Теми статей
Обрати теми

Виростив, продав — оподаткуй

Децюра Сергій, податковий експерт
Як оподатковуються доходи, отримані громадянами від продажу власної сільгосппродукції, а саме продукції рослинництва?

За загальним правилом, доходи, отримані від продажу фізособою-громадянином власної сільгосппродукції, не включаються до її оподатковуваного доходу при виконанні певних вимог (п.п. 165.1.24 ПКУ).

Які ж вимоги повинні бути виконані, щоб скористатися таким звільненням? Вони залежать від того, яку продукцію (рослинництва чи тваринництва) реалізує громадянин.

У запитанні йде мова саме про продукцію рослинництва. Тому про неї й поговоримо. Так, з-під оподаткування ПДФО і ВЗ випадає дохід, отриманий від продажу продукції рослинництва, що вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою на земділянках, наданих їй у розмірах, установлених ст. 121 ЗКУ (наприклад, на угіддях, виділених для ведення особистого селянського господарства, обсяг яких не перевищує 2 га). Деталі у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 78, с. 26.

Щоб юрособа чи ФОП, які є податковим агентом, були впевнені, що фізособа-продавець має право на звільнення, вона повинна надати документ, що підтверджує вирощення продукції на пільгованій площі. Таким документом є Довідка за формою № 3ДФ (наказ Міндоходів від 17.01.2014 р. № 32).

При цьому, як прямо зазначено у п.п. 165.1.24 ПКУ, фізособа має надати покупцю копію такої довідки. Оригінал повинен зберігатися у неї. Строк дії такої довідки 5 років.

Якщо фізособа надала копію довідки покупцеві, то при виплаті доходу покупець не повинен утримувати з цієї суми ані ПДФО, ані ВЗ

Водночас відобразити виплату доходу у формі № 1ДФ він зобов’язаний з ознакою «148». При цьому у гр. 4 і 4а проставляються нулі.

Звертаємо увагу! Якщо фізособа продає продукцію, яка не відповідає вищенаведеним вимогам (наприклад, вирощена на земділянках, площа яких перевищує встановлені межі), і тому вона не може надати покупцю копію довідки за формою № 3ДФ, то з таких доходів слід утримати ПДФО і ВЗ.

При цьому столичні фіскали заявляють*, що утримувати ПДФО слід за ставкою 18 %, а ВЗ за ставкою 1,5 %. На наш погляд, у цьому випадку слід застосовувати ставку ПДФО 5 %, установлену для доходів від продажу рухомого майна, а не 18 %. Проте є два «але».

* kyivobl.sfs.gov.ua/listivki-ta-broshuri/383731.html

По-перше, застосування ставки 5 % вимагає оцінки рухомого майна, що продається, визначеної згідно із законом (див. п. 173.1 ПКУ). І витрати на таку оцінку в деяких випадках можуть перевищити економію на різниці ставок (5 та 18 %). По-друге, як бачимо, фіскали проти цього підходу. Тож просто так відстояти свою позицію без спору з ними не вдасться. Тому, можливо, простіше погодитись на вимогу контролерів про ставку 18 %, аніж щоразу проводити незалежну оцінку придбаної продукції.

Звертаємо увагу: столичні фіскали чомусь говорять, що фізособа, яка продає власну сільгосппродукцію, вирощену на землях, обсяг яких більший, ніж установлений у ст. 121 ЗКУ (наприклад, площа сільгоспугідь перевищує 2 га), то вона має самостійно подати декларацію про майновий стан і сплатити ПДФО та ВЗ з таких доходів.

На наш погляд, так має бути тільки в тому випадку, коли фізособа продає свою продукцію іншій фізособі, тобто особі, яка не виступає у таких відносинах податковим агентом. Якщо ж продаж відбувається виключно податковому агенту, то з таких доходів податковий агент сам утримає ПДФО і ВЗ, перерахує їх у бюджет і задекларує суму виплаченого доходу і суму нарахованого та перерахованого ПДФО і ВЗ у формі № 1ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі