Теми статей
Обрати теми

Розрахунок зобов’язань неплатника: чи можна уточнити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи можна виправити помилку в Розрахунку зобов’язань неплатника ПДВ, який отримав оподатковувані послуги від нерезидента? Як заповнити такий уточнюючий Розрахунок?

Суб’єкт господарювання може виправити помилку, допущену в Розрахунку зобов’язань неплатника. Звичайно, тільки в межах строку позовної давності зі ст. 102 ПКУ. Для цього необхідно подати Розрахунок, у якому відобразити суму різниці між раніше задекларованими помилковими і правильними показниками. А до Розрахунку додати пояснювальну записку в довільній формі. Пояснимо детальніше.

Згідно з п. 50.1 ПКУ у разі, якщо в майбутніх звітних податкових періодах (у межах строків давності зі ст. 102 ПКУ) платник виявляє помилки в раніше поданій податковій декларації, він повинен подати уточнюючий розрахунок, що діє на дату його подання. Тобто в загальному випадку при виявленні помилки в раніше поданій податковій звітності платник не лише може, але й зобов’язаний виправитися.

Але чи поширюється ця вимога на нашу ситуацію?

З одного боку, неПДВшник, який отримав оподатковувані (з місцем їх постачання на території України) послуги від нерезидента, прирівнюється до платника ПДВ (п. 208.5 ПКУ), а Розрахунок податкових зобов’язань неплатника, безумовно, є податковою декларацією (п. 46.1 ПКУ). Тому й правила самовиправлення тут, за ідеєю, мають бути загальні. З іншого боку, форма уточнюючого Розрахунку зобов’язань неплатника на нормативному рівні не встановлена. А це дозволяє дійти висновку про те, що формально обов’язку подати уточнюючий Розрахунок зобов’язань у суб’єкта господарювання — неПДВшника немає.

Інша річ, що суб’єкт господарювання зазвичай зацікавлений у тому, щоб виправитися самостійно. Звичайно, якщо йдеться про помилку, яка призвела до викривлення податкових зобов’язань.

Так, самостійне виправлення помилки, що завищила ПДВ-зобов’язання, дозволить відсторнувати надміру нараховані зобов’язання і повернути переплату, що виникла. А в разі самовиправлення занижуючої ПДВ-помилки штраф становитиме лише 3 % (порівняно з 25 %, які б нарахували фіскали, що виявили помилку при перевірці).

Як виправити помилку в Розрахунку, якщо форми уточнюючого Розрахунку немає

Тут на допомогу приходять податківці (див. БЗ 101.24). Вони, посилаючись на норму з п. 46.4 ПКУ (згідно з якою платник, який вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов’язання врозріз нормам ПКУ, має право зазначити про це в спеціально відведеному місці в декларації), рекомендують виправляти помилку шляхом подання Розрахунку, в якому необхідно відобразити суму різниці між раніше задекларованими помилковими і правильними показниками. А до Розрахунку радять додати пояснювальну записку в довільній формі. Крім того, фіскали нагадують, що сплатити недоплату і самоштраф у розмірі 3 % (у разі виправлення занижуючої помилки) потрібно ще до подання уточненки (до речі, про пеню податківці не згадують).

Пам’ятайте: виправляти помилку в Розрахунку є сенс, тільки якщо вона допущена в графі 8 «Нарахована сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету». Тоді як помилки в найменуванні контрагента-нерезидента, номері/даті договору або в реквізитах акта наданих послуг виправляти зовсім необов’язково. За такі помилки жодної відповідальності суб’єктові господарювання не загрожує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі