Теми статей
Обрати теми

Донараховуємо звільненому

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Трапляються ситуації, коли бухгалтер виявляє, що він забув нарахувати або неправильно розрахував (занизив) суму зарплатного доходу колишньому працівнику. Чи варто виправляти таку помилку? Відповідь на це запитання кожен роботодавець дає сам. Але хочемо попередити, що строку давності за заробітною платою немає. Та й Держпраці любить ворошити старе.

Припустимо, прийнято рішення виправити помилку і провести донарахування трудових виплат звільненому працівнику (тобто такому, який на момент нарахування вже не перебуває в трудових відносинах з роботодавцем). Суми розраховані. Залишилося вирішити питання з оподаткуванням.

ПДФО, ВЗ

Донараховані суми зарплати включаємо до бази оподаткування ПДФО і ВЗ. У формі № 1ДФ такі виплати, на наш погляд, слід відображати з ознакою доходу «127». Адже на момент їх нарахування платник податку — колишній працівник уже не перебуває з податковим агентом у трудових відносинах.

Єдиний соціальний внесок

Забуті виплати, нараховані вже звільненим працівникам, потраплять до бази нарахування ЄСВ тільки в тому випадку, якщо вони нараховані за відпрацьований час (наприклад, зарплата, премія).

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ, сформованого за той звітний період, у якому проводили донарахування, відображаємо донараховану виплату за відпрацьований час в окремому рядку, зазначаючи в графі 10 — КТН «1», а в графі 11 — місяць і рік, за який ця виплата нарахована.

Окремо зупинимося на ситуації, коли донараховується виплата, нарахована за декілька місяців. Приклад: у жовтні колишньому працівникові, звільненому в липні 2019 року, нараховують своєчасно не нараховану квартальну премію. У цьому випадку для цілей ЄСВ загальну суму донарахованої виплати ділять на кількість місяців, за які вона нарахована (у нашому випадку на 3 (місяці)).

Потім отримані суми відносять до бази нарахування ЄСВ за місяці, за які такі суми донараховані і остаточно визначають суму ЄСВ.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 донараховані за декілька місяців суми також відображають з розбиттям за місяцями.

Тобто за звільненим працівником: у графі 9 зазначають код категорії застрахованої особи «1» (заробітна плата); у графі 10 — КТН «1»; у графі 11 — місяць року, за який нарахована виплата. А ось графу 15 таблиці 6 не заповнюємо. Адже про кількість днів у трудових відносинах у таких місяцях ви вже повідомили контролюючі органи.

Якщо ж колишньому працівникові після звільнення з роботи донараховують виплату за невідпрацьований час (відпускні, компенсацію за невикористану відпустку) або виплату, яка не входить до фонду оплати праці (лікарняні, декретні), то такі виплати до бази нарахування ЄСВ не потраплять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі