Теми статей
Обрати теми

Медзаклад реорганізований у КНП: визначаємо базовий місяць для індексації*

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності Департаменту рівня життя і моніторингу соціального розвитку Міністерства соціальної політики України
У листопаді 2018 року медзаклад був реорганізований у комунальне некомерційне підприємство (КНП). Із січня 2019 року в КНПбула встановлена своя система оплати праці (до цього оплату праці працівникам здійснювали за ЄТС). Як індексувати зарплату працівникам КНП? Чи потрібно було в січні визначати індексацію-різницю, якщо розмір зарплатного підвищення був менше суми індексації, що складається в січні?

* Див. також статтю «Індексація: розвіюємо міфи» цього номера.

Медреформа і реорганізація деяких медзакладів у КНП породжують чимало запитань. Цього разу поговоримо про індексацію зарплати працівників КНП. Але перш ніж відповісти на це запитання, потрібно розібратися з тим, як оплачують працю медпрацівників після реорганізації медзакладів у КНП.

Оплата праці після реорганізації

Після реорганізації КНП не є бюджетними установами. Вони отримали більшу свободу в питаннях оплати праці своїх працівників, ніж бюджетні організації. Так, у КНП умови оплати праці визначаються з урахуванням ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону про оплату праці, а саме

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами

Тобто КНП самі в колективному договорі визначають умови оплати праці (див. лист Мінфіну від 22.12.2018 р. № 07050-02-3/34555).

При цьому законодавством не заборонено їм застосовувати порядок оплати праці, установлений Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Таким чином, можна виокремити 2 варіанти умов оплати праці в КНП.

Варіант 1

КНП застосовує норми та гарантії з оплати праці, визначені Умовами № 308/519

При цьому варіанті розміри окладів, а також надбавок, доплат, премій та інших трудових виплат будуть такими ж, як і в бюджетних медичних закладах.

Варіант 2

КНП установлює в колдоговорі свої

норми та умови з оплати праці

У цьому випадку перелік виплат може бути таким же, як і в Умовах № 308/519 (повністю або частково), але розміри окладів, надбавок, доплат тощо, а також умови для їх виплати будуть іншими.

Так можуть бути передбачені свої (особливі) зарплатні виплати (наприклад, виплата, що враховує кількість чинних підписаних декларацій з урахуванням віку пацієнтів).

Інакше кажучи, трудовий колектив (у тому числі діючи в особі первинної профспілкової організації) має право впливати на питання регулювання оплати праці і безпосередньо структури оплати праці шляхом ведення соціального діалогу та укладення колективного договору (див. лист МОЗ від 27.11.2018 р. № 10.1-13/3591/31471).

Тобто все в руках КНП. Головне — забезпечити оплату праці не нижче мінімальної зарплати (у 2019 році в місячному розмірі — 4073 грн., у погодинному — 25,13 грн.) та інші соціальні гарантії, передбачені законом.

Зверніть увагу: якщо після реорганізації бюджетного закладу в КНП новий колективний договір і Положення про оплату праці не затверджені, то діє попередній колективний договір, який був затверджений з урахуванням норм та гарантій, передбачених Умовами № 308/519. Тобто розміри та умови оплати праці визначаються як у бюджетних медзакладів.

Індексація зарплати працівників КНП

Як ми з’ясували, КНП можуть формувати оплату праці:

— орієнтуючись на ЄТС (наприклад, якщо у колективному договорі всі умови оплати праці повторюють норми та гарантії, передбачені Умовами № 308/519, чи якщо нові документи про оплату праці ще не ухвалені);

або

— згідно з новим затвердженим колективним договором і новим Положенням про оплату праці. При цьому їх норми та встановлені ними гарантії можуть повністю або частково відрізнятися від Умов № 308/519.

Залежно від того, як відбувається оплата праці в КНП, індексація заробітної плати відрізнятиметься. Розглянемо залежно від обраного КНП варіанта.

Оплата за ЄТС. Тут усе просто. Якщо КНП при затвердженні нового колективного договору і нового Положення про оплату праці встановлена прив’язка до посадового окладу (тарифної ставки) за ЄТС, то базовим місяцем для індексації заробітної плати своїх працівників буде січень 2019 року — місяць, коли було підвищено оклади працівникам з оплатою за ЄТС.

Уперше право на індексацію зарплати таких працівників у 2019 році виникло в липні.

Коефіцієнт індексації становив 3,1 %, а сума індексації — 62,22 грн. (2007 грн. х 3,1 %). Такий же коефіцієнт і сума індексації зберігаються в серпні — листопаді 2019 року.

Оплата по-новому. У КНП підписаний новий колдоговір і нове Положення про оплату праці, в якому встановили посадові оклади без прив’язки до ЄТС.

Пунктом 5 Порядку № 1078 передбачено, що працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції здійснюється в порядку, визначеному в колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» і положеннями цього Порядку.

У цій ситуації при індексації зарплати орієнтуйтеся на місяць останнього підвищення (встановлення) окладу згідно з новими оплатними документами.

Так, якщо Положення про оплату праці КНП затверджено в січні 2019 року, то й базовим місяцем у цілях індексації зарплати буде січень.

Для базового січня 2019 року уперше право на індексацію виникло в липні 2019 року (коефіцієнт 3,1 %, сума — 62,22 грн.).

Відзначимо, що КНП, як і комерційні підприємства, самі мають право приймати рішення про підвищення окладів своїм працівникам.

Тобто, на відміну від бюджетних установ, організацій, закладів, для них базовий місяць може змінюватися частіше.

А саме коли будуть підвищені посадові оклади — тоді й буде новий базовий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі