страшного. Просто нарахуйте лікарняні за такий день один раз.

Варіант 2. За двома лікарняними два різні страхові випадки. Тут спільний для двох листків непрацездатності день за другим захворюванням є початком нового страхового випадку. Тому з виникненням такого нового страхового випадку виникає й нове право на його матеріальне забезпечення згідно із загальновстановленим порядком. Отже, другий лікарняний лист оплачується з дня його відкриття, який у нашому випадку за збігом обставин є днем закриття першого лікарняного. При цьому за першим лікарняним листом спільний день (у цьому випадку — останній день хвороби) не оплачують, оскільки один і той же день не може бути оплачений двічі. Про це нагадує і Фонд у листі від 07.06.2016 р. № 5.2-32-924.

Хвороба працівника / Хвороба дитини

Ідеться про ситуацію, коли в останній день хвороби самого працівника в нього захворює дитина, і такому працівникові виписують цим же днем лікарняний по догляду за хворою дитиною.

Як і в попередньому випадку, останній день першого лікарняного листа ми не оплачуємо, причому незалежно від того, за чий рахунок цей день оплачується: чи то за рахунок роботодавця, чи то за рахунок коштів ФСС. Нагадаємо: лікарняний лист по догляду за дитиною оплачується за рахунок коштів ФСС починаючи з першого дня хвороби дитини (ст. 22 Закону № 1105). Тому перший і подальші дні другого «дитячого» лікарняного листа ми оплачуємо за рахунок коштів ФСС.

Хвороба / Відпустка

Якщо працівник захворів під час його щорічної відпустки, така відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена (ст. 11 Закону про відпустки). При цьому лікарняний лист оплачуємо в загальному порядку. Зазначимо, що сказане справедливе й для ситуації, коли працівник захворів у період додаткової відпустки працівникам, що мають дітей, яка надається на підставі ст. 19 Закону про відпустки (ч. 7 ст. 20 цього Закону).

Хвороба дитини / Відпустка

Якщо в період відпустки в працівника захворіла дитина, лікарняний «по догляду» видається тільки з наступного після закінчення щорічної/додаткової відпустки дня (п. 3.11 Інструкції № 455). Відпустка працівника не може бути ні перенесена, ні продовжена. Нерідко трапляються ситуації, коли працівник не повідомляє лікаря своєї дитини про те, що перебуває у відпустці. У результаті лікар, який нічого не підозрює, виписує одному з батьків лікарняний лист, який той згодом несе на роботу.

Тоді вже пильність щодо до такого лікарняного повинні проявити відділ кадрів і комісія із соціального страхування. «Дні-накладки» в такому разі залишають у плані оплати без змін — за них працівник уже отримав свої відпускні. А ось якщо дитина продовжує хворіти після закінчення відпустки, що підтверджує належним чином оформлений лікарняний лист, то з наступного дня після закінчення відпустки працівникові призначають лікарняні «по догляду».

Хвороба / Відпустка «за свій рахунок»

Допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 23 Закону № 1105). Але якщо після закінчення відпустки «за свій рахунок» хвороба працівника (чи його дитини) продовжиться, то період тимчасової непрацездатності після закінчення такої відпустки має бути оплачений. Оплату нараховують з дня, коли в працівника закінчилася відпустка «за свій рахунок». Відлік перших п’яти днів непрацездатності розпочинається з першого дня хвороби працівника.

Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати будуть 12 місяців, які передують місяцю початку хвороби.

Хвороба / Відрядження

Працівник захворів у відрядженні і вимушений затриматися там на період лікування. У цьому випадку керівник приймає рішення про продовження строку відрядження. Рішення приймається шляхом видання відповідного наказу після повернення відрядженого працівника на місце роботи на підставі його доповідної записки (п. 10 розд. ІІ Інструкції № 59). До доповідної записки працівникові потрібно додати оформлений належним чином лікарняний лист. На підставі лікарняного листа за дні хвороби, що збіглися з періодом відрядження, працівникові нараховують і виплачують лікарняні, а самі дні хвороби не включаються до строку відрядження (п. 9 розд. ІІ Інструкції № 59). У зв’язку із цим табелювати такі дні потрібно як звичайні дні хвороби («ТН»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі