Теми статей
Обрати теми

Довгограюча помилка виправленню не підлягає?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У декларації з ПДВ, поданій більше 3 років тому, нами виявлено помилку у від’ємному значенні. Вона вплинула на суму податку до сплати в деклараціях наступних періодів. Чи потрібно виправляти ці декларації?

Ви не раз чули, що період виправлення помилки обмежується 1095 днями. У загальному випадку цей період починає відлічуватися від граничного строку подання декларації за відповідний період (детальніше див. " Загальні правила самовиправлення" цього номера). Якщо декларація цього давнього періоду була від’ємна, то помилка цілком могла перетекти в наступні періоди. Також вам відоме правило: якщо від’ємне значення, що виправляється (ряд. 21 декларації), в майбутніх періодах впливає на значення ряд. 18 або ряд. 20.2, УР потрібно подавати до кожного періоду, в якому був такий вплив. Судячи із запитання, у вашому випадку вплив був здійснений на ряд. 18.

Зрозуміло, виправити джерело проблеми, тобто подати УР до декларації, в якій, власне, й була допущена помилка, вже не можливо. Але чи можна (чи потрібно) виправляти декларації наступних періодів? Вони входять у 1095-денний строк, і прямих заборон подавати УР до них ПКУ начебто не містить.

Причому залежно від характеру помилки інтерес у її виправленні може бути різнобічним. Якщо від’ємне значення було занижено (помилка допущена на користь бюджету), то питання може порушити платник податків, намагаючись відновити надміру сплачені суми в періодах, що настають після періоду реальної помилки. Якщо ж від’ємне значення було, навпаки, завищено, тобто помилка на користь платника податків, то в платника резонно виникають побоювання —а чи не донарахують податківці податкове зобов’язання в тих періодах, у яких помилкове негативне значення перекриває податок до сплати?

Почнемо з УР. Ми вважаємо, що з його поданням можуть виникати запитання.

Пояснимо нашу позицію. Подання УР передбачене в тих випадках, коли в декларації допущена помилки. Дійсно, у цих деклараціях є викривлення, але вони не носять самостійного характеру. Вони — лише наслідок тієї помилки, яка була допущена спочатку. У загальному випадку саме до тієї декларації й потрібно подавати УР. А подання УР до декларацій наступних періодів обумовлене швидше технічними тонкощами та спеціальними нормами Порядку № 21. Якби ця помилка не впливала на ряд.18 або ряд. 20.2 декларацій наступних періодів, то ні в кого не виникне навіть думки подавати до них УР, хоча в них теж є викривлення.

Ну а найголовніший аргумент присутній у самому п. 6 розд. VI Порядку № 21. Зверніть увагу, як він сформульований: «у разі виправлення значення ряд. 21 декларації, яке у майбутніх періодах вплинуло на значення ряд. 18 або ряд. 20.2…». Але в нашому випадку ряд. 21 первісної декларації не виправляється! Тому ця норма в нашому випадку не застосовується. Спробувати подати УР, звісно, можна, але якщо податківці його не приймуть, протиставити їм, суворо кажучи, нічого.

Якщо від’ємне значення було завищено, то в подальших періодах, коли помилка перекрила ряд. 18 декларації, податок до сплати був занижений (заниження визначається саме за ряд. 18). Імовірно, виявивши це заниження при перевірці, податківці можуть донарахувати податок і застосувати штраф згідно з п. 123.1 ПКУ. А суворо формально подавати УР платник податків права не має. Парадоксальна ситуація, чи не так?

Але не все так погано! З одного боку, ви можете спробувати подати УР до цих періодів, і якщо податківці їх приймуть — вважайте, виправили помилку. З іншого — фіскали, імовірно, взагалі не дізнаються про цю ситуацію. Річ у тому, що згідно з п. 102.1 ПКУ податковий орган має право проводити перевірку і донараховувати суму грошових зобов’язань тільки з урахуванням строку давності в 1095 днів. Тобто після цього строку податківці просто не можуть перевіряти період, у якому первісно була допущена помилка (завищено ряд. 21). А отже, навряд чи зрозуміють, що в деклараціях наступних періодів було допущено заниження! Принаймні це випливає з норм ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі