Теми статей
Обрати теми

Помилка спричинила розбіжність даних декларації з ЄРПН: чи можлива позапланова перевірка?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Через помилки виникають розбіжності даних декларації з даними ЄРПН. Чи можуть такі розбіжності стати приводом для позапланової перевірки?

Як передбачено абзацом двадцять третім п. 201.10 ПКУ, виявлення розбіжностей даних ПДВ-декларації з даними ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної виїзної позапланової перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

Проте, вважаємо, що положення цього абзацу не можна розцінювати як самостійну підставу для проведення позапланової перевірки, а застосовувати його слід у поєднанні з профільною «позаплановою» ст. 78 ПКУ. Тобто позапланова перевірка може загрожувати тільки в тому випадку, якщо з’являються підстави для її проведення, зазначені в ст. 78 ПКУ. І щодо цієї ситуації найбільш імовірними з них можуть виявитися такі:

— отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податкового законодавства (якщо платник не надасть пояснення з документальними підтвердженнями на письмовий запит контролюючого органу щодо порушення протягом 15 робочих днів з дня, що настає за днем отримання запиту) (п.п. 78.1.1 ПКУ);

— виявлено недостовірність даних у поданих податкових деклараціях (якщо платник не надасть пояснення з документальними підтвердженнями на письмовий запит контролюючого органу протягом 15 робочих днів з дня, що настає за днем отримання запиту) (п.п. 78.1.4 ПКУ).

До речі, про те, що за цими підставами податківці можуть направити письмовий запит, сказано й у п. 73.3 ПКУ. Детальніше про письмові запити контролерів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 54, с. 4.

Таким чином, при виявленні розбіжностей від контролерів повинен надійти письмовий запит (що підтверджується й практикою, див. постанову Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 27.09.2018 р. у справі № 804/1971/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/76849763). І

тільки якщо платник не відповість на запит і не пояснить причини розбіжностей, йому може загрожувати позапланова перевірка

Причому ця ж лінія проглядається й у податківців у БЗ 101.27 (при відповіді на запитання про те, якими можуть бути наслідки розбіжностей декларацій з даними ЄРПН). У ній контролери хоча спочатку й згадують про п. 201.10 ПКУ, що говорить про розбіжності та позапланову перевірку, проте далі звертаються до «перевірочної» глави 8 «Перевірок» ПКУ, яка є засадничою в питаннях проведення перевірок (у тому числі позапланових). І зазначають, що порядок проведення документальних позапланових перевірок визначений ст. 78 ПКУ, а підстави для її проведення встановлені п. 78.1 ПКУ. Серед останніх — зокрема, ненадання платником відповіді на запит при виявленні недостовірних даних у деклараціях (підстава за п.п. 78.1.4 ПКУ).

Тож і податківці пов’язують можливість проведення позапланової перевірки, тільки якщо платник проігнорує отриманий запит та не пояснить контролерам причини розбіжностей.

Причому, що примітно, раніше податківці висловлювалися аналогічним чином і щодо розбіжностей, які виникли через допущені помилки. Так, зокрема, про те, що причиною розбіжностей може стати помилкова реєстрація ПН у ЄРПН, і це, у свою чергу, може стати підставою для позапланової перевірки, якщо платник не відповість на письмовий запит, говорилося ще в запитанні 5 УПК № 127.

Тому при розбіжностях щонайменше повинен з’явитися письмовий запит від контролерів. Проте, сподіваємося, що пояснень платника податків на нього виявиться достатньо і потреби в позаплановій перевірці при помилках зовсім не виникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі