Теми статей
Обрати теми

Перевізник відшкодував збитки? Сплати єдиний податок!

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 16.08.2019 р. № 3850/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

Сума компенсації вартості завданих збитків від втрати вантажу, що отримана експедитором-єдинником від перевізника і перераховується замовникові, включається до доходу експедитора та оподатковується єдиним податком (ЄП)

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок оподаткування в такій ситуації. Підприємство — платник ЄП третьої групи, яке надає послуги з транспортного експедирування із залученням третіх осіб (перевізників, експедиторів), у зв’язку із втратою вантажу отримало від замовника претензію і виставило її перевізникові. Суму компенсації шкоди, отриману від перевізника, підприємство перерахувало замовникові. Тому підприємство-експедитор вважає, що кошти, отримані від перевізника як відшкодування збитку, є транзитними і ЄП оподатковуватися не повинні. Але фіскали, як бачите, таку позицію платника не підтримали.

У листі вони зазначили, що відповідальність за порушення договору транспортного експедирування несе експедитор, навіть у тому випадку, якщо до виконання обов’язків він залучає третю особу (ст. 932 ЦКУ). А суми коштів, які компенсує експедиторові перевізник, отримані в межах взаємовідносин між цими особами згідно з укладеним між ними договором. Отже, перевізник по суті компенсує вже збитки експедитора, а не збитки замовника. Тому з метою оподаткування ЄП компенсацію, отриману від перевізника, і відшкодування збитків, перераховане замовникові, фіскали розглядають окремо.

Витрати, понесені єдинником, при визначенні оподатковуваного доходу, як відомо, не враховуються. Тому сума відшкодування, перерахованого замовникові, жодного впливу на об’єкт оподаткування не здійснить. А ось отримана від перевізника компенсація шкоди, на думку податківців, в оподатковуваний ЄП дохід цілком уписується.

Обґрунтування в них просте. Доходом єдинника-третьогрупника є будь-який дохід, отриманий у грошовій формі (готівковій чи безготівковій), матеріальній і нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). А дохід для третьогрупників-підприємств визначається на підставі даних бухгалтерського обліку (п. 292.13 ПКУ). Оскільки в бухобліку суми відшкодування збитків і компенсацій відображають у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15 «Дохід») за кредитом субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки», то і ЄП цю суму потрібно оподаткувати.

Ми з такими висновками податківців не згодні. Адже жодного доходу на суму отриманого від перевізника відшкодування в бухобліку підприємства-експедитора не виникне. Ці транзитні кошти в нього відобразяться тільки за рахунками взаєморозрахунків (Дт 685 — Кт 374 — виставили претензію перевізникові, Дт 311 — Кт 685 — при надходженні компенсації від перевізника, Дт 374 — Кт 311 — при перерахуванні її замовникові). Та й посередницькі правила з п. 292.4 ПКУ тут, за ідеєю, теж повинні працювати. Адже логіка цієї норми в тому, що оподаткуванню в посередника підлягає тільки його дохід, а транзитні кошти проходять повз ЄП-оподаткування. Хоча податківці, звичайно, можуть чіплятися до формулювання п. 292.4 ПКУ і сказати, що він застосовується тільки «у разі надання послуг, виконання робіт». А на суму компенсації шкоди жодних послуг/робіт ніхто не надає і не виконує. Але навіть якщо так, ЄП-доходу все одно немає, оскільки за бухправилами для посередника компенсація збитків, що перераховується замовникові, — це не дохід. Бухгалтерський дохід на суму отриманого відшкодування виникне в замовника. І тільки в нього (замовника), якщо він є платником ЄП, на цю суму виникне оподатковуваний дохід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі