Теми статей
Обрати теми

Строки надання малої фінзвітності

Свіриденко Алла, податковий експерт
Продовжуємо вивчати тонкощі складання і подання малої фінзвітності. І зараз ми з вами з’ясуємо: які строки подання звітності до органів статистики передбачає оновлений Порядок № 419. Ну і, звичайно ж, поговоримо про те, чи вплинули останні зміни в цьому документі на строки подання фінзвітності податківцям.

Строки подання фінзвітності з Порядку № 419

Ще зовсім нещодавно всі підприємства, які згідно з НП(С)БО 25 мали право складати скорочену фінзвітність, могли звітувати тільки раз на рік, а проміжну фінзвітність не подавали (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 15).

Тепер же правила змінилися. Нова редакція абзацу шістнадцятого п. 2 Порядку № 419 дозволяє подавати скорочену фінзвітність у складі Балансу і Звіту про фінрезультати за підсумками року тільки*:

* І то за умови, що такі підприємства не зобов’язані складати фінзвітність згідно з МСФЗ.

— мікропідприємствам;

— непідприємницьким товариствам;

— підприємствам, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат згідно з податковим законодавством (простіше, підприємства-єдиноподатники групи 3).

Як бачите, малі підприємства і представництва іноземних суб’єктів господарювання в списку «річників» сьогодні не фігурують. А це, на жаль, означає, що

відтепер малі підприємства й іноземні представництва повинні подавати проміжну фінансову звітність

При цьому склад їх звітності не змінився — вони, як і раніше, заповнюють Фінансову звітність малого підприємства у складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м). Щоправда, з оглядкою на оновлений п. 2 розд. II НП(С)БО 1 можуть самостійно обрати фінзвітність і за повною формою.

Ну і декілька слів скажемо про особливості надання фінзвітності окремими категоріями підприємств.

Малі підприємства й іноземні представництва. Постанова № 625, якою внесено зміни до Порядку № 419, набрала чинності 24.07.2019 р. Тому квартальну фінзвітність малі підприємства й іноземні представництва повинні складати вже починаючи зі звітності за 9 місяців 2019 року. Відповідно, подати її до органів статистики потрібно не пізніше за 25.10.2019 р.

Непідприємницькі товариства. Неприбуткові організації, як ви зрозуміли, звітують за підсумками року. Тобто фінзвітність за 2019 рік вони повинні подати не пізніше за 28 лютого 2020 року. Причому врахуйте: неприбуткові організації (незалежно від того, до якої категорії підприємств із Закону про бухоблік вони потрапляють) складають Фінансову звітність мікропідприємства за формами № 1-мс і № 2-мс (див. п.п. 2 п. 2 розд. I НП(С)БО 25).

Крім того, пам’ятайте (!): річна фінзвітність є додатком до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (п. 46.2 ПКУ)**, а в нього свої строки подання. Його подають протягом 60 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто не пізніше за 2 березня 2020 року (останній день подання) (п.п. 49.18.3 ПКУ, п. 49.20 ПКУ). Тому спочатку подають фінзвітність, а вже після — «неприбутковий» Звіт з відмітками про фінзвітність.

** Професійні спілки, їх об’єднання й організації профспілок «неприбуткового» Звіту не подають. Детальніше про звітність неприбуткових організацій ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 15.

МСФЗшники. На підприємства, які за законодавством зобов’язані складати фінзвітність згідно з МСФЗ (ну або роблять це за власним бажанням), НП(С)БО 25 не поширюється. Тому вони (незалежно від розміру і належності, наприклад, до мікропідприємств) складають проміжну фінзвітність. При цьому комплект проміжної звітності обирають, керуючись МСБО 34 «Проміжна фінзвітність» (див. листи ДФСУ від 22.08.2018 р. № 27209/6/99-99-15-02-01-15 і Мінфіну від 23.08.2018 р. № 35210-07-10/22399).

Зі строками подання фінзвітності до органів статистики ми розібралися. Але, як відомо, фінзвітність є невід’ємною частиною декларації з податку на прибуток. Тому користувачами фінзвітності підприємств-прибутківців є не лише органи статистики, але й податківці. Чи змінилося що-небудь у цій частині після того, як внесли зміни до Порядку № 419?

Коли подавати фінзвітність податківцям

Подання фінзвітності до статистики і податківцям — це різні обов’язки і регулюються вони різними нормативними документами:

— подання фінзвітності статистикам передбачене ч. 1 ст. 14 Закону про бухоблік, а строки її подання встановлені пп. 2 і 5 Порядку № 419;

— подання фінзвітності податківцям пов’язане з поданням звітності з податку на прибуток і передбачене п. 46.2 ПКУ.

Тому внесення останніх змін до Порядку № 419 ніяк не вплинуло на правила подання підприємствами-прибутківцями фінзвітності податківцям. Тут усе, як і раніше: усі малі і навіть мікропідприємства, які є квартальниками з податку на прибуток, подають податківцям проміжну фінзвітність у складі декларації за три квартали.

Виходить, останні зміни до Порядку № 419 практично не торкнулися малих квартальників. Вони направляли квартальну фінзвітність податківцям і раніше, ще до того, як їх зобов’язали подавати її до органів статистики.

Єдине, тепер вам потрібно пам’ятати (!): законодавство встановлює різні строки подання фінзвітності податківцям і до органів статистики (п. 5 Порядку № 419):

до статистики — не пізніше за 25.10.2019 р.;

до податкової — у строки, встановлені для декларації з податку на прибуток, тобто не пізніше за 11.11.2019 р.

Тому якщо ви подаєте фінзвітність у паперовому вигляді, то зможете спочатку відзвітувати перед статистиками, а після — перед податківцями, подавши фінансову звітність двічі.

Якщо ви подаєте електронну фінзвітність до органів статистики (у встановлені строки), у такому разі подану вами звітність побачать і податківці. Вдруге подавати її разом із декларацією з податку на прибуток не потрібно.

Кому дійсно ускладнили життя останні зміни, так це малим підприємствам — річникам, а також малим єдиноподатникам групи 4. Адже цілком можлива ситуація, коли мале підприємство (за критеріями середньої кількості працівників і балансової вартості активів) має невисокий дохід (до 20 млн грн.) є річником з податку на прибуток. Раніше вони мали повне право не складати квартальну фінзвітність ні для податківців, ні для статистики. Тепер же до статистики фінзвітність потрібно буде подавати поквартально. А ось податківцям ваша фінзвітність потрібна буде, як і раніше, — один раз на рік як додаток до річної декларації з податку на прибуток.

Щоправда, при поданні фінзвітності в електронному вигляді через Єдине вікно вона потрапить відразу і до статистики, і податківцям. Але проблеми в цьому жодної немає. Головне, відправити квартальну фінзвітність у «статстрок» — не пізніше за 25.10.2019 р.

Підіб’ємо підсумок і покажемо строки подання малої фінзвітності в таблиці.

Склад і строки подання малої фінзвітності

Підприємства

Склад фінзвітності

Строк подання фінзвітності

квартальної

річної

до статистики

податківцям

до статистики

податківцям

Підприємства-прибутківці

Мікро-

підприємства

Квартальники

(1) форма № 1-мс «Баланс»;

(2) форма № 2-мс «Звіт про фінансові

результати»

Не пізніше за 11.11.2019 р.

Не пізніше за 28.02.2020 р.

Не пізніше за 02.03.2020 р.*

Річники

Малі підприємства

Квартальники

(1) форма № 1-м «Баланс»;

(2) форма № 2-м «Звіт про фінансові

результати»

Не пізніше за 25.10.2019 р.

Не пізніше за 11.11.2019 р.

Річники

Неплатники податку на прибуток

Єдиноподатники

групи 3

(1) форма № 1-мс «Баланс»;

(2) форма № 2-мс «Звіт про фінансові

результати»

Не пізніше за 28.02.2020 р.

Єдиноподатники

групи 4 —

мікропідприємства

Єдиноподатники

групи 4 — малі

підприємства

(1) форма № 1-м «Баланс»;

(2) форма № 2-м «Звіт про фінансові

результати»

Не пізніше за 25.10.2019 р.

Зверніть увагу: до внесення останніх змін до НП(С)БО 25 стандарт дозволяв подавати спрощену фінзвітність за формами № 1-мс і № 2-мс суб'єктам малого підприємництва — юридичним особам, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат згідно з ПКУ. На цій підставі доводилося ділити єдиноподатників групи 3 на тих, хто відповідає критеріям малого і мікропідприємництва (а отже, звітують за формами № 1-мс і № 2-мс), а також тих, хто цим критеріям не відповідає і подає повноформатний комплект фінзвітності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 7, с. 8). Сьогодні НП(С)БО 25 вже не згадує про суб'єктів малого підприємництва. Тут просто говориться про те, що Фінансову звітність мікропідприємства подають підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат. Звідси хороша новина для єдинників групи 3: для НП(С)БО 25 вони усі рівні і усі можуть подавати фінзвітність мікропідприємств за формами № 1-мс і № 2-мс.

* Граничний строк подання декларації припадає на вихідний день — 29.02.2020 р. (субота), а тому переноситься на наступний робочий день 02.03.2020 р. (понеділок).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі