Теми статей
Обрати теми

Як стандарт IBAN вплине на ліміт платника ПДВ

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи можуть бути проблеми з реєстраційним лімітом з ПДВ у зв’язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунку за стандартом IBAN?

З 5 серпня банки, керуючись постановою № 162*, почали формувати номер банківського рахунку відповідно до ДСТУ-Н 7167:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 454 (далі — стандарт IBAN).

* Постанова Правління НБУ від 28.12.2018 р. № 162.

Він передбачає уведення в обіг міжнародного формату рахунку, який матиме 29 символів. Тому після зазначеної дати всі нові рахунки відкриватимуть тільки за цим стандартом, а вже діючі змінять під нього.

Щоб сам перехід був безболісним, він відбуватиметься не в одну мить, а поступово: з 5 серпня до 12 січня 2020 року. При цьому банки України, в тому числі й Казначейство, самостійно змінять діючі рахунки клієнтів відповідно до вимог стандарту IBAN із збереженням довжини номера рахунку аналітичного обліку — не більше 14 символів (п. 1 постанови № 162).

Враховуючи це, у всіх платників ПДВ виникає запитання, як це вплине на реєстраційний ліміт платника ПДВ?

На наш погляд, такі зміни самі по собі на реєстраційний ліміт платника ПДВ жодним чином вплинути не повинні. Перехід на стандарт IBAN передбачає лише зміну реквізитів електронного ПДВ-рахунку, відкритого Казначейством платнику ПДВ, і не впливає на його наповнення та призначення.

При цьому старий ПДВ-рахунок не закривається і новий не відкривається. Тому говорити про те, що кошти з електронного ПДВ-рахунку кудись зникнуть чи буде обнулено ліміт після переходу на цей стандарт, немає підстав.

На це, зокрема, вказує:

п. 2001.8 ПКУ, за яким електронний ПДВ-рахунок закривається, а кошти списуються в бюджет тільки при анулюванні реєстрації платника ПДВ. При переході на стандарт IBAN анулювання платника ПДВ не відбувається;

п. 2001.5 ПКУ, за яким кошти, що обліковують на ПДВ-рахунку, або перераховуються в бюджет на підставі ПДВ-декларації, або повертаються на поточний рахунок платника податку за його заявою.

Вважаємо, що не повинно бути проблем у платника ПДВ і зі збільшенням реєстраційного ліміту шляхом перерахування коштів на електронний ПДВ-рахунок після того, як зміняться реквізити поточного рахунку платника ПДВ на стандарт IBAN.

Нагадаємо, що на ПДВ-рахунок кошти платник ПДВ має зараховувати тільки зі свого поточного рахунку. Після зміни його реквізитів на стандарт IBAN СЕА все одно буде ідентифікувати ваш модернізований рахунок як саме той, зарахування з якого збільшує ліміт. Річ у тому, що відповідно до п. 4 постанови № 162 банки мають самостійно повідомити контролюючі органи про зміну рахунків клієнтів. Тому проблем з ідентифікацією того, що кошти на ваш електронний ПДВ-рахунок зайшли із вашого ж поточного рахунку, бути не повинно.

Також варто зауважити, що на виконання постанови № 162 Казначейство спільно з ДПСУ прийняло рішення про зміну з 10 жовтня діючих рахунків у СЕА ПДВ відповідно до вимог стандарту IBAN**. При цьому, як зазначає Казначейство, реквізити змінених рахунків будуть доведені ДФСУ 10 жовтня. Тому радимо всім платникам ПДВ, які після зазначеної дати будуть поповнювати ПДВ-рахунок для збільшення ліміту, отримати Витяг із СЕА про реквізити свого електронного ПДВ-рахунку.

** treasury.gov.ua/ua/news/do-uvagi-platnikiv-pdv-akciznogo-podatku-ta-pidpriyemstv-subyektiv-zed

Лишається тільки питання: чи можна буде з 10.10.2019 р. до 12.01.2020 р. збільшувати реєстраційний ліміт шляхом перерахування коштів за старими реквізитами ПДВ-рахунку? Відповідь Казначейство не дає. Тож із 10 жовтня кидати кошти на ПДВ-рахунок краще за новими реквізитами.

До відома! Якщо підприємству у періоді запровадження стандарту IBAN уже відкрито рахунок за стандартом IBAN, то при поданні додатка 4 до ПДВ-декларації для отримання відшкодування на поточний рахунок у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№ рахунку у банку» слід зазначати номер такого рахунку, при цьому поле «МФО» не заповнюється (БЗ 101.25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі