Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН при придбанні у неплатника

Павленко Олексій, податковий експерт
Ми придбали партію товару у неплатника ПДВ. Чи блокуватимуться наші ПН при продажу цього товару?

На жаль, у цьому випадку проблеми з блокуванням ПН не виключаються. Річ у тім, що першим у п. 2.1 Критеріїв ризиковості операцій* є такий критерій. Ризиковою вважається операція, в якій обсяг постачань товару, зазначений у ПН або збільшуючому РК, дорівнює або перевищує величину залишку. Цей залишок визначається як різниця обсягу придбання та/або ввезення на митну територію України такого товару, зазначеного з 1 січня 2017 року в отриманих ПН/РК і МД, збільшеного в 1,5 раза, та обсягу постачань відповідного товару, зазначеного в ПН/РК. Але (!)за відсутності товару, зазначеного в ПН, що подана на реєстрацію в ЄРПН, у Таблиці даних платника податку як товару, що поставляється (виробляється) на постійний основі.

* Зараз застосовуються Критерії ризиковості операцій у редакції, доведеній листом ДФСУ від 07.08.2019 р. № 1962/99-99-29-01-01.

Для перевірки (не)відповідності операції з конкретним товаром (товарною позицією згідно з УКТ ЗЕД) цьому критерію ризиковості операцій фіскали використовують дані системи електронного адміністрування ПДВ (СЕА). Вони ці дані називають «віртуальним складом». А товари (їх вартість) у цю систему — на віртуальний склад (у розрізі відповідних кодів УКТ ЗЕД) потрапляють тільки на підставі ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, а також — введених в СЕА даних з МД.

Оскільки неплатник ПДВ скласти на вас ПН і зареєструвати її в ЄРПН не може, то дані про товари, що закуповуються у неплатників ПДВ, на віртуальний склад (у СЕА) не потрапляють. І покупець — платник ПДВ через це може постраждати при подальшому перепродажу таких товарів, оскільки його ПН, що містять такі позиції, будуть явними кандидатами на блокування згідно з цим критерієм ризиковості з п. 2.1.

Дуже ймовірно, що ПН заблокують, якщо ви з ними не впишетеся в якусь із трьох «відсікаючих» ознак**. Але шансів вписатися дуже мало — якщо тільки ви не продаватимете ці товари неплатникам ПДВ. Адже зараз для того, щоб підпасти під «500-тисячну» ознаку, потрібно сплатити до бюджету за минулий місяць не менше 20 тис. грн. ПДВ. ☹

** Маємо на увазі ознаки, перераховані в п. 3 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117), які звільняють ПН/РК від потрапляння під моніторинг.

Тут може виручити хіба залишок товарів такого ж коду УКТ ЗЕД, що є в наявності на віртуальному складі, у кількості, достатній, щоб вписатися в цей «півтора»-критерій.

Крім того, рекомендуємо заздалегідь (перш ніж влізти в такі «вигідні» придбання товарів у неплатника ПДВ) подати податківцям Таблицю даних платника податку. Хоча шанси, що у вас її фіскали приймуть, теж доволі малі.☹

Якщо ПН вам заблокують, то доведеться влізати в процедуру розблокування. При цьому 20 % ПДВ, який ви нарахуєте зверху (оскільки податкового кредиту із зрозумілих причин при придбанні таких товарів у вас не було), піде до бюджету за декларацією, незалежно від того, що ПН вам заблокували. А ваші покупці ПК за таким постачанням не отримають, поки ви свою/свої ПН не спроможетеся розблоковувати.

Якщо потрібно надто терміново зареєструвати ці ПН, можна заздалегідь «купити» у дружнього платника ПДВ товар такого ж коду УКТ ЗЕД. Отримана від нього ПН створить в СЕА необхідний залишок цього товару на віртуальному складі. Потім, зареєструвавши НН на поставки свого товару, оформите РК на «повернення» товару дружньому платнику. Правда, цей РК, швидше за все, заблокують (за п. 2.5 цих Критеріїв...), і доведеться вирішувати питання вже з його розблокуванням...

Загалом, якщо ваші потенційні покупці таких товарів із числа платників ПДВ, то проблем навряд чи уникнути...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі