Теми статей
Обрати теми

Держпраці знову на коні: знайомимося з новим Порядком

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 21.08.2019 р. № 823

висновок документа

Затверджено нову процедуру здійснення інспекторами праці контролю за дотриманням роботодавцями законодавства про працю

30 серпня набув чинності новий Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, який затвердив КМУ постановою, що коментується.

Чим же цей Порядок схожий, а чим відрізняється від свого попередника?

Розпочнемо з того, що заходи державного контролю за дотриманням роботодавцями законодавства про працю залишилися колишніми. Вони здійснюватимуться у формі інспекційних відвідувань і невиїзних інспектувань.

Перелік документів, які повинен пред’явити інспектор праці роботодавцеві, до якого зайшов на вогник, тепер чітко визначений. Це:

— службове посвідчення — надається обов’язково;

— копія відповідного направлення на проведення інспекційного відвідування — видається на вимогу об’єкта відвідування або уповноваженої ним посадової особи.

Перелік підстав для проведення інспекційних відвідувань перекочував до нового Порядку практично без змін. Плюс доповнився новими підставами: за дорученням Прем’єр-міністра України, за зверненням Уповноваженого ВРУ з прав людини, за запитом народного депутата, а також у разі невиконання роботодавцем вимог припису.

Важливо! Тривалість інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) тепер однакова для усіх роботодавців, у тому числі і суб’єктів малого підприємництва. Вона не може перевищувати 10 робочих днів.

За результатами інспекційного відвідування або невиїзного інспектування, як і раніше, складається:

акт інспекційного відвідування (невиїзного інспектування);

припис щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю — у разі їх виявлення. Термін для його виконання вказується в самому приписі.

А тепер найцікавіше: штрафи.

Їх не уникнути, якщо в ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування буде виявлено використання роботодавцем праці неоформлених працівників. Так, фактичний допуск працівника до роботи без укладення трудового договору (незалежно від факту усунення виявлених порушень в ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування) загрожує:

роботодавцеві — штрафом у тридцятикратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (на сьогодні — 125190 грн.), за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (абзац другий ч. 2 ст. 265 КЗпП);

посадовим особам роботодавця — адмінштрафом у розмірі від 8500 грн. до 17000 грн. (абзац другий ч. 3 ст. 41 КУпАП).

А якщо в приписі вказано на необхідність усунення роботодавцем інших порушень трудового законодавства (у тому числі і в частині мінімальних гарантій в оплаті праці)?

У такій ситуації, якщо роботодавець усуває порушення в строк, встановлений приписом, то «трудові» штрафи до нього не застосовуються.

Якщо ж після закінчення терміну для усунення порушення роботодавець не надав відповідь про виконання припису або надав, але в недостатньому обсязі для підтвердження факту його виконання, то на нього знову чекає інспекційне відвідування (невиїзне інспектування).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі