Теми статей
Обрати теми

Оновлене НП(С)БО 25: кому «світить» скорочена фінзвітність

Свіриденко Алла, податковий експерт
Один із привілеїв, на який можуть розраховувати представники малого бізнесу в Україні, — право складати скорочену фінансову звітність. Порядок складання і подання такої «малої» фінзвітності якраз і регламентує оновлене НП(С)БО 25. І протягом нашої розмови давайте з’ясуємо, хто ж ті щасливчики, які мають право застосовувати НП(С)БО 25, а отже, і складати скорочену за показниками фінзвітність.

Вичерпний список користувачів НП(С)БО 25 перелічений у п. 2 розд. I стандарту. Його норми застосовують: мікропідприємства, малі підприємства, непідприємницькі товариства, представництва іноземних суб’єктів госпдіяльності, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством. Єдині, хто із цього списку випадає зі сфери дії НП(С)БО 25, — підприємства, які згідно із законодавством (чи за власним рішенням) складають фінзвітність за МСФЗ.

НП(С)БО 25, як і раніше, передбачає можливість надання двох комплектів скороченої фінзвітності (див. таблицю нижче).

Хто складає скорочену фінзвітність

Найменування форми звітності

Хто складає

Фінансова звітність малого підприємства

Форми № 1-м і № 2-м

малі підприємства, визнані такими згідно із Законом про бухоблік (окрім єдиноподатників групи 3);

представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності

Фінансова звітність мікропідприємства

Форми № 1-мс і № 2-мс

мікропідприємства, визнані такими згідно із Законом про бухоблік;

— підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством (підприємства-єдиноподатники групи 3);

непідприємницькі товариства

Зверніть увагу (!): НП(С)БО 25 не надає права вибору між формами звітності «м» і «мс». Тому, наприклад, мале підприємство не може звітувати, подаючи Фінансову звітність мікропідприємства, а мікропідприємство, відповідно, не може здавати форми № 1-м і № 2-м. Про відповідальність за «підміну» форм читайте "Якщо заплуталися у двох соснах формах: нагадуємо про відповідальність" цього номера.

Зверніть увагу! Останні зміни до НП(С)БО 25 нарешті внесли ясність у питання застосування скорочених форм звітності неприбутковими організаціями (або в термінах ст. 85 ЦКУ — непідприємницькими товариствами). Справа в тому, що ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік і раніше дозволяла неприбутківцям складати скорочену за показниками фінансову звітність у складі всього лише двох форм: Балансу і Звіту про фінрезультати. А ось НП(С)БО 25 про можливість його застосування неприбутківцями умовчувало. У результаті на практиці до питання складання фінзвітності неприбутковими організаціями (НПО) підходили «творчо». Наприклад, податківці говорили про подання скороченої фінзвітності лише тими НПО, які відповідають критеріям «малих» і «мікро-» (див. БЗ 102.23.02)*. А ось органи статистики, зазвичай, не заперечували проти подання НПО скорочених форм фінзвітності, передбачених НП(С)БО 25 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 15). На сьогодні, повторимося, цю неоднозначність усунено. НП(С)БО 25 чітко і ясно вказує на те, що неприбуткові організації звітують шляхом подання Фінансової звітності мікропідприємства (форми № 1-мс і № 2-мс).

* На сьогодні ця консультація втратила свою актуальність і розміщена в категорії «Не діючі».

Ну і ще один цікавий момент. Усі підприємства, на які поширюється дія НП(С)БО 25, можуть самостійно обирати, за якою формою (повною чи скороченою) їм звітувати. Тобто за бажання будь-який з «малюків» може подати замість форм № 1-м (1-мс) і № 2-м (2-мс) повноформатний Баланс (Звіт про фінансовий стан) і Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)*. Принаймні так говорить оновлений п. 2 розд. II НП(С)БО 1. Щоправда, ні Закон про бухоблік, ні Порядок № 419 такого права вибору не надає. А абзац шістнадцятий п. 2 Порядку № 419, навпаки, зобов’язує тих, хто звітує за формами № 1-мс, № 2-мс, подавати скорочену за показниками річну фінзвітність у складі Балансу і Звіту про фінрезультати. Тому із цього приводу хотілося б отримати додаткові роз’яснення Мінфіну (див. також с. 31).

* Річну звітність у складі Балансу (Звіту про фінансовий стан) (форма № 1), Звіту про фінрезультати (Звіту про сукупний дохід) (форма. № 2), Звіту про рух грошових коштів (форма № 3), Звіту про власний капітал (форма № 4) і Приміток до річної фінзвітності (форма № 5).

Але якщо раптом ви зупинилися на повноформатній звітності, врахуйте два пов’язані із цим нюанси:

1. Подання повної звітності передбачає подання не лише річної, але й проміжної звітності. Для малих підприємств це проблема так собі: віднедавна вони і так перейшли до категорії квартальників. Із мікропідприємствами — складніше. З одного боку, чи захочуть органи статистики бачити квартальну фінзвітність мікропідприємств, ще під великим питанням. З іншого боку, ніхто не скасовував відповідальності за неподання фінзвітності. Тому мікропідприємствам, які зробили вибір на користь повноформатної фінансової звітності, бажано з’ясувати, чи потрібно їм звітувати за 9 місяців 2019 року, в місцевих органах статистики (якщо, звичайно, ми не дочекаємося роз’яснень Мінфіну із цього приводу).

2. Підприємствам, які мають право на подання Фінансової звітності мікропідприємства (а це самі мікропідприємства, єдиноподатники групи 3 і НПО), п. 7 розд. I НП(С)БО 25 надає ще ряд преференцій. Вони можуть:

(а) обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю без урахування зменшення корисності і переоцінки до справедливої вартості;

(б) не створювати забезпечення майбутніх витрат і платежів (на оплату майбутніх відпусток працівникам, виконання гарантійних зобов’язань тощо), а визнають відповідні витрати в періоді їх фактичного здійснення;

(в) поточну дебіторську заборгованість включати в підсумок балансу за її фактичною сумою (простіше кажучи, не створюють резерву сумнівних боргів).

Якщо мікропідприємство відмовляється від застосування НП(С)БО 25 і подання скороченої звітності на користь звітності за повною формою, від цих облікових поблажок йому доведеться відмовитися.

висновки

  • Мікропідприємства складають і подають користувачам Фінансову звітність мікропідприємства (форми № 1-мс і № 2-мс).
  • Малі підприємства (окрім єдинників групи 3) звітують шляхом складання Фінансової звітності малого підприємства (форми № 1-м і № 2-м).
  • Підприємство повинне подавати виключно «свій» комплект фінзвітності, а права вибору між формами «м» і «мс» НП(С)БО 25 не надає.
  • Мікро-, малі та інші підприємства, на які поширюється дія НП(С)БО 25, мають право замість скороченої фінзвітності подавати користувачам фінзвітність за повною формою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі