Теми статей
Обрати теми

Працівник-новачок: там хворіє, тут працює

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство уклало з працівником трудовий договір. Подало Повідомлення податківцям. Після того, як працівник відпрацював тиждень, з’ясувалося, що з попереднього місця роботи він звільнився за власним бажанням у період хвороби і лікарняний лист досі не закритий. Чи не порушило підприємство трудове законодавство, прийнявши працівника на роботу в період хвороби? Як бути з оплатою відпрацьованих днів, якщо згідно з лікарняним листом працівник у цей час був непрацездатним? (м. Чернігів)

Перше, що хочеться порадити в описаній ситуації, — без паніки. Обидва роботодавці не порушили трудове законодавство.

Розпочнемо з попереднього роботодавця. КЗпП не містить заборони на звільнення працівника в період його хвороби за власним бажанням (ст. 38 КЗпП). Тому за наявності заяви про звільнення роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником, який перебуває на лікарняному, якщо заздалегідь обумовлена дата звільнення припадає на такий період. Що і зробив попередній роботодавець.

З боку підприємства, яке працевлаштувало працівника, теж жодних порушень немає. З працівником укладений трудовий договір, подано Повідомлення про прийняття на роботу і він приступив до роботи. Отже, такому працівникові має бути нарахована зарплата за відпрацьовані дні у звичайному порядку.

Переходимо до питання з лікарняним листом. Він був відкритий у період, коли працівник перебував у трудових відносинах із попереднім роботодавцем. А отже, у такого роботодавця виникає обов’язок оплатити лікарняний лист незалежно від факту звільнення працівника. Адже п. 1 ст. 19 Закону № 1105* встановлено, що право на допомогу виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування і день звільнення), якщо інше не передбачене законом. При цьому виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, в загальному випадку, починаючи з шостого дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності, незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку і розмірах, установлених законодавством (ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Таким чином, після закриття лікарняного листа вже колишній працівник повинен передати його попередньому роботодавцеві для оплати. І ось тут разом із листком непрацездатності колишній роботодавець може отримати в навантаження неприємності. Пояснимо.

На період тимчасової непрацездатності працівникові надається лікарняний лист, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю. Працівник не скористався своїм правом перебувати на лікарняному, а приступив до роботи у нового роботодавця, тим самим порушивши режим, установлений лікарем. Отже,

допомогу по тимчасовій непрацездатності має бути виплачено тільки за дні фактичного перебування на лікарняному (див. ч. 2 ст. 23 Закону № 1105)

За дні хвороби, що збіглися з періодом роботи на новому місці, лікарняні працівникові виплачуватися не повинні.

Тому якщо ви дізналися про таку непогодженість з лікарняними, то зробіть хорошу справу: поговоріть із працівником і попросіть його повідомити попереднього роботодавця про те, що лікарняний лист треба оплатити до дати виходу на роботу до нового роботодавця. Це допоможе уникнути можливих проблем із ФСС.

Ну, а на майбутнє, візьміть на замітку, що є і такі цікаві ситуації з працівниками, звільненими на лікарняному. Тобто приймаючи від них листок непрацездатності на оплату, не зайвим буде поцікавитися, чи не працював він у період хвороби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі