№81

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2019/№ 81 Інші номери журналу ›
  • Нові правила обліку та звітності для «малюків» і Ко Зовсім нещодавно Мінфін уніс цілу низку змін бухгалтерської нормативки. Переважно вони стосуються правил ведення бухобліку та складання фінзвітності мікро- і малими підприємствами*, які звітують за спрощеною формою. Які наслідки цих змін для «малюків» та як вони вплинули на строки і порядок подання «малої» фінзвітності? Саме про це ми поговоримо в сьогоднішньому номері. Ну а розпочнемо, звісно ж, з того, що в декількох словах нагадаємо суть змін, що відбулися.
  • Оновлене НП(С)БО 25: кому «світить» скорочена фінзвітність Один із привілеїв, на який можуть розраховувати представники малого бізнесу в Україні, — право складати скорочену фінансову звітність. Порядок складання і подання такої «малої» фінзвітності якраз і регламентує оновлене НП(С)БО 25. І протягом нашої розмови давайте з’ясуємо, хто ж ті щасливчики, які мають право застосовувати НП(С)БО 25, а отже, і складати скорочену за показниками фінзвітність.
  • На малі і мікро- розрахуйсь: хто є хто для НП(С)БО 25 Від масштабу підприємства залежить не лише комплект скороченої звітності для «малюків» (форми «м» або «мс»), але віднедавна і строки її подання (щоквартально чи один раз на рік). Тому правильне визначення своєї «розмірної» групи — уже пів справи. Ось і давайте розберемося: де проходить межа між малими і мікропідприємствами? Як не упустити момент, коли, наприклад, мале підприємство повинне залишити «насиджену» групу і перейти в розряд мікропідприємств (і навпаки)?
  • Строки надання малої фінзвітності Продовжуємо вивчати тонкощі складання і подання малої фінзвітності. І зараз ми з вами з’ясуємо: які строки подання звітності до органів статистики передбачає оновлений Порядок № 419. Ну і, звичайно ж, поговоримо про те, чи вплинули останні зміни в цьому документі на строки подання фінзвітності податківцям.
  • Якщо заплуталися у двох соснах формах: нагадуємо про відповідальність Від помилок, на жаль, ніхто не застрахований. І за них, як повелося, доводиться платити. Ось і давайте розберемося, скільки «коштуватиме» неподання «малої» фінзвітності за 9 місяців 2019 року? Що буде, якщо мале підприємство помилково подасть звітність за 9 місяців не за тією формою (за формою «мс» замість «м»)?
  • Загальний vs спрощений: як обрати План рахунків Складанню фінзвітності передує кропітка робота із систематизації господарських операцій на бухрахунках. У цій частині в «малюків» також є свої особливості. Для них законодавці припасли право застосовувати спрощений План рахунків. Про його застосування і поговоримо.
  • Заповнення форми № 1-м Після того як ми з’ясували правила подання «малої» фінзвітності, проаналізуємо, як її заповнювати. Розпочнемо, як і водиться, з форми № 1-м. Застосуємо добре відомий вам формат «від рядка до рядка».
  • Заповнюємо форму № 2-м: від рядка до рядка З попередньої статті ви вже знаєте, як заповнити Баланс малого підприємства (форма № 1-м). Ще одна форма звітності, яку належить скласти та подати за підсумками роботи за 9 місяців 2019 року у складі Фінансової звітності малого підприємства, — Звіт про фінансові результати (форма № 2-м). Шпаргалка щодо його заповнення — перед вами.
  • Якою мірою застосовувати П(С)БО 15 при розрахунку єдиного податку? Податківці у своїх роз’ясненнях нерідко апелюють до П(С)БО 15 для обґрунтування включення тієї чи іншої виплати до бази оподаткування єдиним податком для єдинників групи 3. Тому зараз ми з вами з’ясуємо, якою мірою підприємства-єдиноподатники повинні орієнтуватися на положення бухгалтерсько-прибуткового стандарту при розрахунку податкової бази.
  • Повна фінзвітність для малих: скільки форм подавати? Чи може мале підприємство складати повну фінзвітність. В якому складі подавати тоді її за рік: як за квартал — тільки дві форми (Баланс і Звіт про фінрезультати) чи за повною — усі п’ять форм?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі