Теми статей
Обрати теми

Припиняємо ФОП: алгоритм дій

Амброзяк Наталя, юрист
Уявімо, що перед ФОП постало завдання — припинити свою підприємницьку діяльність. Причини можуть бути різними: від несприятливих змін у законодавстві до банального небажання займатися підприємництвом. Що робити? Куди бігти? Тільки без паніки! Розберемося з процесом припинення ФОП і дамо практичні рекомендації із цього приводу.

За час існування ЄДР* процес припинення ФОП значно спростився. Раніше підприємцеві треба було бігати від держреєстратора до податківців/«пенсійників» і назад. Тепер забіги скоротилися удвічі ☺.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

ФОП втрачає статус підприємця з дати внесення в ЄДР запису «припинено»

Це правило містить ч. 8 ст. 4 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Але чи уміщається припинення ФОП в обіцяний один день? Щоб це зрозуміти, розглянемо увесь процес розреєстрації підприємця детально.

Перевірка інформації про ФОП в ЄДР

Перш ніж почати процедуру припинення, треба перевірити, чи усе в порядку з даними про ФОП в ЄДР. Для чого це треба?

По-перше, щоб порівняти дані паспорта з даними, вказаними в ЄДР. Якщо вони збігаються, то все добре. Якщо ні, то треба внести зміни в ЄДР, а вже потім припинятися. Таке може статися, наприклад, якщо ФОП змінив дані прописки у зв’язку з декомунізацією і не вніс зміни в ЄДР. Розбіжність паспортних даних і даних в Реєстрі для реєстратора означає, що формально «ФОП-запис» і ФОП-заявник — різні особи.

По-друге, якщо ФОП зареєстрований до 01.07.2004 р., запису в ЄДР може і не бути. А немає запису — немає і можливості його виключити. Але це не означає, що ви не є підприємцем. Щоб виправити ситуацію, спершу необхідно буде дані про ФОП внести в Реєстр (подати реєстраторові заяву за формою 13**), а вже потім проводити розреєстрацію.

** Ця та інші держреєстраційні форми затверджені наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Розреєстрація ФОП в ЄДР

Щоб внести запис про припинення ФОП, треба звернутися до державного реєстратора, як правило, через Центр надання адмінпослуг (ЦНАП). Альтернатива — нотаріус.

Подавати документи можна:

— особисто або через представника;

— поштою (у такому разі підписи на заяві повинні засвідчуватися нотаріально);

— в електронному вигляді*** (для цього знадобиться електронний підпис).

*** Див. за посиланням: online.minjust.gov.ua/registration-fiz

Якщо наважитеся звернутися до нотаріуса, врахуйте дві речі:

1) не всі нотаріуси проводять реєстраційні дії відносно ФОП і юридичних осіб;

2) за нотаріальні послуги доведеться заплатити (на відміну від проведення реєстраційної дії у держреєстратора).

Якщо ви подаватимете документи в паперовому вигляді, то знадобляться:

— заява (форма 12);

— оригінал паспорта (якщо пакет документів подає особисто ФОП);

— оригінал (нотаріально засвідчена копія) довіреності (якщо документи подає представник ФОП). Зверніть увагу: якщо дані про вашого представника були внесені в ЄДР, то довіреність не знадобиться.

Після проведення розреєстрації ФОП в ЄДР реєстратор вам видасть повідомлення про внесення в ЄДР запису про припинення підприємницької діяльності.

Як заповнити форму 12? Ось загальні рекомендації:

— заповнювати її необхідно українською мовою;

— можна заповнювати як на комп’ютері, так і від руки (в останньому випадку заповнюємо друкованими літерами);

— паспортні дані заповнюються тільки тоді, коли у вас немає ідентифікаційного коду через релігійні або інші переконання і є відповідна позначка в паспорті.

Подання ліквідаційної звітності

Після внесення запису про припинення в ЄДР договір про визнання звітності з податківцями буде розірвано автоматично. Тобто ліквідаційну звітність доведеться подавати нарочним або поштою. Хоча податківці у своїх роз’ясненнях говорять, що її можна подати і в електронному вигляді (135.02 БЗ).

Загальносистемник. Ліквідаційна декларація про майновий стан і доходи подається за останній період протягом 30 календарних днів з дня розреєстрації в ЄДР (п. 177.11 ПКУ). Наприклад, якщо ФОП закрився 02.10.2019 р., то подати декларацію він повинен до 31.10.2019 р.

Останній звітний період — з дня, що настає за днем попереднього звітного періоду, до останнього дня календарного місяця, в якому ФОП припинився в ЄДР. У наведеному нами прикладі звітним є період з 01.01.2019 р. по 31.10.2019 р.

У декларації відображаємо тільки доходи, отримані від підприємницької діяльності.

Тип декларації — «Звітна».

Єдинник. ПКУ не передбачає подання ліквідаційної звітності в особливому порядку для платників єдиного податку. Тобто строки подання звітності для спрощенців повинні залишатися незмінними.

Проте податківці роз’яснюють, що і для платників груп 1, 2, і для платників групи 3 строк подання останньої декларації — протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем останнього звітного (податкового) кварталу (лист ДФСУ від 16.03.2018 р. № 1042/М/99-99-13-02-01-14/ІПК, 135.02 БЗ). Наприклад, якщо ФОП-єдинник припинився 02.10.2019 р., то подати звіт йому треба буде до 10.02.2020 р.

Останній звітний період — період, у якому податківці отримали повідомлення про реєстрацію в ЄДР припинення підприємця (п. 294.6 ПКУ).

Для платників єдиного податку груп 1 і 2 — це період перебування на єдиному податку в звітному році.

Для платників групи 3 — квартал, в якому вони розреєструвались в ЄДР.

Тип декларації — «Звітна».

ЄСВ. ФОП подає ліквідаційний Звіт з ЄСВ за себе (форма № Д5) протягом 30 календарних днів з дня внесення запису про припинення в ЄДР (п. 11 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435). У нашому прикладі з ФОП, що припинився 02.10.2019 р., форму № Д5 треба подати не пізніше за 31.10.2019 р.

Останній звітний період — період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня розреєстрації ФОП в ЄДР (ч. 8 ст. 9 «ЄСВшного» Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Так, якщо ФОП припинився 02.10.2019 р., то звітним буде період з січня по жовтень 2019 року.

Тип форми — «Ліквідаційна».

І не забудьте сплатити зобов’язання за усіма податками і зборами за останній звітний період. При цьому врахуйте: ЄСВ у разі припинення треба сплатити за повний місяць, в якому ФОП припинився, адже сплати ЄСВ пропорційно відпрацьованим дням місяця, на жаль, не передбачено ☹. Втім, як і для платників єдиного податку груп 1 і 2.

Банк і електронний підпис

Банк. Після проведення реєстраційної дії варто закрити усі поточні банківські рахунки ФОП.

Основний нормативно-правовий акт тут — Інструкція, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (ср. ). У нашому випадку підставою стане рішення реєстратора про припинення ФОП (п.п. 2 п. 142).

Але не забувайте, що в кожному банку є ще і внутрішні правила. Вимоги до пакету документів для закриття рахунку у різних фінустанов можуть бути різними.

Радимо вам узяти довідку про рух коштів за рахунком за останні три роки. Це може знадобитися при знятті з обліку в податковій.

А що коли не закрити рахунок ФОП перед зняттям з обліку у податківців? У такому разі фіскали інформують банки про припинення ФОП: повідомляють дату і номер відповідного запису в ЄДР, а також дату зняття зі свого обліку (п.п. 7 п. 11.18 Порядку № 1588****).

**** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Але на практиці податківці досить часто просять ФОП самостійно закрити усі рахунки у банках.

Електронний підпис. Якщо у ФОП був оформлений електронний підпис і він подавав звітність в електронному вигляді, то такий підпис скасовувати не обов’язково. Він у будь-якому випадку втратить свою чинність після закінчення терміну дії сертифіката ключа.

До того ж безкоштовні ключі ДПС для ФОП генеруються як для фізичної особи.

Якщо ж все-таки захочете анулювати електронний підпис, то треба буде звернутися туди, де він був згенерований, — до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (раніше — акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК)).

Зняття з обліку в податковій

ФОП перебуває на обліку в податковій як платник:

1) податків і зборів;

2) ЄСВ.

При цьому після зняття з обліку ФОП як платника податків і зборів він залишається на обліку як звичайна фізична особа. Просто з позначкою про отримання доходу від підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Проте, як тільки податківці дізнаються з ЄДР про припинення ФОП, то нарахування податків і зборів за періоди після розреєстрації припиняється. ЄСВ теж перестає нараховуватися. Причому незалежно від того, зняли фіскали з обліку підприємця як платника ЄСВ чи ні.

Процедура зняття з обліку залежно від статусу платника має свої особливості.

Платник податків і зборів. Зняття з обліку ФОП як платника податків і зборів відбувається на підставі інформації, отриманої податківцями при внесенні запису в ЄДР.

Дата зняття з обліку — дата внесення запису «припинено» в ЄДР (п.п. 3 п. 11.18 Порядку № 1588).

ФОП — єдинник? У такому разі податківці повинні анулювати реєстрацію платником єдиного податку самі. Дата анулювання — дата отримання фіскалами інформації з ЄДР про припинення ФОП. Про це говорить п.п. 2 п. 299.10 ПКУ. Але іноді податківці вимагають додатково подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою про припинення підприємця.

Незважаючи на те що ФОП в цьому випадку знімають з обліку одразу, податківці можуть призначити перевірку (п.п. 78.1.7 ПКУ). Період, що перевіряється: останні 1095 днів з моменту припинення підприємця (виходячи з п. 102.1 ПКУ).

ЄСВ. Як платник ЄСВ підприємець знімається з обліку після проведення перевірки (абзац сьомий ч. 1 ст. 5 Закону № 2464). Строків давності для перевірок з ЄСВ не встановлено. Якщо ФОП зареєстрований до 01.01.2011 р. і раніше перевірки не проводилися, то податківці перевірятимуть з цієї дати (саме тоді адміністрування ЄСВ було передане фіскалам).

Зверніть увагу: строки для узяття ФОП на перевірку не встановлені (136.03 БЗ). Тому після внесення запису в ЄДР про припинення і подання ліквідаційної звітності можна чекати довго. Особливо враховуючи завантаженість перевіряючих. Але це може зіграти на руку, оскільки за загальним правилом тут діють строки давності в 1095 днів (ст. 102 ПКУ). Якщо ці строки спливли, то донарахувань за минулий період фіскали провести не зможуть.

Звичайно, прискорення може знадобитися. Наприклад, якщо ви захочете знову зареєструватися ФОП і стати єдинником. Борг, що може недоречно з'явитися, створить проблеми спрощенцю. Або ж хочете поїхати за кордон на ПМП. Якщо треба прискоритися, то можна подати лист з проханням провести позапланову документальну перевірку у зв’язку з припиненням ФОП. Хоча не усі управління податкової на практиці такі листи приймають.

Також врахуйте: податкова після зняття з обліку ФОП ніяких документів не видає. Проконтролювати процес зняття з обліку в податковій можна:

а) через ЄДР за посиланням: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch;

б) через ресурси податківців:

— для платників податків і зборів — за посиланням cabinet.tax.gov.ua/registers/registration;

— для платників єдиного податку — за посиланням cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod.

Що ж, основними моментами припинення підприємницького статусу пробіглися.

Тепер вашій увазі пропонуємо невелику схему (див. рисунок нижче), в якій ми звели увесь цей процес воєдино.

img 1

Припинення ФОП: основні етапи

висновки

  • Реєстраційні дії проводяться як держреєстратором, так і деякими нотаріусами.
  • Перед походом до реєстраційної служби (до нотаріуса) перевірте дані про ФОП в ЄДР.
  • Заяву за формою 12 можна відправити поштою, заздалегідь засвідчивши свій підпис на ній нотаріально.
  • Після розреєстрації ФОП в ЄДР треба подати ліквідаційну звітність і розрахуватися за усіма податками і зборами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі