Теми статей
Обрати теми

Здача — у бали: як облікувати?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Дедалі більше торговців запускають програму лояльності, згідно з якою дрібні гроші (здача) при купівлі відображаються в касовому чеку як бали, якими покупець може оплатити свої майбутні покупки (назвемо її «скарбничка»). Яка правова суть подібних операцій? Як відобразити невидану здачу в обліку? Який вплив вона здійснює на податковий облік торговця? Давайте розбиратися.

Правова суть

Перше запитання, яке зазвичай виникає у суб’єкта господарювання, що накопичує здачу покупців: а чи не буде така діяльність вважатися фінансовою послугою? Адже звичайні підприємства (не фінустанови) надавати фінпослуги не мають права.

Поспішаємо заспокоїти. Жодної фінансової діяльності тут немає.

Грошові кошти, звичайно, є фінансовими активами (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664). Але ж не всі операції з фінактивами вважаються фінансовою послугою.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664 фінансова послуга — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок або за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, — і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів. Фінансовою також є послуга із залучення фінансових активів із зобов’язанням їх повернути в майбутньому (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2664).

У нашому ж випадку ні прибутку від залучених від покупців дрібних грошей, ні зобов’язання повернути їх у майбутньому немає. Тому фінансовою послугою така операція не є. Накопиченою у вигляді балів здачею покупець може розраховуватися за товар/послуги при наступних купівлях, тобто погашати ними заборгованість за товар, що придбавається. Тому

для торговця накопичена здача — це не що інше, як передоплата (аванс) за товар/послугу, які будуть реалізовані в майбутньому

Узагалі, суть такої «скарбнички» дуже схожа із суттю подарункового сертифікату. Адже і те, й інше надає покупцеві право на отримання товару/послуги. Відмінність тільки у формі: сертифікат — паперовий, «скарбничка» — віртуальна. Але форма на облік істотно впливати не повинна. Тому й облікові, і податкові наслідки і для сертифікату, і для «скарбнички» багато в чому схожі.

Здача в чеку РРО

У момент перерахування здачі до «скарбнички» ще не відомо, який саме товар (чи послуга) згодом буде продано покупцеві за рахунок накопичених ним коштів. Як тоді відображати цю здачу в чеку РРО?

На наш погляд, для таких коштів у РРО можна запрограмувати окрему номенклатуру, наприклад, «поповнення скарбнички», та її вартість — 1 грн. А касир при здійсненні розрахункової операції зазначатиме необхідну кількість (наприклад, 0,25 — якщо «скарбничку» потрібно поповнити на 25 копійок).

При розрахунку за товар накопиченою здачею в касовому чеку потрібно зазначити: найменування і кількість товару, що реалізується, його вартість, ставку і суму ПДВ; форму оплати — «Скарбничка». Якщо накопичених коштів недостатньо для оплати вартості товару (послуги), сума, якої не вистачає, доплачується покупцем, що й відображається в чеку із зазначенням виду оплати («Готівка» або «Картка»).

Свого часу щось подібне рекомендували робити податківці при продажу подарункового сертифікату (й оплаті подарунковим сертифікатом) (див. лист ДФСУ від 26.12.2017 р. № 3144/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Але, обравши цей варіант, будьте пильні! Товар, оплачений «скарбничкою», в чеку відобразиться за повною вартістю і за ним буде показано ПДВ. Хоча ПДВ-зобов’язання на цю суму виникати не повинні (адже ПДВ був нарахований при перерахуванні здачі до «скарбнички», а оплата «скарбничкою» — це вже друга подія).

Можливий і інший варіант — оплату накопиченими у вигляді балів коштами відображати в чеку як знижку. У такому разі задвоєння ПДВ не буде. Але такий варіант не дуже-то відповідає суті здійсненої операції. Адже жодної знижки насправді покупцеві не надається.

ПДВ-наслідки

Оскільки не видана покупцеві здача — це звичайна передоплата за товар/послугу, на дату її отримання торговець повинен нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ. І відобразити їх у підсумковій податковій накладній (ПН), складеній на цю дату (або скласти окрему ПН, що, втім, у роздробі малоймовірно).

Що зазначати в номенклатурній гр. 2 відповідного рядка ПН?

На наш погляд, тут, як і в чеку РРО, можна зазначити, наприклад, «Поповнення скарбнички». В усякому разі, так само рекомендують чинити податківці при придбанні подарункового сертифікату. У номенклатурній гр. 2 ПН, складеній на таку операцію, вони радять зазначати «Подарунковий сертифікат» (див. лист ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

А який тоді зазначати код УКТ ЗЕД?

Податківці на це запитання відповіді не дають.

Ми ж вважаємо, що закодувати нашу накопичувальну операцію можна кодом профільної торговельної діяльності, тобто кодом роздрібної торгівлі — 47.00.

Проте на дату реалізації товарів/послуг, оплачених «скарбничкою», необхідно змінити номенклатуру та код товару за УКТ ЗЕД, зазначені в ПН. Для цього продавець складає РК до такої ПН із зазначенням причини коригування — «Зміна номенклатури», і заповнює його таким чином:

— прибирає стару номенклатуру, тобто показує «Поповнення скарбнички» зі знаком «-». При цьому в графі 1.2 такого РК обов’язково зазначає порядковий номер рядка ПН, який коригується (номенклатура якого анулюється);

— зі знаком «+» в окремих рядках зазначає показники номенклатури товарів/послуг, які були поставлені за рахунок передоплати (нові товарні позиції). У графі 1.2 РК таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в коригованій ПН.

Такий порядок дій описаний у листі ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

Утім, у роздробі РК можна і не складати. Адже за великим рахунком продавцеві за таку вільність нічого не загрожує, а покупцеві, у свою чергу, ні ПН, ні РК до неї не потрібні.

Якщо частину вартості товару покупець оплатив «скарбничкою», а частину доплатив «живими» грошима (готівкою/карткою), на доплачену покупцем суму не забудьте нарахувати ПЗ з ПДВ. Ця сума врахується в підсумковій ПН на дату продажу, частково оплаченого «скарбничкою».

Бухгалтерський облік

Отримання авансу в бухобліку не визнається доходом (п.п. 6.4 П(С)БО 15 «Дохід»). Така операція відображається проводкою: Дт 301 — Кт 681 (69). Зазвичай, у роздрібній торгівлі доцільно використовувати рахунок 69 «Доходи майбутніх періодів», де не ведеться аналітичний облік покупців. А ось для субрахунку 681 «Розрахунки за авансами одержаними» конкретизація покупця буде потрібна (хоча, в принципі, в обліковій програмі можна додати покупця — «роздрібний покупець» і «вішати» на нього всю здачу, що перераховується покупцями до «скарбнички»).

При оплаті купівлі коштами зі «скарбнички» в обліку визнають дохід: Дт 69 (681) — Кт 702 і на суму доплачених покупцем «живих» грошей: Дт 301 (333) — Кт 702.

Жодних податковоприбуткових коригувань у зв’язку зі здійсненням таких операцій робити не доведеться.

Приклад. Покупець здійснив купівлю в магазині на суму 250,70 грн. (ПДВ — 41,78 грн.). Здача в сумі 0,30 грн. перерахована до «скарбнички». Наступного дня ці 0,30 грн. було списано в рахунок оплати поточної купівлі вартістю 300,30 грн.

Невидана здача в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

Реалізація з перерахуванням до «скарбнички»

1

Реалізовано товар

301

702

250,70

702

641/ПДВ

41,78

2

Отримано передоплату на суму здачі, переведеної в бали

301

69 (681)

0,30

643

641/ПДВ

0,05

3

Списано собівартість реалізованого товару (умовно)

902

282

150,00

4

Списано суму торгової націнки

285

282

100,70

Реалізація з розрахунком «скарбничкою»

1

Реалізовано товар

301

702

300,00

702

641/ПДВ

50,00

69 (681)

702

0,30

702

643

0,05

2

Списано собівартість реалізованого товару

902

282

200,00

3

Списано суму торговельної націнки

285

282

100,30

висновки

  • Для торговця накопичена здача — це передоплата за товар/послугу, які будуть реалізовані в майбутньому.
  • На дату перерахування здачі до «скарбнички» торговець повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.
  • У податковій накладній, складеній на дату перерахування коштів до «скарбнички», можна зазначити «Поповнення скарбнички», а закодувати цю операцію можна кодом роздрібної торгівлі — 47.00.
  • Невидана здача відображається в обліку проводкою: Дт 301 — Кт 69 (681). А при розрахунку накопиченою здачею визнається дохід: Дт 69 (681) — Кт 702.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі