№83

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2019/№ 83 Інші номери журналу ›
  • Загальні правила самовиправлення «Не помиляється лише той, хто нічого не робить». Без сумніву, фраза доволі банальна й завжди актуальна. Якщо вже так виходить, що від помилок нам не вберегтися, навчимося правильно їх виправляти. Охопити всі нюанси не маємо змоги, однак загальні правила самовиправлення вам нагадаємо.
  • Недоплата при переплаті Як ви знаєте, самоштраф, згідно з п. 50.1 ПКУ розраховується від суми недоплати ПЗ за помилковою ПДВ-декларацією. Причому навіть наявність переплати за особовим рахунком та/або на електронному рахунку не рятує платника від нарахування самоштрафу при поданні УР. Що в такому разі вважати недоплатою і коли вона виникає? Куди платити донараховані ПЗ за УР і самоштраф? А також про інші особливості подання УР і сплати самоштрафу поговоримо в цій статті.
  • Пеня при самовиправленні: платити чи не платити? Якщо в необхідності сплати самоштрафу при виправленні занижуючої помилки сумнівів не виникає, то з пенею не все так однозначно. Платити чи не платити пеню при самовиправленні? Про це й поговоримо.
  • Подали УР, але намудрували зі сплатою ПЗ Буває так, що виправили помилку, заповнили УР правильно, але зобов’язання за УР і штраф заплатили не туди, а то й зовсім забули заплатити. Що буде і що із цим робити? Давайте розбиратися.
  • Виправляємо помилки в додатках Якщо помилка торкнулася додатка, разом з уточнюючим розрахунком (УР) доведеться подати й уточнюючий додаток. Про те, як його правильно заповнити, йтиметься далі.
  • Помилки у від’ємному значенні Тепер поговоримо про виправлення помилок у від’ємному значенні. Оскільки таке значення є «перетікаючим» і переходить до наступної декларації, помилки в ньому можуть зачіпляти відразу декілька періодів. Розглянемо, як самовиправитися в такому разі.
  • Виправляємо ПДВ-помилки в бухгалтерському обліку Якщо помилка в декларацію з ПДВ закралася з бухобліку, то й відкоригувати потрібно не лише податкову звітність, а й бухгалтерські дані. Тому наступна стаття нашого тематичного номера — про виправлення ПДВ-помилок у бухгалтерському обліку.
  • Помилкові ПН і капості з лімітом Доволі часто для виправлення помилки доводиться перевиписувати ПН (правильною датою/на правильного платника тощо). Щоправда, тоді в ЄРПН засвітяться всі три документи: не лише правильна ПН, але й помилкова з виправляючим РК. Чи показувати їх у декларації і як це вплине на ліміт, давайте з’ясовувати.
  • Суди про виправлення ПДВ-помилок Податкове законодавство ґрунтується на презумпції правомірності рішень платника. Однак на практиці податківці часто схильні тлумачити законодавчі норми на свою користь. У таких випадках практична реалізація вищезазначеного принципу можлива тільки на рівні судових спорів. Давайте поглянемо на свіжу судову практику і з’ясуємо, яких висновків суди наразі доходять у питаннях виправлення ПДВ-помилок!
  • Розрахунок зобов’язань неплатника: чи можна уточнити? Чи можна виправити помилку в Розрахунку зобов’язань неплатника ПДВ, який отримав оподатковувані послуги від нерезидента? Як заповнити такий уточнюючий Розрахунок?
  • Помилка спричинила розбіжність даних декларації з ЄРПН: чи можлива позапланова перевірка? Через помилки виникають розбіжності даних декларації з даними ЄРПН. Чи можуть такі розбіжності стати приводом для позапланової перевірки?
  • Довгограюча помилка виправленню не підлягає? У декларації з ПДВ, поданій більше 3 років тому, нами виявлено помилку у від’ємному значенні. Вона вплинула на суму податку до сплати в деклараціях наступних періодів. Чи потрібно виправляти ці декларації?
  • Перевіркою виявлено помилки: чи подавати УР? Перевіркою виявлено недоплату за січень через нескладання ПН. За ППР сплатили суму недоплати, зареєстрували із запізненням січневу ПН. Чи потрібно тепер нам подавати УР до декларації за січень, щоб втягнути в неї цю січневу ПН?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі