Теми статей
Обрати теми

Оплата частинами: визначаємо граничний дохід платника ЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Юридична особа — платник єдиного податку (ЄП) без сплати ПДВ надала послугу іншому суб’єкту господарювання на суму 6 млн грн. На цю суму був складений акт наданих послуг. Замовник у поточному році перерахував підприємству-виконавцю лише 4 млн грн. із 6-ти. Решта надійде від нього у наступному році. Більше надходження коштів до кінця року не буде. Чи може підписання акта на 6 млн грн. стати підставою позбавлення підприємства-виконавця статусу єдиноподатника? (м. Київ)

Напевно суб’єкта господарювання, який є платником ЄП, турбує той факт, що гранична межа доходу, до досягнення якої він ще має право працювати на ЄП, менша за суму акта про надання послуг своєму клієнтові.

Нагадаємо: щоб юрособа була платником ЄП групи 3 протягом календарного року, вона повинна отримати дохід у розмірі не більше 5 млн грн. (п. 291.4 ПКУ).

У випадку, що розглядається, в платника ЄП групи 3 на руках акт на суму 6 млн грн. За правилами пп. 10, 12 П(С)БО 15 дохід від надання послуг виникає в бухобліку:

— виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу;

— шляхом рівномірного його нарахування за певний період часу (якщо послуги полягають у виконанні невизначеної кількості дій (операцій) за визначений період часу).

Згідно з цими правилами платник ЄП у бухобліку дохід від надання послуг визначає в тих звітних періодах, у яких такі послуги надаються. При цьому робити це він має на всю суму наданих послуг.

У вашому випадку у бухобліку платник ЄП на дату складення акта про надання послуг відображатиме дохід у розмірі 6 млн грн. Тобто розмір доходу, який платник ЄП покаже у своєму бухобліку, перевищуватиме на 1 млн грн. допустиму суму, яка дає йому право перебувати на ЄП. Тому юрособа і хвилюється, чи зможе вона і далі бути платником ЄП.

На наш погляд, хвилюватися не слід. Річ у тому, що відображення в бухобліку доходу у сумі, яка перевищує граничну межу у 5 млн грн., не свідчить про те, що платник ЄП групи 3 порушив правила перебування на ЄП.

Для цілей визначення граничної межі, яка дає право бути платником ЄП, і цілей розрахунку податкових зобов’язань з ЄП доходом буде не бухдохід, а будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Отже, визначати дохід для цілей перебування на ЄП єдиноподатник має за касовим методом, тобто за коштами, що надходять від контрагента до каси або на розрахунковий рахунок.

У вашому випадку у звітному році на поточний рахунок юрособи — платника ЄП від контрагента надійшла не вся сума, прописана у акті про надання послуг, а тільки її частина, а саме 4 млн грн. Решта 2 млн грн. надійдуть у наступному році. А тому в дохід, який дає право перебувати юрособі на спрощеній системі оподаткування, у звітному році потрапить тільки 4 млн грн., а не 6.

Про те, що до доходу платника ЄП потрапляє тільки сума, яка надійшла на поточний рахунок або до каси юрособи, а не дохід, відображений за правилами бухобліку, говорять і фіскали у 108.01.02 БЗ. У ній податківці пояснюють, як визнавати дохід від реалізації ОЗ, якщо оплата надходить частинами. Контролери зазначають, що дохід у цьому випадку слід рахувати саме на дату надходження кожного з платежів, а не на момент передачі ОЗ покупцю і визнання у бухобліку доходу від реалізації такого активу.

Отже, якщо у юрособи — платника ЄП до моменту отримання 4 млн грн. від замовника послуг не було вже отримано доходу на суму, що перевищує 1 млн грн. від надання інших послуг або здійснення інших операцій, то підписання акта про надання послуг на 6 млн грн. саме по собі не є перевищенням граничної межі, що дає право перебувати на спрощеній системі оподаткування. А тому і надалі можна залишатися платником ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі