Теми статей
Обрати теми

Стати підприємцем-єдинником: «з коли» вийде?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Охочі поповнити лави підприємців-єдинників є завжди. Напередодні нового кварталу ми вирішили нагадати процедуру переходу із загальної системи оподаткування на спрощену. А також механізм реєстрації спрощенцем новозареєстрованого ФОП.

Із загальної на спрощенку

Підприємець на загальній системі оподаткування може перейти на спрощенку з початку будь-якого кварталу. Для цього до податкового органу за місцем реєстрації не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку вибраного кварталу (року) слід подати Заяву про застосування спрощеної системи, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675 (п.п. 298.1.4 ПКУ).

Перший єдиноподатковий період для колишнього загальносистемника розпочнеться з першого числа місяця, що йде за кварталом, в якому підприємця зареєструють платником ЄП (п. 294.3 ПКУ). Тобто орієнтуємося не на дату реєстрації, а на початок кварталу, що йде за такою датою.

Отже, щоб підприємець став єдинником вже з 4 кварталу поточного року, податківці повинні внести його в Реєстр до початку 4 кварталу. А для цього підприємець повинен встигнути подати Заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку.

При цьому врахуйте: якщо останній день терміну подання Заяви припадає на вихідний або святковий день, то цей термін не подовжується.

Тому що чинне законодавство подібного перенесення не передбачає. А загальні правила перенесення терміну подання податкової звітності в цьому випадку не діють, оскільки Заява податковою звітністю не є.

Таким чином,

загальносистемникам, бажаючим поповнити ряди платників єдиного податку (ЄП) з 4 кварталу 2019 року, треба встигнути заявити про це не пізніше за 13 вересня

Тож часу залишилося трохи…

Перейти на ЄП підприємець має право, тільки якщо протягом календарного року, який передує періоду переходу на спрощенку, його дохід не перевищив максимально допустимий обсяг доходу, встановлений ПКУ для обраної платником групи ЄП. Тобто переходити на ЄП з 4 кварталу 2019 року підприємцеві можна у тому випадку, якщо його дохід за 2018 рік не перевищив максимально дозволену величину (для групи 1 — 300 тис. грн., для групи 2 — 1,5 млн грн., для групи 3 — 5 млн грн.). Безумовно, не повинно бути перевищення і в поточному році (дохід за 9 місяців 2019 року теж має бути у рамках встановленого ліміту). А якщо граничний обсяг доходу виявиться перевищений в цілому за 2019 рік, то в 2020 році платник втратить право застосовувати спрощенку і буде вимушений знову повернутися до лав загальносистемників.

Зауважте: рахувати дохід за 2018 рік і 9 місяців 2019 року підприємцеві доведеться за правилами гл. 1 розд. XIV ПКУ. Сума чистого доходу за ці періоди, з якого підприємець сплатив/сплатить ПДФО, тут не орієнтир. Дохід, що вказується в Розрахунку з метою переходу на ЄП, — це той самий дохід, який визначається згідно зі ст. 292 ПКУ для цілей оподаткування ЄП. Єдиний виняток — надходження, які згадуються в п. 292.15 ПКУ*. Ці грошові надходження оподатковуються ЄП, але НЕ включаються в загальний обсяг доходу, який визначає право перейти на ЄП і утриматися на ЄП надалі. Якщо винести це за дужки, то в усіх інших випадках кандидат у спрощенці повинен уявити, нібито він у 2018 році був діючим платником ЄП, і саме з цього виходити, визначаючи свій максимальний поріг (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ).

* Тут йдеться про грошові надходження, отримані як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди.

Розрахунок доходу за попередній календарний рік в обов’язковому порядку додається до Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування

І ще, пам’ятайте: переходити із загальної системи на спрощену підприємцеві дозволено тільки один раз протягом календарного року. Тому якщо в 2019 році підприємець вже був щасливим володарем єдиноподаткового статусу, то йому з переходом доведеться почекати. Знову зареєструватися єдинником такому підприємцеві можна буде тільки з 01.01.2020 р.

Подати Заяву діючий підприємець може в один із таких способів (п.п. 298.1.1 ПКУ):

1) особисто або уповноваженою на це особою;

2) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Зверніть увагу! Попри те, що подання Заяви про перехід на ЄП і Розрахунку доходу в електронній формі з можливістю накладення ЕЦП досі не реалізоване, податківці дозволяють відправити Заяву і Розрахунок доходу разом із супровідним листом за допомогою меню «Листування з ДФС» у форматі pdf (обмеження 2 Мб).

Датою подання документів вважатиметься дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після відправки листа податківці обіцяють повідомити платникові вхідний реєстраційний номер і дату реєстрації. Цю інформацію можна буде проглянути на вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» (див. 107.12 БЗ).

Пам’ятайте: якщо Заява подана і зареєстрована в органі ДПСУ, то відкликати її назад не вийде, оскільки це не передбачено ПКУ (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 29). В цьому випадку відмовитися від спрощеної системи можна тільки в загальному порядку, відпрацювавши на ній як мінімум один квартал.

І ще: якщо підприємець зареєструється єдинником з 01.10.2019 р., подавати Заяву для продовження ЄП-статусу на 2020 рік вже не треба. Він буде спрощенцем доти, поки не відмовиться від спрощеної системи добровільно або не буде розреєстрований податківцями в примусовому порядку (за порушення правил перебування на ЄП).

Відразу в єдинники

Новозареєстрованому підприємцеві, який бажає відразу стати платником ЄП, теж треба подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Розрахунок доходу до Заяви новачки, звісно, не додають.

Також, як і підприємці, що переходять із загальної системи оподаткування, новачки можуть подати Заяву особисто/уповноваженою особою, поштою або електронкою із супровідним листом.

Крім того, вони можуть подати Заяву державному реєстраторові як додаток до реєстраційної картки, яка подається для проведення державної реєстрації ФОП з урахуванням вимог п. 291.5 ПКУ. Відскановану електронну копію Заяви про перехід на ЄП державний реєстратор передає до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації ФОП.

З якого моменту новачок вважатиметься платником ЄП?

Тут усе залежить від групи ЄП, яку обрав підприємець, і від того, в які терміни він подав Заяву податківцям (див. п.п. 298.1.2 ПКУ).

Перша або друга група ЄП. Якщо підприємець обрав одну з цих груп і до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подав заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, то він вважатиметься платником ЄП з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому відбулася держреєстрація.

Третя група ЄП. Якщо платник обрав цю групу і ставку податку 5 % і встиг подати Заяву протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації, він вважатиметься платником ЄП вже з дня державної реєстрації.

Якщо ж в зазначені терміни заяву не подано, то надалі можна буде перейти на спрощенку в порядку, передбаченому для діючих ФОП (який ми описали вище). Тобто з наступного кварталу, подавши Заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку.

Зверніть увагу:

новостворені ФОП не можуть безпосередньо з дня своєї держреєстрації застосовувати третю групу ЄП за ставкою 3 %

Оскільки цю ставку мають право застосовувати тільки платники ПДВ і обрати її можна тільки після ПДВ-реєстрації. А добровільну ПДВ-реєстрацію не можна здійснити в середині місяця.

Тому підприємцеві, який бажає стати третьогрупником-ПДВшником, слід спочатку зареєструватися єдинником-безПДВшником (із ставкою ЄП 5 %), а потім не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати Заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 3 % (щоб стати єдинником-ПДВшником) (див. БЗ 107.05).

Ну або одразу при держреєстрації єдиноподаткову Заяву взагалі не подавати (залишатися на загальній системі), а на ЄП перейти вже після ПДВ-реєстрації.

Зауважте: якщо дата держреєстрації не збіжиться з датою реєстрації платником ЄП, період між цими датами ви перебуватимете на загальній системі оподаткування (див. БЗ 107.12).

Відповідно за період з дня держреєстрації до першого дня на ЄП доведеться подати загальносистемну декларацію. Причому новостворений ФОП подає річну декларацію ФОП-загальносистемника протягом 40 календарних днів, які настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (див. БЗ 104.09).

Отримуємо Витяг

Після того, як зареєструєтеся єдиноподатником, не забудьте отримати Витяг із Реєстру платників ЄП. Для цього треба скласти запит про видачу такого Витягу. Видають його податківці безоплатно протягом одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг підтверджує те, що ФОП є єдиноподатником. Його копію можна видавати своїм контрагентам, щоб вони не утримували ПДФО при виплаті вам доходу.

Якщо раптом податковий орган відмовив вам в ЄП-реєстрації, вимагайте письмову вмотивовану відмову. Податківці зобов’язані її надати протягом двох робочих днів з дня подання Заяви. Таку відмову ви можете оскаржити в адміністративному чи судовому порядку.

висновки

  • Загальносистемникам, які бажають поповнити лави платників ЄП з 4 кварталу 2019 року, треба встигнути заявити про це не пізніше за 13 вересня. Разом із Заявою їм треба подати Розрахунок доходу за 2018 рік.
  • Новозареєстровані підприємці, що обрали першу або другу групу ЄП, можуть зареєструватися єдинниками з першого числа місяця, що йде за місяцем їх держреєстрації.
  • Новачки, що обрали третю групу ЄП за ставкою 5 %, можуть отримати статус єдиноподатника відразу — з дня держреєстрації.
  • Обрати третю групу ЄП за ставкою 3 % (плюс ПДВ) одразу при держреєстрації не вийде.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі