Теми статей
Обрати теми

«Зведена» позначка в податковій накладній

Ольховик Ольга, податковий експерт
Останнім часом не вщухають запитання відносно помилок у реквізиті «Зведена податкова накладна». Як бути, якщо ознаку зведеності помилково не вказали? Що робити, якщо заповнили її у звичайній — не зведеній — податковій накладній (ПН)? Чи треба виправляти такі помилки і як це зробити правильно? Розбираємося.

Відразу скажемо: теоретично виправляти помилку в реквізиті «Зведена податкова накладна» необхідності немає. Проте податківці з цього приводу висловлюються не так оптимістично. На їх думку, зведена ПН без відповідної позначки не може бути підставою для відображення податкового кредиту (ПК) покупцем (див. лист ДФСУ від 18.04.2019 р. № 1671/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тож на практиці остаточне рішення — виправляти або не виправляти — залежить:

по-перше, від того, на кого виписана зведена ПН — на платника або неплатника ПДВ;

по-друге, від того, чи готовий ваш покупець доводити фіскалам необґрунтованість їх аргументів.

Аргументи фіскалів

У згаданому листі податківці визнають, що код ознаки, який зазначається у верхній лівій табличній частині ПН у полі «Зведена податкова накладна», не є обов’язковим реквізитом ПН. І говорять, що ця ознака свідчить про окремий характер операцій, за результатами здійснення яких складається така ПН і визначаються податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. Потім фіскали згадують норму з п. 44.1 ПКУ про те, що платникам забороняється формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинкою. І роблять вражаючий висновок: якщо платник при складанні зведеної ПН помилково не проставив ознаку в полі «Зведена податкова накладна», то така ПН не відповідає суті здійсненої операції, на яку вона складена, і первинним бухгалтерським документам.

От тобі й маєш! Логіка у фіскалів, вочевидь, така: немає «зведеної» позначки, отже, ПН не зведена. А для складання звичайної ПН на відповідну суму у платника підстав немає (на дату її складання відсутня оподатковувана операція на таку суму). До речі, про можливість саме такого підходу ми попереджали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 44.

Наша позиція

На наш погляд, підхід фіскалів по суті не правильний. Ознака зведеності дійсно свідчить про окремий характер операцій, за результатами здійснення яких і складається відповідна ПН. Проте відсутність цієї ознаки в ПН на характер здійснених операцій ніяк не впливає.

Тобто ритмічні/безперервні постачання, що стали підставою для складання зведеної ПН, не стануть раптом не ритмічними тому, що в ПН не вказали ознаку зведеності. А первинні документи (видаткові накладні/акти та платіжні доручення/виписки банку) наявну ритмічність успішно підтверджують. І жодної невідповідності тут якраз-таки немає.

Тому ми вважаємо, що відсутність «зведеної» ознаки у зведеній ПН говорить тільки про те, що платник припустився помилки при складанні ПН (оскільки необхідність заповнення «зведеного» реквізиту передбачена пп. 11 і 19 Порядку № 1307*). Але ця помилка не робить зведену ПН звичайною. Адже зведеною/звичайною ПН робить не лише і не стільки сама позначка про зведеність, а відображені в ній господарські операції.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Жодної відповідальності за таку помилку ПКУ не передбачає. Та й адмінвідповідальність згідно зі ст. 1631 КпАП тут теж не загрожує. Адже впливу на задекларовані ПЗ наша помилка вже точно не чинить (див. листи ДФСУ від 17.02.2016 р. № 3567/6/99-99-10-03-02-15, від 04.02.2016 р. № 2368/6/99-99-19-03-02-15, а також БЗ 101.27).

Для покупця — платника ПДВ, що отримав зведену ПН без відповідної позначки, теж жодної небезпеки бути не повинно. Оскільки цей реквізит не належить до обов’язкових реквізитів ПН із п. 201.1 ПКУ, то й помилка в ньому не повинна вплинути на податковокредитне право покупця.

Що робити?

Незважаючи на суттєвий характер (на думку податківців) помилки, якої припустилися, неприємні наслідки (втрату права на ПК) вони пророкують тільки покупцеві — платнику ПДВ. Тобто

самому постачальникові, який помилився при складанні зведеної ПН, така помилка нічим не загрожує

Тому якщо ознака зведеності не проставлена в ритмічній зведеній ПН, виписаній на неПДВшника, «компенсуючій» або «мінбазній» зведеній ПН, то таку помилку вже точно можна не виправляти.

Якщо ж помилки припустилися в ритмічній зведеній ПН, виписаній на платника ПДВ, то краще її все ж відкоригувати. Інакше податківці при перевірці покупця можуть спробувати зняти ПК, відображений на підставі «безозначної» зведеної ПН.

Для виправлення такої помилки фіскали рекомендують постачальникові:

1) скласти обнуляючий розрахунок коригування (РК) до помилкової ПН;

2) на дату виникнення ПЗ скласти правильну ПН із зазначенням коду ознаки в полі «Зведена податкова накладна» і зареєструвати її в ЄРПН.

Така правильно складена ПН після її реєстрації в ЄРПН, на їх думку, і стане підставою для включення покупцем зазначених у ній сум ПДВ до складу ПК. Аналогічний порядок виправлення такої помилки податківці озвучують і в БЗ 101.15 (ср. ).

Врахуйте: якщо дата виписування помилкової ПН і виправляючого РК до неї припадуть на різні періоди, то після подання декларації за період складання РК неминуче вискочить ∑Перевищ. Щоб цього уникнути, рекомендуємо спочатку скласти правильну ПН, а потім уже обнуляючий РК з типом причини «20». Щоправда, для реєстрації ПН у такому разі знадобиться додаткова сума регліміту, але він відновиться вже при реєстрації РК.

І ще: якщо на дату виправлення помилки терміни реєстрації ПН з п. 201.10 ПКУ вже минуть, підприємству доведеться заплатити штраф, передбачений п. 1201.1 ПКУ.

А ось виправити помилку в ознаці, дотримуючись застереження абзацу п’ятого* п. 21 Порядку № 1307 шляхом складання виправляючого РК, у цьому випадку не вийде. Адже РК не містить реквізиту «Зведена податкова накладна». Заповнити в ньому реквізит «До зведеної податкової накладної» теж не вийде — програмне забезпечення такий РК просто не пропустить.

* Ним урегульований порядок виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов’язаних зі зміною компенсації вартості товарів/послуг.

«Зведена» позначка у звичайній ПН

Наявність «зведеної» відмітки у звичайній ПН (так само, як і її відсутність у зведеній ПН), вірогідно, нічим платникам не загрожує. Хоча податківці і тут можуть угледіти невідповідність первинним документам. Тому таку помилку в ПН, виписаних на ПДВшників, безумовно, безпечніше виправити.

висновки

  • На думку податківців, зведена ПН без відповідної позначки не може бути підставою для відображення податкового кредиту покупцем.
  • Виправляти помилку в ознаці зведеності податківці рекомендують шляхом складання обнуляючого РК і нової правильної ПН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі