Теми статей
Обрати теми

Один РРО на кілька адрес: чи таке можливо?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство має кілька торговельних майданчиків у різних районах, які надає іншим суб’єктам господарювання під розміщення їхніх об’єктів торгівлі. Для збирання готівкової плати за ці послуги підприємство зареєструвало по одному міні-РРО за адресою кожного з таких майданчиків, хоча для оптимізації роботи підприємства достатньо було б і одного касового апарата. Податківці порадили зареєструвати резервний РРО і використовувати його на всіх майданчиках, але є сумнів у правильності такої поради. Чи можна зареєструвати один РРО за місцезнаходженням підприємства і при необхідності приймати через нього готівку за будь-якою адресою?

За загальним правилом РРО реєструють у контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків (п. 3 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547*). Відповідальна особа контролюючого органу вносить до реєстраційного посвідчення записи щодо назви та адреси господарської одиниці, де використовується РРО.

* Порядок реєстрації та застосування РРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Під господарською одиницею при цьому розуміють стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції. Адресою господарської одиниці є адреса, зазначена в документі на право власності або користування господарською одиницею, договорі оренди (п. 3 розд. І Порядку № 547).

З урахуванням наведених норм дії підприємства можна вважати загалом правильними. А от пораду ваших податківців щодо резервного РРО інакше як обманом не назвеш. Дивіться чому.

З одного боку, з резервним РРО дійсно можна працювати на кількох господарських одиницях суб’єкта господарювання. Про це свідчить п. 20 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547, згідно з яким у реєстраційному посвідченні резервного РРО зазначають назву та адресу господарської одиниці, де він буде зберігатися, а також назви та адреси всіх господарських одиниць, де він може використовуватися.

Однак призначення резервного РРО зовсім не в тому, щоб по черзі працювати на ньому на кожній із господарських одиниць. Для постійної роботи там мають бути зареєстровані основні РРО. А резервний РРО можна використовувати лише на період виходу з ладу основного РРО та здійснення його ремонту (ст. 5 Закону про РРО**). Отже, як бачимо, резервний РРО — не вихід. Крім того, є ризик, що фіскали визнають роботу через резервний РРО за відсутності підстав для його використання такою, що здійснювалася не через належним чином зареєстрований касовий апарат. А всі чеки, вибиті на резервному РРО, не приймуть як розрахункові, що загрожує штрафами згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО (детальніше про штрафи читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 23, с. 85).

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Як же тоді вирішити головне завдання підприємства — позбутися решти РРО, залишивши для роботи лише один, який би не був прив’язаний до якоїсь конкретної господарської одиниці?

Вважаємо, що у ситуації, яка тут розглядається, можна скористатися офіційною рекомендацією податківців (див. 109.07 БЗ, лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 19.03.2019 р. № 1111/ІПК/20-40-13-02-10): якщо суб’єкт господарювання здійснює торгівлю (надання послуг) за місцезнаходженням покупця (замовника), то в реєстраційному посвідченні на РРО у графі «Назва господарської одиниці» зазначається найменування суб’єкта господарювання, а в графі «Адреса господарської одиниці» проставляється адреса суб’єкта господарювання (основне місце обліку як платника податків).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі