Теми статей
Обрати теми

Загальний vs спрощений: як обрати План рахунків

Свіриденко Алла, податковий експерт
Складанню фінзвітності передує кропітка робота із систематизації господарських операцій на бухрахунках. У цій частині в «малюків» також є свої особливості. Для них законодавці припасли право застосовувати спрощений План рахунків. Про його застосування і поговоримо.

Як відомо, усі підприємства, і «малюки» тут не виняток, зобов’язані вести бухоблік. Але якщо у великих і середніх підприємств особливого вибору немає — облік вони ведуть із застосуванням виключно загального Плану рахунків за Інструкцією № 291, то «малюки»* можуть використовувати або загальний, або спрощений План рахунків. Свободу вибору в цьому питанні їм дає п. 2 наказу № 186, а також новий абзац сьомий розд. I Інструкції № 291. Ну а обраний вами варіант обліку потрібно згадати в наказі про облікову політику підприємства.

* Мікропідприємства, малі підприємства, непідприємницькі товариства, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів і витрат згідно з податковим законодавством, а також представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Щоправда сам наказ № 186 пропонує обирати між Планами рахунків так:

— складаєте спрощену фінзвітність за НП(С)БО 25 — застосовуйте спрощений План рахунків;

— відмовилися від застосування НП(С)БО 25 і складання спрощеної фінзвітності на користь повної форми з НП(С)БО 1 — використовуйте загальний План рахунків.

Цілком логічні правила. Проте, на наш погляд, це дещо звужує права тих підприємств, які складають спрощену фінзвітність, але при цьому хочуть застосовувати загальний План рахунків**. І оскільки Інструкція № 291 такий варіант не виключає, то, думаємо, складання спрощеної фінзвітності не має бути перешкодою для використання загального Плану рахунків. Та і притягнути вас до будь-якої відповідальності за використання «неправильного» Плану рахунків не зможуть. Єдиний відповідний штраф зі ст. 1642 КУпАП, але його застосовують органи Держаудитслужби. А їм звичайні підприємства не підконтрольні.

** Зворотна ситуація (підприємство складає звітність за повною формою, але хоче застосовувати спрощений План рахунків) навряд чи ймовірна внаслідок того, що «укрупнений» спрощений План рахунків незручно і нелогічно використовувати для складання детальнішої повної звітності.

Отже, що ж потрібно знати, якщо стоїте перед вибором Плану рахунків?

Спрощений План рахунків більш укрупнений — кількість синтетичних рахунків у ньому менша, ніж у загальному Плані рахунків. В іншому ж порядок ведення бухобліку з використанням різних Планів рахунків загалом не відрізняється:

(1) за необхідності деталізувати інформацію, узагальнену на синтетичних рахунках, підприємства можуть відкривати субрахунки, присвоївши їм назви з Інструкції № 291;

(2) облік і узагальнення інформації про позабалансові активи та зобов’язання підприємства ведуть з використанням позабалансових рахунків класу 0, передбачених загальним Планом рахунків;

(3) записи на рахунках спрощеного Плану рахунків, а також на позабалансових рахунках здійснюються відповідно до Інструкції № 291;

(4) за рідкісним винятком найменування рахунків спрощеного Плану рахунків збігаються з найменуваннями відповідних рахунків загального Плану рахунків;

(5) до недавнього часу Інструкція № 291 дозволяла підприємствам з П(С)БО 25, а також неприбутковим організаціям вести бухоблік без використання рахунків класу 9 (а тільки із застосуванням витратних рахунків класу 8). Після внесення до Інструкції змін наказом № 226 підхід змінився: тепер усі підприємства без винятку зобов’язані обліковувати витрати на рахунках класу 9 (і на власний розсуд можуть використовувати додатково рахунки класу 8). На практиці ж «малюки» і раніше вели бухоблік з використанням 9 класу рахунків. Адже саме такій класифікації витрат більше відповідає структура форм № 2-м і № 2-мс. Та і сам спрощений План рахунків давно вже передбачає рахунки 90, 91 і 96, а рахунки 84, 85 з нього виключено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі